IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отваря платформата за общи покупки на газ в опит да намали волатилността на пазара

Цената на газа на TTF се задържа около нивото от 40 евро за мегаватчас в последните 10 дни

10:42 | 25.04.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Платформата за общи покупки на природен газ в ЕС започва да набира оферти от днес (25 април). Това е първият опит на общността да преговаря с трети страни на енергийния пазар, възползвайки се от мащаба.

Оферти на купувачи и продавачи ще бъдат набирани до 2 май в специално създадената платформа, която се администрира от Prisma. Очакванията са, че заявките ще бъдат обработени до края на май, а първите доставки ще бъдат направени през юни, тоест в началото на подготовката за новия зимен сезон.

Максималната продължителност на договорите е 12 месеца.

През 2022 година страните от ЕС се конкурираха помежду си, за да нагнетят достатъчно количества газ в газохранилищата си, водени от опасенията за зимните доставки и от насоките на ЕК за резерви от поне 15% от годишното потребление. Това, заедно с несигурността около действията на "Газпром", доведе до рекордни цени на газа в Европа. С предложението за общи покупки от Брюксел се опитват да избегнат повторение на този сценарий за новия сезон на нагнетяване.

Топлата зима намали сериозно напрежението на пазарите и цената на природния газ на нидерландската борса TTF затвори сесията в понеделник (24 април) на ниво от 39,90 евро за мегаватчас. За сравнение в края на август 2022 година беше постигната цена от 350 евро за мегаватчас. В последните 10-а дни обаче търговията се задържа на нивото около и малко над 40 евро за мегаватчас. Известна несигурност обаче носи предстоящото лято на фона на сушата в Западна Европа.

Оферти на платформата за общите покупки могат да се подават само от регистрирани потребители. Те вече са над 800 и сред тях са и българските "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и операторът на IGB. На този етап обаче няма яснота дали "Булгаргаз" ще участва в тези търгове, защото компанията вече осигури целия нужен газ за 2023 година, включително и количествата за нагнетяване в газохранилището край врачанското село Чирен.

Като цяло има скептицизъм сред анализаторите дали тази платформа ще проработи - основният въпрос е как ще бъде стимулирани големите потребители да преговарят за газ през тази платформа, а тяхното участие е ключово за намаляване на цените. Малките компании действително могат да получат ползи от мащаба, но дали ще се случи, е трудно да бъде предсказано. Всичко изглежда основно политика, коментира анализаторът Катя Яфимова от Института за енергийни проучвания към Оксфордсския университет, цитирана от Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Форумната вaта газ пикae! Свърши лапаницата за алкохолизираните алкаголики. И не само това, но и цените ще са сходни за държавите, а не както преди газа за България двойно по-скъп от газа за Германия и това благодарение на същите таварищ алкохолици и местния им слугинаж. Така, че можете да почвате да подсмърчате, копейки :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
SporqZaKef
преди 1 година
Има няма и седмица, когато пак спорехме за газа и ви казах, че никакви находища и хранилища нямат значение в България, като ни натиснат господарите отгоре. Ще си поръчваме заедно гасчицата, едни ще са по-равни от другите, цената ще си върви нагоре едни 5-6 месеца, пък нека ми обясняват доайените в коментарите, колко съм тъъъп и каква съм копейка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... гъспром под 200 евра за МВтч (2000 евра за илядо кубика) не продават , такъв им е бизнеспланът ... са в Китай се изтрепват да пазарят нс 2000 , за кво им е да се бутат тука за без пари ... ?! ... освен това си гръмнаха тръбите , та нема и как ... ние рубли немаме , нема и да придобиваме , тъй че поживо поздраво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
На хартия ТТФ може и под Хенри да слезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
JOE BIDEN "JUST WATCH ME" https://***.youtube.com/watch?v=noLqK3tr07E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: 0pk честито, назначаваме те за главен моляч на ЕС, имаш опит с коленичене пред руските ти господари и вярвам че ще се справиш с мииинетите без значение от количеството им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
Да се помолят на Гaзпром да участва, че да повелче крак. Пък ше преглътнат, че трябва в рубли да им се плаща. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още