IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия атакува украинския Юг с дронове „Шахед“ 

Зеленски приветства резолюцията на Европейския парламент за присъединяването на страната му към НАТО и ЕС

06:15 | 16.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Разрушения в Краматорск. Снимка: ЕРА
Разрушения в Краматорск. Снимка: ЕРА

Тази нощ Украйна отново е обект на руски въздушни удари. Според украинските военновъздушни сили ирански безпилотни самолети модел „Шахед“ са били наблюдавани над Одеска и Николаевска област. Разположени са средства за противовъздушна отбрана. В полунощ местно време в Херсонска, Одеска и Николаевска област в сила беше въздушна тревога.

Държави от НАТО ще доставят ПВО-ракети на Киев 

Украйна ще получи стотици допълнителни противовъздушни ракети от четири държави от НАТО за контраофанзивата си срещу Русия и за защита на инфраструктурата. Пакетът трябва да отговори на най-неотложните нужди на противовъздушната отбрана, обявиха САЩ, Великобритания, Дания и Нидерландия в четвъртък след заседание на Международната контактна група за координиране на военната помощ в Брюксел. Според тях доставката на ракети с малък и среден обсег вече е започнала и трябва да приключи до няколко седмици. 

Според министъра на отбраната Борис Писториус на Германия страната му не участва в проекта. „По отношение на противовъздушната отбрана Германия вече е направила предварително много, много. Не мисля, че някой е направил толкова много, колкото ние", заяви Писториус в Брюксел. Той добави, че германското правителство наскоро е обявило допълнителни доставки в пакет на стойност 2,7 млрд. евро. „Ако сега още четирима се присъединят със собствена концепция, мога само да приветствам това“. 

Зеленски приветства резолюцията на Европейския парламент 

Украинският президент Володимир Зеленски приветства подкрепата на Европейския парламент за присъединяването на страната му към НАТО и ЕС. „Европейският парламент прие мощна резолюция в подкрепа на европейските и евроатлантическите стремежи на нашия народ", заяви той в ежедневното си видеообръщение. И добави, че сега има ясен призив към лидерите на ЕС да определят пътя за присъединяване. По-рано ЕП призова НАТО да проправи пътя за присъединяване на Украйна към западния отбранителен съюз след края на руската агресивна война. В правно необвързваща резолюция, приета в Страсбург в четвъртък, се казва, че процедурата за присъединяване трябва да започне след края на войната и да приключи възможно най-скоро. 425 евродепутати гласуваха "за", а 38 - "против". 42 се въздържаха.

Мегаупражнението Air Defender: Писториус е доволен от хода

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус направи положителна междинна равносметка на въздушното учение Air Defender, организирано от Германия. Социалдемократът заяви в рамките на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, че досега не е имало инциденти и почти никакви нарушения на гражданския въздушен трафик по време на най-голямото въздушно учение в историята на НАТО. „Първото заключение е много, много положително“. 

Според германските военновъздушни сили в учението, което започна в понеделник, участват над 250 самолета и близо 10 000 войници от 25 държави. То ще продължи до 23 юни. Освен страните от НАТО в него участват още Япония и кандидатката за членство в НАТО Швеция.

Приходите на Русия от петрол са намалели значително 

Приходите на Русия от търговия с петрол са спаднали почти наполовина през първите пет месеца на годината, показват данни на правителството на САЩ. Въпреки че днес Русия изнася повече суров петрол, отколкото в началото на агресивната си война срещу Украйна, приходите от продажби са намалели с 50% в сравнение с предходната година, обясни заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо на събитие на мозъчния тръст Center for a New American Security във Вашингтон. 

Въпреки по-големия износ Русия печели по-малко пари, тъй като нейният петрол сега се търгува с 25-процентна отстъпка в сравнение с петрола от други държави, добави Адейемо, позовавайки се на тавана на цените на руския петрол. Заради войната в Украйна западните държави въведоха в началото на декември ценови таван за руския суров петрол от 60 долара за барел. Освен това отскоро е в сила и таван на цените на руските петролни продукти.

Песков би приветствал телефонния разговор Шолц-Путин, за да отвори „капаците на очите" на Берлин 

Според Кремъл предвиденият от германския канцлер Олаф Шолц телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е малко вероятен, но е добре дошъл. „Може би това ще позволи на Берлин да свали, поне за секунда, „капаците на очите“, които му пречат да оцени трезво ситуацията", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по руската държавна телевизия. Засега обаче нямало никакво движение в това отношение. 

