IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Русия превърна валутите на съседните страни в най-добре представящите се в света

Малките бивши съветски републики са привлекателни убежища за руснаци, тъй като не изискват визи

19:16 | 21.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руснаците, които напускат родината си заради нашествието на Владимир Путин в Украйна, изстрелват валутите на бившите съветски република на върха на световните класации тази година, пише Bloomberg.

Валутите на Грузия и Армения в кавказките планини, както и на Таджикистан в Централна Азия са сред най-добре представящите се спрямо американския долар, след като десетки хиляди руски граждани се установиха там от февруари насам, пренасяйки спестявания, равняващи се на милиарди долари.

Малките страни са привлекателни убежища, тъй като не изискват визи, голяма част от населението говори руски език и няма ограничения за пренасяне на спестявания към местни банки.

Това тласна арменския драм нагоре с 22% спрямо долара от началото на годината, най-големия ръст сред валутите от цял свят, показват събрани от Bloomberg данни. Грузинският лари и таджикският сомони са по-силни със съответно 16% и 10%, надминавайки ръстовете на руската рубла, която вече не е свободно търгувана валута, след като извънреден капиталов контрол предотврати срива ѝ.

„Руснаци, които се местят в тези страни за дълго време заради геополитически проблеми, държат пари в подобни валути и тласкат нагоре обменния курс“, коментира Наталия Милчакова от Freedom Holding Corp. Валутите на страните от ОНД се възползват от притока на капитали. Графика: Bloomberg LP Валутите на страните от ОНД се възползват от притока на капитали. Графика: Bloomberg LP

Войната обяснява петкратния ръст на парите, които са влезли в Грузия от Русия от началото на тази година, равняващи се на над 60% от всички парични преводи и надхвърлящи 1,75 млрд. долара, сочат данни на Грузинската национална банка. Паричните преводи към Армения са възлезли на 2,8 млрд. долара през първите десет месеца, почти четирикратно увеличение спрямо същия период на 2021 г. През октомври те достигнаха най-високото ниво от поне 2004 г. насам, съобщи Арменската централна банка.

В същото време въздействието върху валутата от вълната пристигащи руснаци е по-голямо в по-малките бивши републики. Казахстан, чието население от 19 млн. души е около шест пъти по-голямо от това на Армения и Грузия, също приема потоци от руснаци, но тенгето е напът да приключи годината със спад от над 7% спрямо долара.

Икономическите ръстове не бяха даденост в началото на войната и съседите на Русия се очакваше да пострадат, тъй като най-големият им търговски партньор изнемогва под напора на международните санкции. В действителност огромният приток на капитали повишава резервите им в чуждестранна валута и подобрява баланса по текущата им сметка. Икономиката на Армения отбеляза двуцифрен ръст през второто и третото тримесечие, а икономиката на Грузия нарасна с почти 10% в трите месеца до септември. Паричните преводи от Русия към съседни страни нарастват. Графика: Bloomberg LP Паричните преводи от Русия към съседни страни нарастват. Графика: Bloomberg LP

За Таджикистан паричните преводи са нараснали с най-малко 50% през първата половина на годината, съобщава Наталия Лаврова от BCS Financial Group, като се позовава на данни за платежния баланс. Икономиката на страната е напът да отбележи ръст от 7% тази година спрямо по-ранни прогнози за повишение с 4%-5%, допълва тя.

Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия растеж на Грузия за цялата година до 10%, като посочи ръста на имиграцията и на финансовите потоци, породени от войната. В същото време централната банка на Армения даде по-добри прогнози за ръста на БВП с 13% спрямо очакваните преди това 4,9% благодарение на притока на руснаци, съобщиха местни медии, като цитираха председателя Мартин Галстян.

„Резкият ръст на паричните преводи от имигранти обяснява този бърз растеж“, отбелязва Лаврова. Както в Армения, така и в Грузия паричните преводи доведоха до ръст на търсенето от потребителите и на жилищното строителство, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още