IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се отказа да пътува за срещата на БРИКС, замества го Лавров

Арест грози руския президент, ако посети Южна Африка

14:37 | 19.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин няма да пътува до Република Южна Африка за срещата на БРИКС и неговото място ще заеме външният министър Сергей Лавров. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение от офиса на южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

Отменената визита е по "взаимно съгласие" на двете страни, става ясно още от съобщението.

Срещата на БРИКС трябва да се проведе в края на август и се очакваше, че това ще бъде едно от редките пътувания на руския президент от началото на войната в Украйна. През март обаче Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент заради депортацията на украински деца в Русия.

Всички държави, които са страна по тази институция, каквато е и Южна Африка, имат задължението да изпълнят издадената заповед.

Президентът на Южна Африка опита всичко възможно да не се съобрази с това задължение. Първо се опита да отмени временно членството си в съда, но парламентът не подкрепи идеята му. Последната стъпка на Рамафоса беше да се обърне към Върховния съд, за да поиска забраната за извършване на ареста, защото това ще бъде равнозначно на война.

Арестът ще бъде в нарушение на конституционните задължения на президента, посочи Рамафоса в своето искане до съда. Помолен да коментира тази информация, говорителят на Кремъл заяви, че на Южна Африка не е даван сигнал, че арестът на Владимир Путин би бил равнозначен на обявяване на война. "На този свят на всеки е известно какво би означавал опит за посегателство срещу руския президент. Нищо не трябваше да обясняваме", каза Песков. 

Преди месец Рамафоса, заедно със свои колеги от Африка, посетиха Киев и Санкт Петербург и разговаряха с Володимир Зеленски и Владимир Путин. Официално визитата беше за представяне на мирен план на африканските нации за решаването на военния конфликт между двете страни. Споед анализатори обаче причината е била опит да се намери решение с казуса с ареста на руския президент.

БРИКС обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Идеята на икономическия блок е противопоставяне на Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Хахаааа, оцапа слипчетата изотзад джуджето, че ще има белезници и срам :))) да го поведат черни зулуси към ареста :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
evlogi
преди 9 месеца
Охх милия...съвсем ще гъбяса в тоз бункер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 26
zelka007
преди 9 месеца
хаха ... гнъса от снимката с токчетата ... прекаляването с ботокс не прощава ... кожата е загладил , ама е започнал да става на бучки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още