IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът "Габриел" - търсят се още само петима депутати

Имената на министрите ще бъдат обявени в понеделник, няма да се променя структурата на Министерския съвет

12:03 | 19.05.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ДПС и „Има такъв народ“ официално потвърдиха подкрепата си за кабинет с първия мандат и с премиер Мария Габриел. Това стана ясно от думите ѝ пред медиите в кулоарите на Народното събрание, където беше проведена тройна среща за подкрепа за правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН. 

Имената на министрите ще бъдат обявени в понеделник, предстои да бъдат уточнени заедно с двете партии, които вече заявиха, че подкрепят модела на експертен кабинет.

В понеделник се очаква Габриел да върне изпълнен мандата на президента и да представи папка с имена на министрите.

След среща между представители на трите парламентарни групи Габриел благодари за подкрепата за кабинета, който по думите й, ще е с ясна визия и обединен около приоритети.

„Структурата на Министерския съвет остава същата, не че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това“, каза в парламента номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

Имената на министрите ще бъдат обявени в понеделник.

„На този етап за мен е ясен профилът, около който се обединихме – експерти, владеещи материята, работещи за бързи резултати, които хората да усетят“, уточни тя, цитирана от БТА.

Във връзка с това дали в състава на проекткабинета има експерти, предложени от ДПС и „Има такъв народ", Габриел обясни, че това е етап, който предстои. „Обединили сме се вече, отговорили сме на първите въпроси – „да“ на правителство, общи приоритети, продължава работата по конкретни имена, министерства“, подчерта тя.

Габриел разговаря днес в кабинета на председателя на Народното събрание с представители на ДПС и „Има такъв народ“ . 

На първо място като приоритет Габриел посочи хората и резултатите, които искат да видят с едно редовно правителство. „Това е свързано със социално отговорен, разумен бюджет, да няма нестабилност и несигурност за заплати и плащания“, разясни кандидат-премиерът. Водещи остават също върховенството на закона, съдебната реформа, конституционно мнозинство, Планът за възстановяване, оперативни програми, инвестиции за България и регионите. 

Габриел съобщи, че партиите, които я подкрепят, имат и готовност за конституционна реформа. Сега е моментът тези, които я искат, да се присъединят, апелира тя.

По-рано днес стана ясно, че ПП-ДБ искат конституционно правителство, но не с първия мандат, а с втория.

„Най-стабилното, адекватно и приемливо като формула е не просто експертно правителство, а политически неутрално, за ограничен период и задачи“, смята съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България” Христо Иванов. Според него Народното събрание трябва да излъчи редовно правителство, но то трябва да бъде правителство на конституционната реформа. 

При така създалата се ситуация заедно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН събират 115 гласа. За мнозинство в НС са необходими поне още петима депутати.

От ПП-ДБ са убедени, че няма да има отцепници от тях, както каза днес Николай Денков.

Корнелия Нинова обяви, че спира всички командировки на депутатите си заради спекулации, че народни представители от левицата може да подпомогнат гласуването на кабинета с отсъствие от пленарната зала и сваляне на кворума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
...и кво стана с изчегъртването на Славчо... пристана му като платена (цензура)! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още