IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков върна на президента изпълнен втория мандат

Има нужда от успокояване на ситуацията, каза кандидатът за премиер

11:12 | 05.06.23 г. 13
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Въпреки че държавният глава Румен Радев призова коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмисли мандата и да не го изпълнява, ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се разбраха за управленска формула с ротационно премиерско място и днес коалицията върна на президента изпълнен втория управленски мандат.

"Връщам проект за състав на кабинет. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство“, заяви номинираният за премиер Николай Денков, връщайки папката с изпълнения мандат.

По думите му има нужда от успокояване на ситуацията, „за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората".

На свой ред президентът Румен Радев увери, че най-скоро ще издаде указ, за да внесе предложението за правителство в Народното събрание, където да бъде гласувано „по съвест от народните избраници”. Държавният глава обобщи, че България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, да работят за европейската интеграция на България.

„Бюджетът е много важен и е първи приоритет. В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет без този абсурден дефицит и той да отразява сегашната ситуация“, заяви Денков след върнатия изпълнен втори мандат за съставяне на кабинет.

„Ако днес президентът издаде указ, ще свикам заседание в утрешния ден“, заяви от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков. По думите му е обосновано свикването на извънредно заседание за гласуване на редовно правителство.

Ако кабинетът спечели нужните гласове, това може да сложи край на един кризисен период в България, който включваше пет неубедителни избори в рамките на две години, проваляне на кандидатурата на страната за присъединяване към безвизовата Шенгенска зона и еврозоната.  

След тежки преговори формацията предложи правителство с ротационни министър-председатели и 19 министри. Кабинетът беше трудно сглобен заедно с победителя от последните избори - ГЕРБ.

Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков.  

Ако правителството бъде одобрено от парламента, България ще има редовен кабинет след десетмесечно служебно управление. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват "за".

Припомняме, че президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков с призива да не го изпълнява, защото според държавния глава той е дискредитиран.

Във финалния състав на правителството „Денков-Габриел” са включени повече експерти, както бяха и първоначалните заявки. Въпреки че номинацията на Асен Василев от „Продължаваме промяната“ за министър на финансите беше сред най-спорните, той фигурира във финалния състав като вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите.

Пътят до сформирането на съвместно правителство между първите две политически сили мина през редица препятствия.

Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България", се договориха за сформиране на правителство с втория мандат и с ротация на премиер. Общата им идея обаче се провали, когато от ГЕРБ блокираха преговорите заради изтеклите записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Последваха нови преговори и размразяване на отношенията, след като от „Продължаваме промяната - Демократична България” направиха отстъпки.

Денков подчерта, че са търсили състав, който да получи по-широка парламентарна подкрепа. „Трябваше да изтеглим няколко политически лица, за да стане кабинетът по-неутрален”, поясни Денков. По думите му съставът трябва да бъде и обществено приемлив. „Този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента си тежи на мястото и ще може да свърши работа", заяви Денков.

Въпреки готовността за съвместно управление Денков беше категоричен, че с ГЕРБ си нямат доверие.

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на Движението за конституционна реформа.

Останалите парламентарни сили обявиха, че ще гласуват против проектокабинета "Денков-Габриел".

Два часа, след като ПП-ДБ върна втория мандат изпълнен, президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет.

Извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат официално избрани премиер, структура и състав на Министерския съвет, ще се проведе във вторник, 6 юни, от 13 ч., обявиха от пресцентъра на парламента.

Списъка с имената на министрите от кабинета „Денков-Габриел“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 10 месеца
До: andy точно така... ами наблегни на водката, там ти е силата. :Dне се излагай по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 10 месеца
До: khaoГрадският Ентелегент се появи! Като си пия руската водка, ще се моля и за теб! Лек автомат и бързи крачета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: andy както разпориха маййка ти навремето и се роди ти... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
andy
преди 10 месеца
*** = yшaнka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
До: Скъсана_УшанкаА за теб още от сега ми е мъчно! Млада, права, леко скъсана ***, а така ще те paзпopят руснаците... Мъка ми е за теб! ГОЛЯМА! Ама трябва да те жepтвaт за благото на гocподapя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: andy Aa, ето, първия тpoл лозунгар се появи с новите опорки :))) ейй, ама сте жалки копейки! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
andy
преди 10 месеца
На верващите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - честито! Врътнaxa ли ви? Дълбoko ли? ;-)Иначе, това са фaщиcaни koмпpaдори всичките! Гответе мешките! Скоро ще сте съставки на руския салам "на(ТО)роден".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 23
khao
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка дааа, трябва да има впечатление че рашизма се подкрепя у нас... то не бяха нагласени проучвания, то не са копейки с много регистрации ... и накрая пак на гуууй! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Бърже да иде и тpoла копейник с многото регистрации да цъка минуси, че положението е доста напечено, копейника отдолу са го нахранили с минуси и едва няколко плюсчета, бързо на амбразурата, еййй. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 35
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: cyclop Аа, явно ти си от безполезните ЕдЕоти, без заплащане, щом не си повикан на инструктажа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още