IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия взриви бомба за масово екологично унищожение

Съоръженията на яз. Каховка физически не могат да бъдат взривени от Украйна, заяви президентът на страната

16:08 | 06.06.23 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия взриви бомба за масово екологично унищожение и това е истински екологичен геноцид, каза украинският президент Володимир Зеленски в изявление по време на срещата на "Букурещката деветка". В този формат участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. На днешната среща България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова, тъй като президентът Румен Радев присъства на дебатите около гласуването на правителството "Денков - Габриел".

Коментарът на Зеленски е по повод взривената стена на яз. "Каховка" в Украйна, както и унищожената едноименна водна електроцентрала. Приливната вълна заплашва с наводнение 80 населени места и се извършва евакуация. Украинският еколог Владислав Балинский от организацията "Зелен лист"в Одеса, предупреди за екологична катастрофа, която заплашва Черноморския регион. В морето ще се излеят тонове дънни утайки, част от които могат да са токсични. Това означава, че засегнати ще бъдат и Румъния, България и Турция, заявява експертът в своя профил във Facebook.  Тепърва ще се измерва ефектът върху човешкото здраве, но водите на Днепър са унищожили 80 хил. хектара от природния прак "Нижноднипровск". Засегнати са 71 животински вида и 32 растения, които са включени в световната Червена книга на застрашените видове, допълва Балинский.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) пък съобщават за ракетни обстрели над Херсон, докато се подготвя евакуация на хората там. Има пострадали служители на Министерството на вътрешните работи, заявяват оттам.

Язовирът е осигурявал вода за милиони хора, както и за селското стопанство, разказа още Зеленски пред своите колеги от Централна и Източна Европа, с които трябваше да обсъди бъдещото членство на Украйна в НАТО. Той допълни, че съоръженията са под руски контрол повече от година и физически е невъзможно за украинските военни да ги взривят отвътре.

Украинският президент определя случилото се като "най-голямата екологична катастрофа в Европа от десетилетия".

По-рано днес украинският държавен глава свика спешно заседание на Съвета за сигурност, на който беше взето решение да бъде поискано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Киев ще обсъди ситуацията с борда на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) и ще настоява за още санкции срещу Русия от страните от Г-7, стана ясно още от съобщения от Офиса на украинския президент. Ще бъде поискано още и активиране на механизма за гражданска защита на ЕС.

"Това е отговорът на Кремъл на държавите, които призовават за мирни преговори", допълват още от Министерството на външните работи в изявлението си след края на заседанието при Зеленски, призовавайки международните партньори да противодействат на екологичния геноцид и да подкрепят ядрената и енергийната сигурност.

Пред "Букурещката деветка" Зеленски призова Европа да не проявява слабост. "Колко още бедствия са необходими, за да може терористичната държава най-накрая да види, че терорът не е инструмент за влияние върху решенията на НАТО?", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 8
danchomentata
преди 9 месеца
Барабар Петко с Пасоля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
danchomentata
преди 9 месеца
САЩ, Нидерландия, Бахрейн, Египет, Обединеното кралство, Австралия, Канада, Израел и България официално класифицират Хизбула изцяло или частично като терористична организация.https://***.dw.com/bg/%D1%85%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-16125025
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
а форумните копейкопоклоннически военни експерти ни убеждават , че това е пъклено дело на HIMARS ... анатема ... :))) ... кой от най-мирната държава би посегнал на мирно стояща си язовирна стена ... нонсенс ... само злите НАТОвски ракети са способни на това ... друзя антиваксъре-газовици , днес колко брадлита и леопарди сте бастисали ?! то ясно , че планът с патриотите и хаймарсите го преизпълнихте ... дайте днешният брифинг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 9 месеца
Сурпраис https://***.aljazeera.com/news/2023/6/6/fattah-iran-unveils-its-first-hypersonic-missile
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още