IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната

Настроенията на континента явно се променят, след като Москва прекрати зърнената сделка

21:34 | 28.07.23 г. 8
Президентът на Русия Владимир Путин на срещата на върха Русия-Африка, която се проведе в Санкт Петербург. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAOKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN
Президентът на Русия Владимир Путин на срещата на върха Русия-Африка, която се проведе в Санкт Петербург. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAOKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN

Африканските лидери притискат президента на Русия Владимир Путин да приключи войната в Украйна и да поднови сделката за износ на украинско зърно през Черно море, която страната му прекрати през миналата седмица. Въпреки че не са пряко критични към Русия, позициите им на втория ден от срещата на върха с Путин бяха по-съгласувани и силни от тези, които са изразявали досега, пише Ройтерс.

Лидерите на страните от Африка напомниха на руския президент дълбочината на своята загриженост за последиците от войната, особено за нарастващите цени на храните.

„Тази война трябва да приключи и това може да стане въз основа на справедливост и разум“, каза председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат пред Путин и африканските лидери в Санкт Петербург. „Прекъсванията на доставките на енергия и зърно трябва да се прекратят незабавно. Зърнената сделка трябва да бъде удължена в полза на всички народи по света, особено на африканците“, допълва той.

Ройтерс съобщи през юни, че африканските лидери са готови с план, който предлага поредица от възможни стъпки за прекратяване на конфликта - изтегляне на руски войски, премахване на руските тактически ядрени оръжия от Беларус, спиране на заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу Путин и облекчаване на санкциите.

Путин прие учтиво и хладно представения план, когато африканските лидери му го представиха миналия месец. В петък той каза, че Москва уважава предложението и внимателно го проучва.

Президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо каза, че африканската инициатива "заслужава голямо внимание и не трябва да се подценява“. „Спешно призоваваме за възстановяване на мира в Европа“, посочва той. Президентът на Сенегал Маки Сал призова за „деескалация и спокойствие“, а южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза, че се надява, че „конструктивният ангажимент и преговорите“ могат да сложат край на конфликта.

Коментарите накараха Путин да защитава многократно позицията на Русия и да хвърли вината върху Украйна и Запада. В отговор на Махамат той каза, че Русия е „благодарна на нашите африкански приятели за вниманието им към този проблем“, но че Киев отказва да преговаря.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за прекратяване на огъня сега, защото това би оставило около една пета от страната му под руски контрол, а на руските сили ще даде време да се прегрупират след 17 мъчителни месеца на война.

На срещата на върха египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси призова Русия да съживи черноморската сделка за зърното. Сиси, чиято страна е голям купувач на зърно по черноморския маршрут, каза на срещата на върха, че е "от съществено значение да се постигне споразумение" за съживяване на сделката.

Путин отговори, че нарастващите световни цени на храните са следствие от грешки на западната политика, много преди войната в Украйна. По думите му Русия се е оттеглила от споразумението, защото не се доставя зърно на най-бедните страни и Западът не спазва своята страна от сделката.

Откакто се оттегли от сделката, Русия бомбардира украински пристанища и складове за зърно. Това повдигна серия от обвинения срещу Москва, че използва храните като оръжие.

В четвъртък Путин обеща да достави безплатно руско зърно през следващите няколко месеца на шест от страните, участващи в срещата.

Путин се стреми да използва събитието, за да даде нов импулс на връзките на Русия с Африка и да привлече подкрепата на континента в противодействието на това, което той описва като хегемония на САЩ и западния неоколониализъм.

Ако Путин се е надявал на широка подкрепа на срещата на върха Русия-Африка, то това не се случи, пише още CBS. Само 17 африкански държавни глави участваха в срещата на върха, като специални благодарности към Кремъл изразиха само лидерите, които силно разчитат на наемниците от „Вагнер“ за различни операции в страните им, например Централноафриканската република и Мали.

В първата среща на върха Русия – Африка, която се проведе през 2019 г., участваха 43-ма лидери, припомня медията.

Списъкът на значимите фигури, отсъстващи от срещата, включваше лидерите на няколко големи африкански държави, включително Бола Тинубу от Нигерия и Уилям Руто от Кения, както и Феликс Чисекеди от Демократична република Конго и Пол Кагаме от Руанда.

Африка, континент с 54 страни и население от 1,3 млрд. души, има сложни отношения със западния свят. Страните все още таят подозрения към бившите колонизатори в Европа и Обединеното кралство и обвиняват американските лидери, че се интересуват само от собствените си интереси.

Чувството обаче, че континентът клони към Русия, е погрешно.

Путин става все по-изолиран от санкциите, наложени заради войната му в Украйна. Руският лидер се опитва да използва колониалното минало на Запада и предполагаемата му снизходителност към Африка, за да ухажва африканските лидери.

Много африкански страни споделят презрението на Путин към американските и европейските икономически санкции и дори призоваха Запада да прекрати икономическата война, насочена към Москва. Решението на Русия да се оттегли от зърнената сделка обаче и бомбардировките по украинските пристанища разгневи страни като Кения, които критикуваха решението недвусмислено като „удар в гърба“.

„Путин е преценил погрешно настроенията на този континент“, казва южноафриканският професор Уилям Гумеде от Училището по управление на университета Уитс. Според него решението на Путин да се оттегли от Черноморската инициатива за зърно е обтегнало отношенията на Русия със страни, където продоволствената сигурност често е въпрос на живот и смърт.

„Дори ако страните могат да си позволят да купуват зърно, решението на Русия има огромно въздействие върху инфлацията“, коментира още той.

Гумеде определя също така обещанията на Путин за безплатно зърно като „цинични“. Според него изявлението е – в най-добрия случай, направено само за да спре нарастващите критики относно оттеглянето на Русия от сделката за зърно от страна на африканските лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 9 месеца
До: evlogi Ненам корабокрушенците може да акостират при Робинзон Крузо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
До: danchomentata И ще ядат домашните си любимци, нъл тъй беше предсказанието?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
Язе па шкарпирам литографски камик оти новите кололота не се знае в какви валюти и стоиности ще са внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
Нигерийския шеф го нямало..И Нигерия вече не еб.ава северния си близнак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
Импeраторът
преди 9 месеца
До: danchomentata праф си, праф си ... продадох колата преди малко и купих колело - добре, че си ти да ми помогнеш да победя системата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 14
danchomentata
преди 9 месеца
До: Импeраторът Не бе, депутатите ще извадат пари от параграф 3 да компенсират "бизнеса" с Лукоил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
Импeраторът
преди 9 месеца
До: danchomentata пак ли претопляме манджата от миналата есен-зима :-) ще е тъмно, студено и гладно хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 20
danchomentata
преди 9 месеца
Които зло мисли зло намира.Евроробите ще вечерят "на свещи" https://***.sanctionsmap.eu/#/main
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още