IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството "Денков" си поставя за цел влизане в еврозоната през 2025 г.

Кабинетът ще внесе бюджет за 2023 година с дефицит до 3%, анонсира кандидатът за премиер пред Народното събрание

13:52 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Николай Денков представя структурата и екипа на предложения от него състав на МС. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Николай Денков представя структурата и екипа на предложения от него състав на МС. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Правителството "Денков" си поставя за цел влизане на България в еврозоната на 1 януари 2025 година, членство в Шенген още през тази година и ще внесе бюджет за 2023 година с дефицит до 3% и без предвидено повишение на данъците. Това анонсира акад. Николай Денков по време на представянето на приоритетите си за управлението пред Народното събрание. Той посочи, че отговорност за изпълнението на поставените задачи ще носят той и номинираната за вицепремиер, а след 9 месеца и премиер Мария Габриел.

Предстои тежка работа по отношение на "безкрайно закъснелия бюджет" и подготовката за следващия, каза кандидатът за премиер.

Денков беше категоричен, че "детската му мечта" не е била да бъде премиер на изпаднала в криза държава с дълбоко разделение в обществото. "Детската ми мечта беше да стана учен и аз я постигнах", каза той и допълни, че ако правителството му не изпълни задачите или тръгне страната по различен от предвиденото път, ще си подаде оставката.

Кабинетът има експертизата да взима важни решения и да носи отговорност за тях, заяви още Николай Денков, представяйки кабинета си на депутатите. "Бяха направени много компромиси и от двете страни", допълни още той и поясни, че причината за това е, че и в двете партии има разбиране, че страната е заплашена да отиде за шести път на избори в рамките на две години.

Той посочи още, че ще работи със социалните партньори за балансирано развитие на човешкия ресурс ,както и очаква координация и подкрепа от Народното събрание за приемане на законодателната програма, където приоритет е съдебната реформа и законите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване.

Нужни ще бъдат мерки за борба с корупцията, които да върнат усещането за справедливост, допълни още Денков.

Той анонсира, че правителството му ще се бори с монопола на външни доставчици на електроенергия и природен газ, както и за прозрачност и предвидимост на цените за енергията за бита и промишлеността.

По отношение на селското стопанство  ще се насърчава производство на български храни чрез субсидии за малки и средни производители, както и контрол на отпусканите субсидии и скъсяване на веригите за доставка.

Създаваме еднорък и двуглав Франкенщайн
Корнелия Нинова,
лидер на БСП България

В дебатите преди да бъде гласуван кабинетът от опозицията коментираха за липсата на морал, необяснимата промяна в позициите на двете бъдещи управляващи партии и компромисите.

Създаваме еднорък и двуглав Франкенщайн, категорична беше лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите. Тя изтъкна, че това ще бъде 102-о правителство на страната и досега е имало политически компромиси, но сега не става въпрос за компромис, нито е в името на България. Според Нинова допълни, че паралелната държава се прегрупира и "минава през трупове", за да управлява отново.  Според нея коалцията няма нищо общо с европейските ценности - върховенство на закона, борба с корупцията, защита на българските интереси, а се съсредоточава единствено във войната в Украйна и джендърството.

Според Нинова БСП ще бъде единствената алтернатива на управляващите, посочвайки, че шест години са се борили с управлението на ГЕРБ и не са се поддали на предложенията, които са получили през последните седмици. 

Липсва морал и ценности в този парламент, категоричен беше депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев, отбилязвайки, че от "Продължаваме промяната" са обещали, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, а от ГЕРБ пък са вадили данни за нарушения при преговори с Gemcrop, а сега подкрепят ПП. Той коментира още, че в България има "два васала на Путин" -  Бойко Борисов и Ахмед Доган и обвини, че демократите, обединявайки се с ГЕРБ/СДС, ще бъдат проводници на руските интереси в България. "Няма да влезем в еврозоната, защото българският народ ще гласува против в референдум", категоричен беше още Ганев.

Лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че се правят опити да се запази статуквото.

За "коалиция на лъжата" говори и депутатът на ИТН Гроздан Караджов. По време на дебатите той отчете пререканията в предходните месеци между участниците в новата управляваща коалиция. Тошко Йорданов отчете, че скоро и двете партии, обединени в коалицията ще имат лидери без депутатски имунитет.

Нямаме нужда от "изпиране", категорична беше обаче депутатът от ГЕРБ/СДС Деница Сачева. Не даваме кредит на доверие, а на време за успокояване на ситуацията в България, допълни още тя. Сачева призна, че са направени компромиси в името на запазването на страната, със съзнанието, че коалицията ще донесе политически негативи и за двете партии.

Вежди Рашидов (ГЕРБ/СДС) поясни, че в кабинета има министри, които никога не би подкрепил, но призова за разум. "Пожертвах справедливите си емоции в името на България", заяви бившият председател на 48-то Народно събрание и допълни, че ще подкрепи кабинета "Денков - Габриел" с разум, за да се успокои ситуацията в страната.

Независимият депутат Радостин Василев, който разпространи записи от заседание на ПП/ДБ. Според него правителството "Денков" ще бъде позорно, което ще "изпере" 15-годишното престъпно управление. Според него има "огромно лицемерие" в парламента, след като се провалихя ИТН, а сега и "Продължаваме промяната", за която коалицията с ГЕРБ е краят на коалицията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още