Изявлението на Шолц за евентуален телефонен разговор е „вероятно за хипотетични намерения". Според Песков обаче такива разговори са необходими. Всъщност било съвсем нормално държавните глави да разговарят помежду си дори в най-трудните времена. „И може би няма да е лошо, ако се проведе такъв дебат, за да могат те поне да чуят нашата позиция от първа ръка", каза Песков.

МААЕ: Ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала е сериозна, но стабилна

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи вчера ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна като сериозна, но стабилна след срутването на стената на язовир "Каховка", предаде DPA, цитирана от БТА.

Оценката е дадена, след като Киев заяви, че си е върнал контрола върху 100 кв. км земя при контраофанзивата си, за която се смята, че  все още е в начален етап. "От една страна, ситуацията е сериозна, има последствия и те са реални. От друга страна, бяха предприети редица мерки за стабилизиране на ситуацията", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси пред руската информационна агенция Интерфакс по време на посещението си в ядреното съоръжение.

Атомната електроцентрала в Южна Украйна, която от миналата година е под контрола на  руски войски, черпи охлаждаща вода от язовир “Каховка”, който пресъхна поради скъсване на язовирната стена в началото на месеца, за което Киев и Москва се обвиняват взаимно. Гроси и екипът на МААЕ са особено обезпокоени дали има достатъчно вода, за да се предпазят изведените от експлоатация реактори на централата от прегряване до степен на разтопяване.

В момента в охлаждащите басейни все още има достатъчно вода, каза Гроси. Рафаел Гроси (вдясно) по време на посещението си в Запорожската атомна електроцентрала. Снимка:  EPA/SERGEI ILNITSKY Рафаел Гроси (вдясно) по време на посещението си в Запорожската атомна електроцентрала. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Ръководителят на МААЕ искаше да посети реакторния комплекс в сряда, но се наложи да отложи посещението с един ден от съображения за сигурност. Заедно с него в съоръжението пристигна и нова група международни наблюдатели, която замени предишната мисия. 

Ръководителят на руската държавна ядрена компания "Росатом" Алексей Лихачов заяви, че има нарастващи рискове за централата. "Разбираме, че централата може да бъде обект на целенасочена атака по всяко време", каза той в рамките на Петербургския икономически форум.

Той обвини украинските военни, че не подкрепят изрично принципите на МААЕ за безопасност на централата. С оглед на продължаващата украинска офанзива в региона опасността за централата нараства, каза Лихачов.

От друга страна, Киев неведнъж е подчертавал, че не може да има надеждна сигурност на Запорожската атомна централа, докато тя е в руски ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 пак ли в пишшшлето го гледаш? :D:D:D ... изправи тая глава поне един път в живота си бе глиссст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Не е истина колко ви личи, когато ви оклюмат гребенчетата и пилешките пишшлета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
А така, тpoлът копейник с многото регистрации е застъпил да цъка минуси на неприятелски постове :)))) еех, жалки, жалки копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: 0pk Доста сте глупави копейките. Като папагали сте. Значи украинците били фашисти, защото се защитават, така ли? Празноглавци, като тебе, дори не знаят произхода и значението на тази дума. А относно контранастъплението на Украйна не се притеснявай, рано или късно някъде ще бъде пробита и третата отбранителна линия и там ще се изсипят стотици танкове и други единици, познай какво ще правят тогава оpkите без защита...run, Forest, run...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007 и не само швейцарците, забрави да споменеш и израелците - и те пратиха в обход танкове за Украина. Всичко за победата над русизъма! Верно тия 100км2 за две седмици, са колкото един Пловдив, но с такъв темп могат и до Масква да стигнат, само им подавай повечко танкове и ракети. За радост обаче на копейкопоклонниците, оперативната тишина е сдъвкана от драконови зъби и траншеи пълни с мужици, което подкопава и единството във финансирането на украинския фашизъм от държави от цял свят:]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
Rheinmetall е залята с поръчки на танкове Leopard и БМПта Marder , които се финансират от държави от цял свят и ги даряват на Украйна . хех ! дори швейцарците са гласували да свалят от въоръжение техни Leopard-и и да ги дарят на Украйна ... и въпреки наложената оперативна тишина , май великите драконови зъби и траншеи пълни с мужици , не са това за което ги представят полезните форумни копейкопоклонници ... a леопарда и брадлитата със скъсаните вериги са изтеглени за ремонт и пак ще ги връщат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още