IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат, фокусират се върху втория

Вторият мандат „е единствената алтернатива да не ходим на шести избори“, подчерта съпредседателят на коалицията

20:54 | 16.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на ПП Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Лидерът на ПП Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ няма да подкрепят първия мандат, който беше връчен в понеделник от президента Румен Радев на ГЕРБ-СДС, заяви пред журналисти съпредседателят на коалицията Кирил Петков, цитиран от БТА.

Петков посочи, че коалицията ПП-ДБ ще се фокусира върху работата по втория мандат, който „е единствената алтернатива да не ходим на шести избори“.

От своя страна Христо Иванов от „Демократична България“ заяви, че коалицията започва консултации с всички политически сили в парламента относно готовността им да подкрепят конкретни промени в Конституцията на България.

„Смятаме, че ситуацията от последните дни потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа и институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията, по отношение на ВСС и по отношение на прокуратурата. Видно е, че всичко останало дава къси съединения", посочи пред журналисти Иванов, цитиран от БНТ.

Investor.bg припомня, че миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви, че вече бившият еврокомисар Мария Габриел е кандидатът на неговата партия за премиер.

ГЕРБ сигнализира, че няма да подкрепи предложения им проектокабинет от "Продължаваме промяната - Демократична България" и започна срещи с другите парламентарно представени политически сили в опит да намери гласове за свой кабинет.

Очаквайте повече информация по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още