IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Бундесбанк: ЕЦБ трябва да започне да свива баланса си в началото на 2023 г.

Намаляването на размера на притежаваните облигации трябва да стане постепенно, смята Йоахим Нагел

17:12 | 22.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще одобри още едно "силно" лихвено увеличение следващия месец, въпреки че все още е рано да се определи неговият размер. Това каза управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) и член на ЕЦБ Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

Данните за инфлацията преди заседанието на 14-15 декември и новите прогнози за икономиката до 2025 г. вероятно ще бъдат ключови в определянето дали ще има трети пореден ход от 75 базисни пункта (б.п.), или ще е достатъчен половин процентен пункт, каза Нагел пред журналисти във Франкфурт.

По думите му усилията на ЕЦБ да забави инфлацията трябва да бъдат допълнени от намаляване на размера на притежаваните облигации в началото на следващата година, закупени от банката като стимул по време на скорошните кризи.

"Трябва да погледна данните за декември - би било твърде прибързано да се ангажирам с това колко голямо ще е следващото лихвено увеличение", каза Нагел. "Започнахме силно и ще трябва отново да сме силни през декември, като винаги зависим от данните", допълни банкерът.

Дебатите за точния размер на лихвеното повишение "не са особено полезни" към този момент, смята ръководителят на Бундесбанк, като описа увеличението от 50 б.п. също като "силно".

Той смята, че намаляването на баланса на банката "трябва да стане постепенно и по начин, който може да бъде оценен от пазарите".

На въпрос дали количественото затягане може да се превърне в метод за преговори при определянето на размера на следващите лихвени повишения, Нагел кратко отговори, че за него "е важно да се започне свиването на баланса".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още