IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогнат ли общите покупки на газ на ЕС?

През платформата се очаква да бъдат изтъргувани около 13,5 млрд. куб. метра, които да помогнат на ЕС да запълни газохранилищата си

08:49 | 30.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 25 април беше отворена платформата за общи покупки на природен газ в ЕС - инициатива, която беше активно дискутирана още от 2015 г., но така и не беше реализирана. Сега обаче войната в Украйна и разривът в отношенията между ЕС и Русия върнаха отново тези планове, още повече, че общността вече изгради опит с първите си общи покупки - на ваксините срещу коронавируса.

В общите покупки на газ могат да участват всички държави от ЕС, както и от енергийната общност (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна). На платформата се събират оферти за покупка и продажба до 2 май. След това те ще бъдат анализирани и се очаква до края на май да бъдат сключени и първите договори. Първите доставки трябва да се реализират през юни.

Дали обаче действително тази схема може да помогне на Европа да не се повтори волатилността на пазара от миналото лято? Чрез тези търгове се очаква да бъдат закупени около 13,5 млрд. куб. метра, което е минимално количество на фона на общото потребление в ЕС (към 360 млрд. куб. метра), пише Ройтерс. Тези доставки ще помогнат на много държави да нагнетят газ в своите газохранилища и да изпълнят регламента на ЕК за пълни до поне 90% от капацитета си газохранилища за новия зимен сезон.

На този етап не е ясно колко компании, които се регистрираха в платформата, са подали оферти. Полската PKN Orlen заяви, че ще се включи в търга. В платформата е регистрирана и "Булгаргаз", но директорът Деница Златева коментира преди седмици, че дружеството едва ли ще участва в първия търг, защото вече са осигурени всички количества природен газ, необходим за годината, включително и за нагнетяване на газ в "Чирен".

По данни на Gas Infrastructure Europe към 26 април европейските газохранилища са пълни до малко над 58% от капацитета си. Това е рекордно високо ниво за това време на годината, а данните показват и че повечето държави са започнали пак да нагнетяват газ. Данните за България сочат, че газохранилището край врачанското село Чирен е пълно до малко над 77% от капацитета си.

Именно високите резерви, топлата зима и непрекъснатите доставки на втечнен газ доведоха до успокоение на пазарите. На 25 април нидерландската борса затвори при цена от 39 евро за мегаватчас за първи път от месеци, а търговията на 27 април се извършва на ниво от 38 евро за мегаватчас. През миналото лято обаче опасенията от прекъсване на доставките от страна на Русия, както и вътрешната конкуренция между страните от ЕС да напълнят газохранилищата, доведоха до рекордни нива на цената - от 350 евро за мегаватчас в края на август.

Общите покупки на газ могат да помогнат много и в това отношение - да бъде избегната вътрешната борба в ЕС за газ.

Платформата обаче получава и доста критики. Много европейски чиновници се съмняват в успеха ѝ, тъй като големите играчи на газовия пазар така или иначе получават добри отстъпки от доставчиците и не виждат смисъл да участват в общите покупки. Схемата е от ключово значение за малкия и средния бизнес, който например не може да си заяви цял танкер, но обединен може да се пребори за по-добри условия на доставка на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ако е за каузата "по-ниски цени" смело подкрепям действията на ЕС. В крайна сметка за нас потребителите това е най-важно... и през зима и лете да са ниски цените на газа... не виждам риск от ряско поскъпване скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 16
OHЯ
преди 1 година
Казаха лЕ вече по гаварит масква , коя ще е тежката зима без сибирски изпарения ? Тази , миналата , следващата ..,,..,. Кво стана pycopoби ? Объркаха се нещата явно , почти като специалната военна излагация на Клошария !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... гори ли факелчето на Портовая ?! гори , нека да гори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Кога стана въглищар, кога му почерня задникът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
https://frazite.com/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%80%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BC%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още