IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БСП ще обяви утре дали ще подкрепи кабинет „Габриел“

Бюджетният дефицит, оръжие за Украйна и джендър идеологията са различията между БСП и ГЕРБ

11:00 | 15.05.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният съвет на БСП ще се събере утре, за да организира вътрешнопартийно допитване дали социалистическата партия да подкрепи номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Това стана ясно след лидерска среща в парламента, на която присъстваха председателите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, и кандидатът за премиер Мария Габриел.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство. Тя посочи, че форматът, който се предлага, не е коалиция.

Размерът на бюджетния дефицит, износът на оръжия за Украйна и джендър идеологията са различията между БСП и ГЕРБ, очертани от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ.

Нинова започна с критика към ГЕРБ, че са сбъркали подхода от самото начало. „Не биваше да се предлага партиен премиер и се загуби доста време, трябваше да търсим формат на надпартийно правителство … Първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше да е експертен, не толкова политически", обърна се тя към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нинова е категорична, че трябва да има работещо правителство и парламент. Като първа задача тя очерта приемането на бюджета и подчерта, че основното разминаване е в размера на дефицита. „Не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел влизането в еврозоната. При тези нива на инфлацията няма как да приемем еврото, тази фиксация сега и веднага означава да мъчим хората. Според нас дефицитът трябва да е около 4,5%", каза Нинова. Тя отново подчерта, че БСП държи на социалната програма.


За БСП са важни още и присъединяване на страната към Шенген, приемането на законите,  свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа също е важна,  но не само да се смени един човек. Нинова подчерта, че настоява за смислена съдебна реформа, със задълбочена промяна в законите, ако трябва и промяна в Конституцията. „Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи тя, имайки предвид главния прокурор Иван Гешев.

„Основното ни различие е доставката на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим от това, нашата партия се бори за мир през цялата си история и ние тук сме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос", заяви Нинова.

Като друго различие с ГЕРБ тя посочи позицията по Истанбулската конвенция.

На срещата Нинова получи гаранции и че ГЕРБ няма да инициира промени в Конституцията, които да позволят приемането на Истанбулската конвенция.

Нинова обобщи, че днес няма да дадат отговор дали БСП ще подкрепи правителство на ГЕРБ, макар и експертно. „Днес не можем да ги отговорим, утре ще свикаме Национален съвет. Дали да участваме в правителство, ще го вземат нашите членове", каза тя.

На 10 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че кандидатът на партията за министър-председател ще е сегашният еврокомисар Мария Габриел. Ден по-късни тя започна срещи с парламентарно представените партии.

Днес Габриел и ще се срещне и с ръководствата на ДПС и ИТН.

На брифинг в централата на ГЕРБ вчера Мария Габриел обяви, че смята да предложи разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство, със срок от една година, на основа на приоритети. 

Днес в 15 ч. държавният глава Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. 

Николай Денков, представител на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България", заяви отново днес, че няма да има коалиционно управление с ГЕРБ-СДС. 

„Ще подкрепяме политиките и законите, които заедно сложихме в законодателната програма, дейностите, заложени в управленската програмата, независимо кой е на власт, защото те съответстват на целите, които са националните приоритети на България“, каза пред bTV той.

По думите му предложената за премиер Мария Габриел е сравнително добро решение на ГЕРБ да се търси някакво развитие в положителна посока, но за политическо лице начело на експертен кабинет, ГЕРБ трябва да обяснят какво имат предвид за това кой ще избере експертите, каза още Денков. По думите му има значение дали експертите ще бъдат избрани от Мария Габриел, от Бойко Борисов или от Делян Добрев. В отговор на въпрос дали биха подкрепили кабинет, ръководен от Мария Габриел, включващ представители на останалите партии, Денков отговори положително, но, само ако този кабинет изпълнява законите и политиките, които са изработили заедно с ГЕРБ. 

От „Продължаваме промяната - Демократична България" ще отговорят утре дали дават подкрепа за кабинет с първия мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Държавната баница е на привършване .Бригадирското движение в Народна Република България е организирано използване на работни бригади от младежи (ученици, студенти, войници) или работници и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
https://prikachi.net/image/8SJLdp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
https://prikachi.net/image/8SJQCE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Сливи за сметhttps://prikachi.net/image/8SJQCEhttps://prikachi.net/image/8SJLdp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още