IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Контраатаката ни засега изглежда "не зле"

Русия може да взриви Запорожката АЕЦ, за да дестабилизира Украйна, смята държавният глава

21:06 | 16.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Нещата не изглеждат зле, коментира украинският президент Володимир Зеленски по повод започналата контраофанзива в интервю за NBC. Тя беше очаквана от месеци и според много наблюдатели не се е разгърнала изцяло. За седмица украинските военни освободиха седем населени места, или около 100 кв. километра.

"Като цяло е позитивна, но много трудна. Нашите военни, които са на предна линия, се сблъскват с много силна съпротива. Това е разбираемо - за Русия загубата на тази операция е равнозначна на загубата на войната", каза още украинският държавен глава.

Той посочи още, че забавянето на даването на оръжия удължава войната.

Зеленски коментира пред NBC, че ако Русия спечели и окупира Украйна, следващата стъпка ще бъде Полша или Прибалтийските републики - членове на НАТО, което означава, ча Алиансът ще бъде замесен във война. "Готови ли са хората, които твърдят, че цената на подкрепата на Украйна е висока, да изпратят своите деца на война?", отбеляза той.

При такова развитие на ситуацията САЩ ще трябва да решат дали да излязат от НАТО и така да бъде сложен края на тази организация, или да влязав във война с Русия, смята още Зеленски. Той допълни, че в Киев се чувстват притиснати от времето заради предстоящите избори в САЩ

Контраофанзивата не оправдава очакванията?

Военни анализатори коментират пред CNBC, че контраатаката на украинските военни може да изглежда предпазлива, но според тях това е стратегия - търсят се слабостите в отбранителните линии, които руснаците успяха да изградят в последните месеци. Според тях тепърва се очакват мащабни атаки.

Според военните анализатори от Института за изследване на войната (ISW) Украйна още не е извадила своите резерви и реално няма никакви индикации накъде ще поеме атаката на Украйна. Вероятно това ще стане в направлението, където руската защита поддаде най-силно, казва военният експерт Олександър Мусиенко от Центъра за военни и правни изследвания в Киев. 

Опасенията на Украйна са, че от успеха на операцията ще зависят следващите доставки на оръжията, допълват още от CNBC.

Русия обстрелва с ракети Киев, докато лидери на африкански държави са на посещение в страната

Русия обстреля с крилати ракети Киев по време на визитата на африкански държави, които презентираха своето виждане за мир. Делегацията ще посети Петербургския икономически форум и ще се срещнат и с руския президент Владимир Путин. 

Украинските военни съобщават за свалени шест ракети "Кинжал", смятани до скоро за недосегаеми от системите за противовъздушна отбрана, и шест ракети "Калибър" днес (16 юни). "Тази атака означава, че руският президент или не контролира военните си, или не е адекватен, човек, който не е готов на мир и иска да разруши Украйна", коментира по този повод Володимир Зеленски на брифинг след срещата си с африканските лидери, водени от президента на Южна Африка Сирил Рамафоса.

Зеленски е категоричен, че мирни преговори с Москва може да има само ако руските военни се изтеглят от международно признатите граници на Украйна от 1991 година. Друго означава замразяване на конфликта, както се е случило през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Той критикува своите африкански колеги, че наричат войната "криза". Ситуацията не свършва със зърнената криза - Русия депортира украински деца, убива цивилни граждани и нанася големи щети на страната.

Рамфароса отбеляза, че конфликтът между Украйна и Русия има отражение на 1,3 милиарда души, живеещи на Африканския континент. По тази причина и страните са изготвили своето предложение за разрешаване на конфликта.

Има ли заплаха за Запорожката АЕЦ?

Пред NBC Зеленски предупреди още, че Русия може да взриви Запорожката АЕЦ по подобие на язовир Каховка. Причината е, че Москва иска постоянна дестабилизация в Украйна, която да накара Киев да се съгласи на примирие, което само ще замрази конфликта. Русия започва да обръща внимание на растящия брой западни оръжия, които идват в Украйна.

Преди ден ръководителят на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси посети ядрената централа, която е най-голямата в Европа. На този етап заплаха за реакторите след разрушаването на язовира няма, смята той, но допълни, че не трябва да бъде допуснато намалението на нивото на охлаждащото езеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 мерси, за сега доволно добре мачкат рашиските мутри по всички фронтови, тъъъпако неееук! ... *** от яд, удави се в собствената си пяна.. загууубеняк! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... хаха ... смехорино ... виж си квалитетните военни източници ... расияните подквuкват вече за селцата Роботини и Копани ... леопардите са сгазили първите фортификационни галактически линии ... освен там и на Жереблянка също са ги сгазили с танкове ... как е на Олешка , държите ли се ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Все така да ви върви, проззтако глууупав, тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
penkiler1415
преди 11 месеца
Признавам откровението на Зеленски! Да нападаш не е като да се защитаваш. НО СИ В НАПАДЕНИЕ!!! ДАВАЙ! СМАЧКАЙ НАШЕСТВЕНИЦИТЕ!!! !!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 27
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 като се има прдвид как си се активизирал последните два дена с лозунгите, значи офанзивата върви по добре от очакваното, глууупак прозз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 18
mr. Yoda
преди 11 месеца
ТОЯ ДА УДАРИ ОЩЕ ЕДНА ПЪТЕЧКА И ВСИЧКО ЩЕ Е РОЗОВИ СЛОНЧЕТА И ВЕЧНИ УСМИВКИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 25
zelka007
преди 11 месеца
До: Achtung ... а пък могучая с гиперзвуците и галактическите сили , за 6 месеца офанзива не успя да вземе изцяло град с размерите на Елин Пелин ... :))) ... и с това темпо па на тех колко века ще им трябват ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 16
Achtung
преди 11 месеца
Руснаците са окупирали територия около 100 000 кв км, почти колкото цяла България, украинците за 10 дена офанзива с безаналоговите западни оръжия са освободили 1/10 от територията на община генерал Тошево. В България има 265 общини с това темпо ще им трябват няколко века.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 33
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: sssaaa Копейка, ти хвани научи правописа,преди да се плюнчиш с глупостите си. Всичките копейки сте един дол дренки - полуграмотни слабоумни лузъри с големи усти и малки мозъчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 30
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... 13 от 13 ... и на едната котка и скъсахте веригата ... втората най-могъща в Украйна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още