IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ: Този мандат е дискредитиран

Мандатът беше приет от кандидата за министър-председател акад. Николай Денков

17:21 | 29.05.23 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

На фона на скандалите от последните дни заради разпространения запис на отцепилия се от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) Радостин Василев президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Папката прие кандидатът за министър-председател Николай Денков, номиниран от "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държавност. Точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след последвалите публични самопризнания... Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България. Но по силата на Конституцията съм длъжен да връча тази проучвателен мандат", заяви президентът Румен Радев при връчването на папката.

 "Призовавам ви да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран", допълни президентът.

В отговор Денков посочи, че през следващите дни ще водят преговори с останалите парламентарни сили в опит да се състави редовно правителство. Той отново подчерта, че належащите въпроси като бюджета изискват съставяне на редовно правителство.

"Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство или не", заяви Николай Денков в коментар пред медиите. По думите му няма държавна измяна и това са интерпретации, които не отговарят на истината.

Според него преговорите с ГЕРБ трябва да бъдат размразени. Той се надява през следващите дни разговорите да продължат. А при отказ на другите парламентарни групи, е редно да се премине към третия мандат.

Денков отказа да коментира състава на кабинета до провеждане на нови преговори с другите парламентарни групи.

Темата за рокадите в службите коментира ген. Атанас Атанасов. Според него президентът е засегнат от това, че отдавна са заявили, че ще внесат законопроекти за промяна на начина, по който се управляват службите за сигурност. Той напомни, че според българското законодателство правителството отговаря за сигурността и обществения ред, а президентът няма отношение към тази тема.

„Не е в реда на нещата да назначава шефове на служби, а тези които в момента са, те са назначени по предложение на неговото служебно правителство. Съгласно нашите закони, който и да бъде назначен, трябва да бъде проучен за надеждност, включително и от партньорите ни от НАТО“, каза Атанасов и допълни: "Аз не мога да разбера тук за какво национално предателство се говори".

В коментар на думите от записа, че "службите са синхронизирани с посолството" Асен Василев каза, че законопроектите за службите, които да могат да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от премиера или президента еднолично, са били внесени в предишния парламент.

"Това е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не да служат на интересите на един или няколко човека. Не служат на никакви чужди посолства. Службите са български. За да могат да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори", каза Василев.

Преди седмица от ГЕРБ-СДС върнаха неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство на държавния глава. Това се случи след договорката, че Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще се ротират на 9 месеца като премиери за период от 18 месеца. Според уговорката министър-председател за първия период от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер.

От ГЕРБ-СДС обаче съобщиха в събота, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, след като депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев пусна запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната“. Петчасов запис на дискусия в партията на Кирил Петков показва бъдещата стратегия на партията за административни назначения след консултации с посолствата на други държави. Записът беше публикуван от един от депутатите на Петков - Радостин Василев, който днес официално напусна ПГ на ПП-ДБ, като остава депутат.

Николай Денков каза вчера, че не е прекъсвал диалога с Мария Габриел и се надява преговорите да бъдат подновени в следващите дни.

Според Конституцията ако и във втория мандат не бъде предложен състав на Министерския съвет, в седемдневен срок президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Минимални са шансовете за кабинет с втория мандат, трябва да се гледа към третия, възможно е експертно правителство, партийно неутрално. Възможно е също така и разцепление в коалицията ПП-ДБ, като "Демократична България" ще е водеща партия. Това смятат политолизи и социолози с оглед на последните събития след изтичането на запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
OHЯ
преди 10 месеца
Брей , MyHчо бил призван да пази България :):):) То от такива пазители сме последни в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 16
Jorkata
преди 10 месеца
*** зелен чорап...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 15
evlogi
преди 10 месеца
*** противния фа,тмак... Четирихилядник в червата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Ботев и Левски дали виждат "топката на кандидат-премиеро"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 18
khao
преди 10 месеца
зеления чорап какъв наглец излезе... и той нямаше да има втори мандат ако не беше излъгал избирателите си... един вид дискредитиран президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още