IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Украйна до голяма степен е демилитаризирана

Според Путин Украйна е парафирала мирно споразумение през април 2022 година, но то не влязло в сила

08:31 | 18.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Задачата за демилитаризацията на Украйна е до голяма степен изпълнена, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за RT, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Според него страната почти няма собствено оръжие и вече използва основно това, което ѝ предоставя Западът.

"Наистина Украйна беше силно милитаризирана в началото на специалната военна операция и една от задачите ни беше демилитаризацията. Фактически тази задача в голяма степен е изпълнена. Украйна използва все по-малко и по-малко свое оръжие и все повече и повече това, което ѝ доставят страните от Запада", каза Песков.

Според него Русия е навлязла в Украйна като част от операция за защита на хората в Донбас, но сега тази специална военна операция се превръща във фактическа война със Запада. "Украйна няма суверенитет. Украйна няма нито воля, нито желание, нито възможност да заяви каквата и да било суверенна позиция. Вашингтон диктува какво трябва да прави Украйна", казва още говорителят на руския президент.

Били ли са Русия и Украйна пред споразумение за мир?

По време на срещата си с африканските лидери, които в петък (16 юни) бяха в Киев, руският президент Владимир Путин показа проект на споразумение за мир, което е било дискутирано между представители на Русия и Украйна на няколко срещи в Беларус и Истанбул през пролетта на 2022 година.

Той не коментира защо в крайна сметка това споразумение не влиза в сила, въпреки че заяви, че договорът е парафиран от украинска страна през април 2022 година. В международните отношения парафирането показва съгласието на страните по постигнатите договорености, но не и подпис на договора, с което той влиза в сила. 

Показаното копие от приложението на договора показва обаче големи разминавания по отношение на числеността на армията и въоръжението на Украйна.  Искането на Москва е украинската армия в мирно време да бъде до 85 хил. души, докато Киев настоява за 250 хил. души. Руската страна допуска още и 342 танка на въоръжение, докато Украйна очаква армията да има на разположение 800.

Според бившия съветник на Офиса на украинския президент Олексий Арестович, който участва в тези разговори, руската страна се е отказала от повечето си искания като това руският език да бъде втори официален в страната, Украйна да запази своя неутрален статус и т.н. Първоначалното предложение на Русия е било Украйна с население над 40 млн. души да има армия от 45 хил., разказа той пред руския опозиционер Марк Фейгин.

В Беларус са разговаряли четири преговорни групи - политическа, икономическа, хуманитарна и военна. Според Арестович нивото на руските преговарящи е било ниско в йерархията. Той обаче не отговори дали Киев действително е подписал споразумението с Русия или не. Според него показването на този договор цели да се обвини в измяна украинските власти и президентът Володимир Зеленски и да се отклони вниманието от Путин. 

Африканската мирна инициатива - опит да бъде избегнат ареста на Путин

Единствената причина лидерите на африканските държави да се ангажират с мирен план по отношение на войната в Украйна е да бъде избегнат ареста на Владимир Путин, ако той реши да присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка през август, смятат в Киев. По време на брифинг в украинската столица южноафриканският президент обясни, че още не е взел решение как ще действа по повод издадената заповед за арест на Путин от страна на Международния наказателен съд.

Съветникът на офиса на украинския президент Михайло Подоляк коментира, че това е била основната точка в пътната карта на африканците. Според Арестович, бидейки посредник в мирния процес, никой няма да очаква от Южна Африка да арестува руския президент.

Путин е обвинен за това, че е допуснал депортирането на хиляди украински деца в Русия.

След срещата си с южноафриканския президент Сирил Рамафоса Путин той коментира, че всичко е законно - става дума за извозването на деца от социални домове, а директорите на тези домове, са техни законни настойници и са дали съгласие за депортиране. Целта е запазването на живота и здравето на децата и ако има искане от страна на роднини, те ще бъдат върнати в Украйна, каза още Путин.

