IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Възможно е еврозоната да изпадне в рецесия в края на 2022 г.

Икономическият спад, сам по себе си, няма да доведе до намаляване на инфлационния натиск, смята централният банкер

15:27 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много е възможно в последното тримесечие на 2022 г. и в първото на 2023 г. еврозоната да отчете отрицателен икономически растеж. Рецесията, сама по себе си обаче, няма да забави инфлацията. Такова мнение изрази заместник-управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

По думите му инфлацията ще остане на сегашните равнища от около 10% в следващите месеци, като предупреди, че устойчивостта на тези движения не трябва да бъде подценявана.

"Много е важно да проследим развитието на основната инфлация и възможните вторични ефекти, тъй като те ще определят отговора на паричната политика", каза Де Гиндос.

В рамките на три месеца регулаторът повиши основната си лихва по депозитите от минус 0,5% до 1,5% - най-високото ниво от 2009 г. насам.

Де Гиндос увери, че ведомството ще продължи да покачва лихвите, докато инфлацията не се върне към средносрочното целево равнище от 2% въпреки рисковете от рецесия.

Той не даде подробности за размера на лихвеното увеличение през декември, когато предстои последното заседание на ЕЦБ за тази година, но посочи, че решението ще зависи от постъпващите прогнози на банката и от данните.

"Мога да ви кажа, че нашият подход винаги ще бъде един и същ, ще продължим да покачваме лихвите до ниво, което ни позволява да гарантираме, че инфлацията се доближава до определението ни за ценова стабилност", каза още той по време на финансово събитие в Мадрид.

Той прогнозира, че ценовият натиск ще се забави през първото тримесечие или през първото полугодие на 2023 г., но на фона на високата инфлация, средно 6-7%, "ние смятаме, че основната инфлация ще остане висока в следващите месеци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още