IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент призова НАТО да покани Украйна за член

Депутатите очакват и преговорите за присъединяване на страната към ЕС да започнат до края на годината

17:36 | 15.06.23 г. 3
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

НАТО трябва да изпълни своите ангажименти и да покани Украйна за член в организацията, настоява Европейският парламент в резолюция, подкрепена от 425 депутати. Само 38 депутати гласуваха с "против", а 42-ма се въздържаха в днешното (15 юни) гласуване.

В резолюцията е отбелязано, че Алиансът трябва да започне процеса по присъединяване на Украйна след края на войната и да бъде финализиран "възможно най-скоро". До пълноправното членство съюзниците трябва да дадат временни гаранции за сигурността на Украйна. По обясненията на Киев това означава писмени ангажименти за военна помощ до края на войната.

 Депутатите призовават и преговорите за членство на Киев в ЕС да започнат още през тази година.

Малко след началото на пълномащабната война Киев изпрати своята кандидатура за членство в ЕС. След попълване на необходимата документация Брюксел даде статут на кандидат за член на страната. Очакванията са Европейската комисия да публикува своя доклад с напредъка на кандидатите за членство, в който ще присъства за първи път и Украйна, и на базата на този документ ще бъде оценено дали Киев ще може да започне да отваря преговорните глави.

В края на септември в отговор на анексирането на четири украински области от Русия украинският президент Володомир Зеленски подписа и молба за ускорено присъединяване на Украйна в НАТО.

В Киев очакват ясни отговори на своята молба по време на срещата на организацията във Вилнюс през юли. Част от членовете са склонни да подкрепят "пътна карта" за Украйна след края на войната. Според други обаче пълноправното членство може да изостри отношенията с Русия, ако войната приключи с останали териториални претенции на Москва.

Европейските депутати определиха и разрушаването на язовир Каховка като военно престъпление и екоцид срещу Украйна. Всички отговорни за военни престъпления, включително и за разрушаването на язовира, трябва да бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право, отбелязват още членовете на ЕП.

От институцията призовават и за пакет от мерки на ЕС за възстановяването на Украйна, който да включва и възстановяването на страната. Депутатите изтъкват, че възстановяването трябва да бъде обвързано с подготовката на Украйна за член на общността и Зелената сделка. "Това ще помогне за превръщането на Украйна в модерна европейска социална държава и пазарна икономика", посочват още от ЕП в резолюция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 11
andy
преди 10 месеца
ЕС цъфти и връзва след мъдрите решения на пpoдажните си полиcтyтки. Сега е решила да опpaви и НАТО! Види му се края на това изчaдиe aдoво! Германия погълна прекалено много ФАЩисана вода и бавно се отправя към дъното. А на Макрон явно му е писнало от ЕС пpocтотия и е заявил желание за присъедини Франция към БРИКС. Ех, имаше ЕС някога... Спомени спомени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 15
mr. Yoda
преди 10 месеца
Добре дошли на магистралата, водеща към Ада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
Добре сте дошли при белите, развити и демократични държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още