IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува Путин при влизането му в страната

Информацията се съдържа в писмена декларация на Министерството на правосъдието на страната, която опозиционери публикуваха

09:48 | 22.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Правителството на Южна Африка е щяло да арестува президентът на Русия Владимир Путин при негово евентуално влизане територията на страната. Това се казва в писмена декларация на Министерството на правосъдието, която опозиционният Демократичен алианс публикува, предава ДПА.

След месеци на несигурност Южна Африка и Русия обявиха миналата седмица, че Путин няма да пътува до Южна Африка за срещата на върха на организацията БРИКС, която обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Той ще се включи чрез видеовръзка във форума, който ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август.

Демократичният алианс, заедно с правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", заведоха дело в съд в Претория, за да принудят правителството да арестува Путин, ако той влезе в страната. Изпълнителната директорка за южноафиканския клон на "Амнести Интернешънъл" Шенила Мохамед определи декларацията като "победа за върховенството на закона и международното правосъдие, но най-важното - победа за жертвите в Украйна".

Срещу Путин има издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления, извършени в Украйна. Южноафриканският президент Сирил Рамафоса каза, че Москва е предупредила Южна Африка, че евентуално арестуване на Путин ще бъде равносилно на "обявяване на война".

Южна Африка е подписала учредителния договор на Международния наказателен съд в Хага, който издаде заповедта за арест на Путин. Страната е подложена на натиск от международната общност да арестува Путин, ако той отиде лично на форума.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
15-
преди 9 месеца
Тези от БРИКС защо не поканят и Северна Корея за член :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още