Института за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че основната цел на предложението на африканските нации е възстановяване на търговските отношения. Страните са основен пазар и за Украйна, и за Русия, а военните действия блокират нормалните доставки на хранителни продукти на континента. Военните анализатори подчертават, че в предложението на Южна Африка е записано провеждане на мирни преговори, спазвайки суверенитета и с гаранции за сигурност и за двете воюващи страни. Путин приветства "балансираните усилия" на африканските нации, но реално не коментира нищо по тези предложения, допълват още анализаторите в своята сводка за 479-я ден от началото на войната. 

Според тях това е поредната заявка на Москва за мирни преговори, но няма никакви сигнали, че руските власти действително желаят такива. Обикновено такива изявления се правят в опит да бъде ограничена подкрепата на Запада за Украйна, сочат наблюденията на ISW за последните близо година и половина. По същия начин Кремъл реагира на представения от Китай мирен план - приветства го, но без да се ангажира с нищо, и по-скоро целта е да се затвърдят връзките със страната. 

Украинската контраатака продължава поне по четири направления

Украинската контраатака продължава по поне четири направления като и двете страни потвърждават за напредък на украинските сили, съобщават още от ISW. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават за боеве в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка, където са фокусирани основните усилия на руските военни, които извършват артилерийски обстрели на населените места в региона.

В Запоржка и Херсонска област руснаците са в защита и извършват въздушни удари по населени места, допълват от ВСУ в своя отчет във Facebook. 

Зам.-министърът на отбраната Ана Маляр съобщи за напредък на украинската армия с 2 километра, но не уточни в кое направление. 

Публикация в New York Times сочи, че в последните седмици руските военни започват да се учат от грешките си - те вече не се придвижват в големи колони, които са лесна мишена за украинците и започват да извършват разузнавателни операции с дроновете си, подобряват координацията си и въздушната поддръжка. Действително ВСУ в последните дни съобщава за множество свалени вражески разузнавателни безпилотни летателни средства, а не само бойни "Шахед" -и.

Въпреки промяната руските военни не са по-"изобретателни" в бойната тактика, основно защото загубиха най-опитните си военни в началото на войната, смятат обаче американски военни анализатори, цитирани от изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 17
penkiler1415
преди 10 месеца
Добре е да си отидеш (може с нежелание но по своя воля) околколко да бъдеш изхвърлен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 24
khao
преди 10 месеца
Браво... значи скоро ще правят зест на добра воля, все трябва да почерпят с нещо за успеха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 25
evlogi
преди 10 месеца
Хехехеееее..Вече нямала собствено оръжие и ползвала западно и това било демилитаризиране..Леле леле,гениално направо...аМ,а че тълпа ***-оти са се събрали около бункерното жуж,е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 13
Lemon's
преди 10 месеца
До: Lemon's от кога путин е цензура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 32
Lemon's
преди 10 месеца
Колко лесно настроиха целия свят да е срещу тях...Няма по-голям русофоб от *** - великан!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 14
danchomentata
преди 10 месеца
MOCHA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
Ц, вчера много похот се е чеплезила по *** и ще откине бондрука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
а пък снощи само един забраден като геран "шахед" ... друзя антиваксъре-газовици не вървят нещо на добре могъщите залпове с ирански фърчила и искандери/кинжали ... да си спомняте приказките на Буданов за броя на ракетите и кога се очаква да поприключат ... писа ли човекът , че около края на май или началото на юни ще са поприключили с този темп на използване ?! сега се средоточаваме само в това , което могат да сглобят самодостатъчните занаятчии ... складовете ги ометоха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
До: Jorkata ... тия приказки на гнuдата , дето синът му служеше при свuнята пригожин като артилерист , пък теслата му джиткаше из масква , са за вътрешна употреба ... подготвят почвата за край на СВОто и изтегляне ... ето задачите една по една отпадат ... "трябва ли да ходим до Киев?" , "до голяма степен са демилитаризирани" ... като заговорят и за край на денацификацията и че са превъзпитали азовците с труд ... значи хептен са сдали багажа вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 35
Jorkata
преди 10 месеца
Тия в Кремъл явно са на нещо много силно... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още