IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Централна Азия печелят от руската изолация, но са заплашени от санкции

Износът на автомобили от Грузия към Русия расте четири пъти през 2022 г.

16:02 | 11.06.23 г.
Снимка: Cole Burston/ Bloomberg
Снимка: Cole Burston/ Bloomberg

Страните от Централна Азия се оказаха сред големите печеливши от войната в Украйна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Грузия през миналата година се повиши с малко над 10%, а на Армения - с 12,6 на сто, сочат данни на Международния валутен фонд, цитирани от CNBC. През 2023 година ръстът на икономиките на двете страни вероятно ще се забави до 4% за Грузия и 5,5% за Армения, което  е следствие от проблемите в целия регион.

Статистиката показва,  че Русия се превръща в основен търговски партньор на Армения, както и е сред водещите на Грузия. През миналата година износът на грузински стоки към Русия се увеличава със 7% до 651 млн. долара. В същото време вносът на руски стоки в страната надхвръля сумата от 1,8 млрд. долара, което е ръст от 80 на сто.

Паричните трансфери от Русия в Грузия растат пет пъти до 2,07 млрд. долара, сочат още данни на грузинската неправителствена организация Институт за развитие на свободата на информацията.

Властите в Тбилиси отказват коментар относно водещите стоки в търговията с Русия. Статистиката на страната обаче отчита, че двете страни търгуват основно с автомобили, петрол и "Други", като специално износът на автомобилиот Грузия към Русия се учетворява спрямо 2021 година.

При някои стоки износът се увеличава 500% -1000% и това изглежда притеснително, коментира Михаил Кукава от Института за развитие на свободата на информация пред CNBC. "Дори и да няма нищо незаконно, не става въпрос за санкиционирани стоки, ние подозираме, че може да става дума за стоки с възможна двойна употреба, като например перални, които се оказа, че могат да бъдат използвани по много начини", допълва още той.

Западът отдавна коментира, че Русия се възползва от държави като Грузия, Армения, Киргизстан или Турция, за да заобикаля санкциите. В свои анализи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ги нарича посредници за потъналата в изолация Русия. Данните на институцията показват съществено увеличаване на износа от ЕС и Великобритания към Кавказ и Централна Азия. След това стоките се пренасочват към Русия.

Според изчисленията на ЕБВР тази "посредническа" дейност добавя около 4-6% към ръста на БВП за Армения и Киргизстан. Пред CNBC  зам.-председателят на централната банка на Армения Армен Нурбекян коментира, че спазването на санкциите е абсолютен приоритет. Според него правителството анализира търговките отношения със своите партньори на седмична база.

"Ние сме в много турбулентен регион, така че знаем какво означава да си около държави, които са под санкции, и мисля, че успяхме доста успешно да управляваме икономиката си по начин, по който стоим далеч от проблемните случаи", допълва още той.

По данни на Нурбекян ръстът в износа към Русия се дължи на храни и селскостопански стоки, както и на автомобили, като арменската икономика е получила позитиви от изтеглянето на редица компании от руския пазар.

В ЕС обсъждат начини за ограничаване на възможностите на Русия да заобикаля ограниченията. Това е в основата на 11-я пакет от санкциите, но все още няма никаква яснота какво ще съдържа той и кога ще бъде одобрен. 10-ят пакет със европейски санкции беше публикуван в края на февруари.

Според анализатори, цитирани от CNBC, новите ограничения, които са консултирани и с Г-7, вероятно ще бъдат такива, че да накарат някои държави да преосмислят своята политика спрямо търговията с Русия.

Запазването на икономическата зависимост от Русия ще означава край на възможностите за търговия с ЕС, САЩ и други западни държани, предупреждава Михаил Кукава. Това е особено важно за държава, която се стреми към членство в НАТО и ЕС, допълва още той.

Грузия подаде молба за членство в ЕС през март 2022 година, малко след Украйна, но все още не е получила статут на кандидат. Тбилиси отдавна заявява и желанието си да стане част от НАТО, като подкрепата и за двата съюза в страната е голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още