IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин отново обещава безплатна пшеница за Африка

От Африканския съюз призоваха Русия да се върне в зърнената сделка

15:15 | 27.07.23 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин отново обеща безплатна пшеница за Африка, след като страната му излезе от Черноморското споразумение за зърното, т.нар. "зърнена сделка", преди 10 дни. В същото време от Африканския съюз го призоваха да се върне към споразумението.

"За да бъда точен, ще добавя, че в следващите 3-4 месеца ще имаме готовност да доставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Централноафриканска република, Мали, Сомалия и Еритрея между 25 хил. и 50 хил. тона пшеница за всяка държава безплатно", заяви Путин по време на форума Русия - Африка, който се провежда в Санкт Петербург, пише CNN.

През пролетта руският президент също обеща безплатно зърно в момент, когато заплашваше, че страната му няма да удължи сделката, защото не се изпълняват руските условия по споразумението.

В Санкт Петербург Путин отново говори за санкции на Запада, които пречат на износа на руски селстостопански стоки, и нарече позицията му, че Русия е причина за провала на зърнената сделка, "лицемерна", допълва Ройтерс. Руският държавен глава увери своите африкански гости, че добивите тази година ще са рекордни и Москва е готова да замени Украйна като доставчик на пшеница.

От Африканския съюз призоваха Русия да се върне в зърнената сделка, става ясно от коментар на председателя на организацията - президента на Коморските острови Азали Асумани, цитиран от РИА Новости. В своето встъпление пред форума той отбеляза, че за всички е важно да има доставки и на руско, и на украинско зърно и призова за решение на украинската криза, което ще спаси и живота на хората, които зависят от доставките на продоволствия.

Срещу Русия никога не са били въвеждани ограничения пред износа на каквито и да е хранителни продукти. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира, че не само че няма пречки, но и в момента Русия изнася рекордни количества селскостопанска продукция.

В приближени до Евгений Пригожин профили в социалните медии бяха публикувани снимки от форума в Санкт Петербург, на които се вижда и собственикът на ЧВК "Вагнер". Частната военна компания е част от руската армия, извършваща операции в Африка и по-конкретно в Централноафриканската република и Мали. Това е първата поява на публично място на Пригожин след опита за бунт в края на юни. Част от неговите наемници са в Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 9 месеца
Твърдението в заглавието е невярно. При зърнената сделка 82% от зърното замина за богатите страни, едва 3% отидоха за бедните африкански държави. Пак някой "руски ***" лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: sssaaaМалоумно човече, явно си преяло с опорки и тук. Чувало ли си, че ФЕД освен да създава пари (не ги печата, както плямпаш), ги и изтрива, когато няма вече нужда от тях? Не си чувало, щото познанията са ти нула, а мозъчето натъпкано с глупости и опорчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
хахахаха, вече и африканците не го бръснат за ... обещавай на воля къссс, нали няма да го изпълниш, да не ти пука! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007 , а кой обезцени еврото и долара, Путин ли? Заради него ли скочиха цените в демократичните страни, под независимата уж монетарна политика на Централни банки? Защо печатаха Долари и Евро в несвяст? За 2г напечатаха толкова пари, колкото напечатаха за цялата си история на Централните банки до сега. Ама после Путин бил виновен за инфлацията, нали? Егати Фекалното мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: SporqZaKef ... а французите и ингилизите даже не ги отчита общата статистиката като обеми ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: SporqZaKef ... холандците , нефел сбъркан , внасят по принцип около 20 млн тона зърно на година ... !! ... и изнасят около 40млн тона на година най-различни култури ... 95% от пшеницата , която преработват им е внос ... !! ... а рашибозука им спря и петролът и природният газ и торовете ... е , да те питам светулко нефелна ... те трябва ли да внасят зърно от тях ?! ... :))) ... намери си статистика на търговията на Холандия / Украйна по години , нищо необичайно няма ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
До: SporqZaKef ... некво неудобство не изпитваш ли , да бълваш прозззтоти на кило за кеф ?! много лесно се проверява колко , откъде и крайна дестинация на износа има Украйна ... !! ... английски , холандски и френски БТР-и тъпкани с войници ли обираха силозите и арестуваха камиони миналата година в анексираните територии ?! кой изпразни складовете там ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
SporqZaKef
преди 9 месеца
До: sssaaaМа не, на мен ми е най-интересно, как Полша, България и Румъния се отказаха от зърното, приемаме, че путин там е сатрап детеубиец, яде баби и старци и между другото и краде зърно а в крайна сметка до Северна Африка я стигна един кораб я не. Къде ли замина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
sssaaa
преди 9 месеца
До: SporqZaKef, нищо не разбираш. Тия англичани и франсета го взеха с Демократична цел. И те изхранват Англичани и Френцузи с африкански корени в техните полумюсюлмански страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 11
SporqZaKef
преди 9 месеца
До: zelka007Аха, щото Англия, Франция и Холандия не откраднаха Украинското зърно и всичкоо отиде до северна Африка, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още