IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС одобри „брюкселски“ кабинет на ГЕРБ, предложи експертите си

От "Има такъв народ" заявиха, че няма да подкрепят бюджет с необмислени харчове и съответно правителство

12:34 | 15.05.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ДПС даде заявка, че подкрепя експертен кабинет на ГЕРБ и предложи експертите си, ако се стигне до формирането му. Това стана ясно след срещата на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел с парламентарната група на ДПС.

Профилът на кабинета трябва да изглежда „европейски, по брюкселски“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата.

Карадайъ каза, че проблемите на българите се решават с инвестиции, а България закъснява с оперативните програми, с Плана за възстановяване и устойчивост. „От около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България от 2020 г., една стотинка не е целенасочено усвоена“, посочи той, акцентирайки върху това, че Габриел познава процедурите в ЕК.

Карадайъ смята, че министрите трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на компетенциите на съответните органи в ЕС, „за да се отпуши час по-скоро процесът на инвестиции“.

Лидерът на ДПС подчерта, че от Движението имат самочувствието, че разполагат с „нелоши“ експерти в почти всички сфери. „Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ние ще вземем своето отговорно поведение с разум да решавамe и този проблем", каза той.

Той изброи приоритетите на ДПС – спиране на обедняването, ефективното използване на целия ресурс от ЕС, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система, а не смяна на отделни личности с цел да се овладее съдебната система, подкрепа за малкия и среден бизнес.

По думите му приоритетите на ДПС най-общо се припокриват с тези на ГЕРБ, това са същите неща като съдържание", каза Карадайъ.

ИТН: Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа

От "Има такъв народ" (ИТН) заявиха, че няма да подкрепят бюджет с необмислени харчове и  правителство, което е склонно на това.

В последната среща за днес Мария Габриел разговаря и с ръководството от парламентарната група на ИТН.

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че партията няма да подкрепи правителство, което е склонно да прави големи бюджетни разходи. Според "Има такъв народ" страната се нуждае от по-рестриктивен бюджет, с дефицит до 3%, за да може да излезе от кризата.

Габриел отговори, че според нея дефицит от 3% е постижим за 2024 г., което е важно за присъединяването ни към еврозоната. Тя уточни, че са поели единствено ангажименти да не се орязват социални плащания.

„Търсим широка подкрепа….да стъпва върху ясно разписани мерки и върху основа, която макар и разширена във времето, да е стабилна", каза Мария Габриел.

Йорданов заяви, че от ИТН ще подкрепят правителството на ГЕРБ само ако предложенията и посоката на развитие бъде правилна. „Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Все още не сме ви дали подкрепа, а ви предстоят тежки разговори за финансите и с БСП и ПП, които са доста левичарски", каза той.

Вчера стана ясно, че Мария Габриел ще предложи експертно правителство с хоризонт една година. Все още не е ясно кои политически сили ще подкрепят експертен кабинет. От ПП-ДБ ще отговорят утре, както и от БСП.

Днес в 15 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
баси бруталния цирк! ... и пак ще ни управляват същите крадци които ни управляваха последните 13-14 г. ... застоя продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още