IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна направи стъпка напред със своята формула за мир

Срещата в Джеда е по-скоро успешна, най-малкото с привличането на Китай в разговорите

15:28 | 06.08.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна направи стъпка напред със популяризирането на своята формула за мир, успявайки да привлече Китай в разговорите на мирна конференция, която се проведе в Саудитска Арабия. Според анализатори Пекин просто сменя подхода, но действително - самото присъствие на китайски представител на такъв форум може да се разглежда като успех за украинската дипломация на фона на заявленията досега.

В Русия обаче смятат, че усилията са "обречени". Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира пред руски медии, че срещата е резултат от "безплодните и обречени усилия" на Запада да привлече Глобалния Юг към инициативата на украинския президент Володимир Зеленски.

Според източници на Bloomberg китайският представител Ли Хуей, който отговаря за Евразия, е имал "конструктивно участие в разговорите". Неговата позиция обаче е била, че огънят трябва да бъде прекратен незабавно, на което представителят на Франция е отговорил, че това означава замразяване на конфликта в полза на Русия.

Безспорен успех обаче е заявлението на участниците на срещата в Джеда, че трябва да бъдат спазвани принципите за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В съобщение на сайта на украинското президентство се казва още, че в Джеда са участвали повече от 40 държави -на живо или в онлайн формат, което е съществено повишение спрямо 17-те участници в Копенхаген през юли. Това показва желанието на международната общност да се достигне до мирно решение на войната, посочват още от Киев.

На срещата Русия не беше поканена, а фокусът беше към представителите на "Глобалния Юг".

"Имахме много продуктивни консултации по основните принципи, по които трябва да бъде постигнат мирът. Имахме много честен и отворен разговор, в който всички участници представиха своите позиции и виждания", коментира украинският представител в разговорите - началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак.

Той коментира, че разговорите са прелюдия към лидерска среща, която може да се състои през септември по време на заседанието на Г-20 в Ню Делхи. Украинският президент Володимир Зеленски представи своя мирен план с 10 точки именно на срещата на Г-20 в Индонезия в края на миналата година.

Според Bloomberg нито един от участниците в срещата от "Глобалния Юг" не е изявил желанието си Москва да бъде част от следващата среща. В същото време обаче агенцията посочва, че представителят на Бразилия е заявил, че за мирния процес трябва да бъде привлечена Русия.

Самата Русия представи своето виждане за края на войната пред някои представители на Глобалния Юг по време на форума "Русия - Африка", който се проведе преди дни в Санкт Петербург. На тази среща също не беше поканен представител на Украйна.

Повечето от развиващите се страни бяха неутрални по отношение на войната в Украйна, но провалът на зърнената сделка накара много от тях да поискат преустановяване на войната. Много вероятно и излизането на Русия от черноморското споразумение да провокира смяна на настроенията в Пекин - Китай е основен купувач на украинска царевица, сочат данните на ООН, които бяха посредник в преговорите за износа на украинска селскостопанска продукция през миналата година.

Според The Wall Street Journal на Запад не виждат никакви сигнали, че Кремъл желае мирни преговори през тази година. Русия не желае да се откаже от анексираните през септември 2022 година територии, включително тези, върху които няма контрол - части от Запорожката, Херсонската област, включително и части от Донбас.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба коментира, че Русия няма да спре, докато не бъде спряна, допълва още изданието.

Според източници на WSJ Китай също е показал своя мирен план на дискусията в Джеда. Китайският представител е разговарял с американския съветник по национална сигурност Джейк Съливан и зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в кулоарите на срещата, допълва още изданието.

В САЩ също са обнадеждени от присъствието на Пекин в разговорите.

Като напредък дипломати отчитат още, че Украйна не е настоявала страните да подкрепят мирната формула, а от своя страна участниците не са искали Киев да се откаже от плана си, включително и от точката за изтеглянето на руските военни от международно признатите граници на Украйна.

Саудитска Арабия планира да бъдат създадени няколко работни групи по отделните точки на мирния план на Украйна. От офиса на украинския президент отбелязват, че тяхната формула е така създадена, че всяка една държава може да намери своя мотив и да поеме водеща роля в отделен аспект от нея - продоволствена сигурност, ядрена безопасност и т.н. Много държави са направили именно това, допълват от Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Джаф-джаф. Баф-баф. Хайде, лай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 хахахаха, ти наистина си идиооот! :):) ... един ред за четене имаш да прочетеш се провали... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Какво ли ще направи Русия с азовците? Много труден въпрос. За тъппаннари като теб - направо без отговор. А отговорът е прозз кото теб - ще направи това, които направи и преди: някои от тях ще изтрепа, другите пак ще ги излови. Където е текло, пак ще тече. И за Султана се отнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: bobopopov кой говори за Украйна бе, слабоууум ? ... питам колегата ти по опорки и малоууумие, русия какво ще направи по случая ... Украйна кво прави... виждаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
bobopopov
преди 9 месеца
До: khaoНе забравяй, че само ЛУД и Богат, могат да си правят, каквото поискат.Украйна е бедна и похабена от ю$@.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
bobopopov
преди 9 месеца
Сухо дупе, риба не яде.МИР, трябва на 100%,но без Москва, няма как!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 що, мааа? Кво ще направите, може би кво направихте когато Султана пусна азовците ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 9 месеца
*Украйна направи стъпка напред със популяризирането на своята формула за мир* - И после две стъпки назад, когато всички участници в срещата в Джеда отхвърлиха категорично тази *формула*. Или казано директно - *Глобалният Юг* показа кукишш на Зеленски и неговата *формула*. Никой не може да пише без Русия формули за процеси, които са започнати и протичат в руски реактор с руски прекурсори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Опа, тpoлът копейник с многото регистрации се е задействал с минусите. Ейй, даже в неделя вечер ще го вдигнат по тревога и то за шепа нискотарифни руПли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
xapoznai
преди 9 месеца
Китайците си имат собствени интереси... Специално за мен геополитическите им интереси са след икономическите... Китайците просто ще гледат чистия келепир в краткосрочен план... Не вярвам нито да подкрепят (подкрепата да купуваш евтино и да продаваш скъпо не е точно подкрепа) нито да заклеймят (да спрат келепира) руснаците... Единственото, което са заявили като червена линия е употребата на атомно оръжие, което реално би превърнало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още