IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков върна на президента изпълнен втория мандат

Има нужда от успокояване на ситуацията, каза кандидатът за премиер

11:12 | 05.06.23 г. 13
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Въпреки че държавният глава Румен Радев призова коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмисли мандата и да не го изпълнява, ПП-ДБ и спечелилата изборите ГЕРБ-СДС се разбраха за управленска формула с ротационно премиерско място и днес коалицията върна на президента изпълнен втория управленски мандат.

"Връщам проект за състав на кабинет. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство“, заяви номинираният за премиер Николай Денков, връщайки папката с изпълнения мандат.

По думите му има нужда от успокояване на ситуацията, „за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората".

На свой ред президентът Румен Радев увери, че най-скоро ще издаде указ, за да внесе предложението за правителство в Народното събрание, където да бъде гласувано „по съвест от народните избраници”. Държавният глава обобщи, че България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, да работят за европейската интеграция на България.

„Бюджетът е много важен и е първи приоритет. В максимално кратки срокове трябва да се направи нормален бюджет без този абсурден дефицит и той да отразява сегашната ситуация“, заяви Денков след върнатия изпълнен втори мандат за съставяне на кабинет.

„Ако днес президентът издаде указ, ще свикам заседание в утрешния ден“, заяви от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков. По думите му е обосновано свикването на извънредно заседание за гласуване на редовно правителство.

Ако кабинетът спечели нужните гласове, това може да сложи край на един кризисен период в България, който включваше пет неубедителни избори в рамките на две години, проваляне на кандидатурата на страната за присъединяване към безвизовата Шенгенска зона и еврозоната.  

След тежки преговори формацията предложи правителство с ротационни министър-председатели и 19 министри. Кабинетът беше трудно сглобен заедно с победителя от последните избори - ГЕРБ.

Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков.  

Ако правителството бъде одобрено от парламента, България ще има редовен кабинет след десетмесечно служебно управление. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват "за".

Припомняме, че президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков с призива да не го изпълнява, защото според държавния глава той е дискредитиран.

Във финалния състав на правителството „Денков-Габриел” са включени повече експерти, както бяха и първоначалните заявки. Въпреки че номинацията на Асен Василев от „Продължаваме промяната“ за министър на финансите беше сред най-спорните, той фигурира във финалния състав като вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите.

Пътят до сформирането на съвместно правителство между първите две политически сили мина през редица препятствия.

Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България", се договориха за сформиране на правителство с втория мандат и с ротация на премиер. Общата им идея обаче се провали, когато от ГЕРБ блокираха преговорите заради изтеклите записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

Последваха нови преговори и размразяване на отношенията, след като от „Продължаваме промяната - Демократична България” направиха отстъпки.

Денков подчерта, че са търсили състав, който да получи по-широка парламентарна подкрепа. „Трябваше да изтеглим няколко политически лица, за да стане кабинетът по-неутрален”, поясни Денков. По думите му съставът трябва да бъде и обществено приемлив. „Този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента си тежи на мястото и ще може да свърши работа", заяви Денков.

Въпреки готовността за съвместно управление Денков беше категоричен, че с ГЕРБ си нямат доверие.

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на Движението за конституционна реформа.

Останалите парламентарни сили обявиха, че ще гласуват против проектокабинета "Денков-Габриел".

Два часа, след като ПП-ДБ върна втория мандат изпълнен, президентът Румен Радев издаде указ за съставяне на кабинет.

Извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъдат официално избрани премиер, структура и състав на Министерския съвет, ще се проведе във вторник, 6 юни, от 13 ч., обявиха от пресцентъра на парламента.

Списъка с имената на министрите от кабинета „Денков-Габриел“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Я, дежурните рашистки тpoлове липсват да оскимтят статията? Май са събрани на пинеделнишка оперативка да им спуснат новите опорки. Как дела, безмозъчни копейки, ще има прозападно правителство и изриване на всичките ви агентчета от държавните служби. Мажете се с вазелин, че се почва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 25
khao
преди 10 месеца
До: cyclop Ти отдавна си продаден и служиш на господарите си безропотно и без да мислиш... така че нема да се плашиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 25
cyclop
преди 10 месеца
Договориха се как ще ни продават и предават. За комисионните де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още