IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл изнудва свои партньори, за да избегне задълбочаване на финансовата изолация

Украйна опитва да вкара Русия в санкционните списъци на FAFT, което ще има ефект върху инвестициите и изпълнението на редица важни за Москва проекти

21:23 | 15.06.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните седмици Русия води активна кампания в опит да избегне задълбочаване на финансовата си изолация, пише Bloomberg. Търсейки подкрепата на Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, Кремъл се бори срещу опитите на Украйна да накара Работната група за финансово действие (FATF) на Г-7 да включи Русия в някои от санкционните си списъци на следващата си среща, която ще се проведе на 19-23 юни.

Основната цел на базираната в Париж организация разработване на стандарт за борба с мръсните пари и разработване на стратегии срещу прането на пари. Според Bloomberg е възможно в края на месеца FATF да включи Русия в своя "черен" или "сив" списък. Това ще блокира изпълнението на редица енергийни проекти, инвестиции и сътрудничество с членове на организацията.

На този етап Кремъл изпраща предупреждения към свои партньори че включването в някои от тези списъци ще затрудни и оскъпи търговията помежду им. Изчисленията на руските власти сочат, че Турция и ОАЕ ще загубят около 1% от брутния си вътрешен продукт, ако това се случи, пише още Bloomberg.

В писмото до турските власти например се споделят опасения за бъдещето на АЕЦ Аккую и "Турски поток", както и как ще могат да плащат за почивката си руските туристи. Москва припомня още, че Анкара купува и други суровини от Русия - въглища, метали и т.н. В писмото до Саудитска Арабия също има предупреждение  за блокиране на ядрен проект на "Росатом" на територията на страната.

"Русия знае, че нарушава стандартите на FATF и сега прибягва към своята традиционна тактика на изнудване", коментира тази информация финансовият министър на Украйна Серхий Марченко.

Според източници на Bloomberg Кремъл "обрабова" и Индия по същия начин. Страната е един от основните пазари за руския петрол в последните месеци.

Очаква се и онлайн среща на представителите на БРИКС -  организацията, която обединява интересите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на която Москва да повдигне въпроса за новите санкции.

През февруари 2023 година, една година след началото на войната в Украйна, FATF прекрати членството на Русия. Основание за това са обстрелите на критична гражданска инфраструктура, които предприе Москва, информацията за търговия с оръжие от санкционирани от ООН юрисдикции и злонамерени кибератаки от Русия.

"Действията на Руската федерация неприемливо противоречат на основните принципи на FATF, насочени към насърчаване на сигурността и интегритета на световната финансова система", се казва в съобщение на сайта на организацията.

Включването на Москва в черния списък на организацията ще нареди страната до Северна Корея, Иран и Мианмар и би означавало задължение на банки, инвестиционни компании и други финансови институции да извършват засилени проверки на всички парични потоци, както и предприемане на мерки за защита на стабилността на финансовата система.

В "сивия" списък са страни като Турция, Южна Африка, ОАЕ и Йордания. Според анализ на Международния валутен фонд (МВФ) включването в този списък има "голямо и статистически значимо намаление на капиталовите потоци".

Москва обвини FATF, че превишава правата си, а решенията, които взима са политически мотивирани. Но активността, с която в Русия реагират на заплахата, подсказва, че властите са наясно, че подобна санкция ще има сериозен ефект върху икономиката, пише още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 22
penkiler1415
преди 10 месеца
Каквото и да стане, нищо добро не ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 32
Импeраторът
преди 10 месеца
Рашистите са си самодостатъчни :-) нал тай :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 19
danchomentata
преди 10 месеца
В момент входа французов в Москву 2 (14) сентября 1812 года в разных местах города осуществлялись поджоги[16]. Французы были уверены, что Москва поджигается по приказанию московского губернатора графа Ростопчина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 20
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007Александър Беноа идва от семейство от френски произход, известно в Русия https://unbanalpeter.ru/article/zabroshennye-dachi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 10 месеца
До: danchomentata ... не ве , брикс се натискат да правят на Макрон Дачиите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 25
danchomentata
преди 10 месеца
Абе, верно ли Макарон ша праи Дачия ф Брикс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 24
danchomentata
преди 10 месеца
Morandi - Kalinka https://***.youtube.com/watch?v=QgyGZm41hFw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още