IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за обща валута на БРИКС си има своите недостатъци

Тя може да доведе до нарастване зависимостта на останалите членове на групата от Китай

10:43 | 13.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Подемът на долара през изминалата година вдъхнови много надежди на развиващите се пазари за намаляване на зависимостта им от американската валута и чувствителността към колебанията на лихвите в САЩ, пише за Financial Times Пол Макнамара, инвестиционен директор на GAM.

Цикълът на лихвени повишения на Федералния резерв от 2022 г. подчерта колко тясно са свързани международните монетарни условия с тези в САЩ, докато воденият от санкции отговор на Америка на руската инвазия в Украйна доведе до дебат за това как да се изгради финансова система, независима от Запада.

Групата от страни, известна като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) има нарастващи искания за оспорване на хегемонията на долара.

Руският лидер Владимир Путин каза миналия юни, че БРИКС работи върху разработването на нова резервна валута за страните-членки, базирана на кошница от валути. Руският външен министър Сергей Лавров заяви през януари, че въпросът ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на БРИКС в Южна Африка в края на август.

Изявлението на Русия може се тълкува най-вероятно като жест на реверанс към Китай и желание да се подкопаят САЩ. Но президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва изрази вяла подкрепа за възможността за обща валута на БРИКС с течение на времето, тъй като страната му започва подготвителна работа по подобен проект със съседна Аржентина. Някои сочат, че БРИКС може да разработи нещо подобно на специалните права на тираж (СПТ) на МВФ, резервна валута, базирана на кошница от водещи валути. Но СПТ са много по-диверсифицирани, с базова кошница от около 40 процента за долара и 30 процента за еврото, отколкото всеки еквивалент на БРИКС може да се очаква да бъде.

Проблемът е, че БРИКС не е особено полезен икономически термин. Той обединява икономическата суперсила Китай с потенциалната такава в Индия и с три по същество стагниращи износителки на суровини. .

Далеч от това да са дори подобие на оптимална валутна зона, икономиките от БРИКС са драстично различни по отношение на търговията, растежа и финансовата отвореност. Макар че икономическото представяне на Русия очевидно беше най-слабото от петте страни от БРИКС миналата година, Бразилия и Южна Африка се затрудняват да просперират без високи цени на суровините, подкрепящи ниските лихвени проценти и растящия вътрешен кредит.

Разликите в икономическото представяне са впечатляващи. Реалният БВП на глава между 2008 и 2021 г. е нараснал със 138% в Китай, с 85% в Индия, само с 13% в Русия и едва с 4% в Бразилия. Южна Африка отбелязва свиване от 5 процента през същия период.

Но дори тези различия не са основният проблем при третирането на БРИКС като блок. Още в оригиналния анализ на Goldman Sachs от 2001 г., който въведе термина БРИК, Китай отговаряше за половината от брутния вътрешен продукт на блока от четири държави (Южна Африка бе добавена през 2010 г.).

Последните данни на МВФ показват, че делът на Китай вече е 73 процента (72, ако се включи Южна Африка). От 2003 г. делът на страните от БРИКС в световния БВП е скочил от 8,4 на 25,5 процента. От това увеличение от 17,1 процентни пункта на Китай се падат 14 пункта. Това ни напомня за Енвер Ходжа, който някога бил казал че „заедно албанците и китайците са една четвърт от населението на света“.

Доминирането на Китай се подчертава допълнително от факта, че той е ключов търговски партньор за износителките на суровини, които имат индустриални цикли, които ясно следват приливите и отливите на китайския кредитен цикъл. А след инвазията в Украйна, финансовото влияние на Китай върху изолираната Русия нарасна още повече.

Очевидно е, че китайските стратегически интереси не са в унисон с тези на другите страни. Един от приоритетите на Китай е да намери място за външните си излишъци извън обсега на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ и да открие средство за съхранение на стойността, различно от американските държавни облигации. Въпреки че никой от другите четири члена на БРИКС не може да осигури ликвидни активи, те могат да предложат инвестиционни възможности, особено при суровините. Както при инициативата „Един пояс, един път“, китайските власти предпочитат да имат контрол върху подобни въпроси.

Русия и износителите на енергия от Персийския залив предпочитат да натрупват суверенни фондове за „черни дни“ извън САЩ. Въпреки това, алтернативата на Америка не е диверсифицирана група от растящи икономики, а по същество една държава - Китай - с огромна жажда за енергия и други суровини.

Така че предизвикателства пред общата валута на БРИКС са не само практически. В стремежа си да оспорят валутната хегемония на САЩ, останалите членове на БРИКС може просто да увеличат зависимостта си от Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Моите съболезнования към ватн,иците, но БРИКС е просто орел, рак и шука.Тези страни нямат нищо общо помежду си, нито история , нито общи ценности, нищо.Да не говорим,че между двата най-големи членове често отношенията са си почти враждебни.Единствено ги свързва донякъде неприязънта към колективният запад, което няма как да е основа за стабилна организация, още повече , че всяка от тези страни , с изключение на Русия, върти огромен бизнес със същият този Запад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още