IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: ЕЦБ очаква инфлацията да остане над целта в следващите три години

Прогнозите на банката са ключови при взимането на решения за паричната политика

16:51 | 14.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква инфлацията в еврозоната да остане над целевото равнище от 2% през следващите три години, каза източник на Ройтерс, което е над сегашните прогнози на пазарите и е сигнал, че краят на борбата с инфлацията все още е далеч.

Сигурно е, че ЕЦБ ще увеличи лихвите на последното си за годината заседание в четвъртък (15 декември), когато ще обяви и новите си прогнози за икономиката, които се използват от инвеститорите, за да преценят още колко лихвени повишения да очакват.

Последните данни показаха известно облекчаване на инфлационния натиск през октомври до ниво от 10%.

Новите прогнози предвиждат инфлация от над 2% през 2024 г. и малко над 2% през 2025 г., казва източникът, поискал анонимност, тъй като документът все още не е публичен. Тези оценки, които са ключови за ходовете на ЕЦБ, докато през март бъдат публикувани нови такива, са по-високи от пазарните очаквания.

Говорител на ЕЦБ е отказал да направи коментар по темата.

Прогнозите на ЕЦБ рядко се оказват правилни, но банката ги използва при взимането на решения, тъй като таргетира по-скоро „средносрочна“, отколкото настояща, инфлация и за всяка промяна, която прави, са необходими няколко месеца, за да повлияе на икономиката.

Наскоро няколко централни банкери, познати като ястреби* сред редиците на ЕЦБ, изразиха скептицизъм относно прогнозите, като апелираха и за по-голямо внимание върху текущите данни.

Икономистите, анкетирани от медията, очакват инфлация от 6% през 2023 г., 2,3% през 2024 г. и 1,9% през 2025 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още