IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриел към ПП-ДБ: Оставката на Гешев е заявка за цялостна съдебна реформа

От утре започваме срещите с останалите партии, заяви след срещата Бойко Борисов

19:12 | 12.05.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев е заявка за цялостна съдебна реформа. Това каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, която днес се срещна с представители на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Срещата е част от разговорите с парламентарно представените формации. Вчера с Габриел разговаряха депутати от БСП, ДПС и "Има такъв народ". 

Днес Мария Габриел заяви, че от ГЕРБ търсят основа за работещо, проевропейско правителство и затова първото, което ще направи евентуалното бъдещо правителство, оглавявано от нея, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По думите ѝ това искане не е за персонална промяна, а за връщане на доверието на българските граждани във фигурата на главния прокурор и за успокояване на напрежението. „Това би бло ясна крачка, заявка за цялостна правосъдна реформа", заяви тя.

На свой ред съпредседателят на ДБ Христо Иванов попита Габриел каква е визията й за съдебна реформа. „Знам какво вълнува хората и нуждата им от усещането за справедливост“, коментира тя. И допълни, че залага на ключови думи като правила и прозрачност.

„За мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но затова има много работа свързана с неприети закони. Заради това търсим подкрепа, защото сме с ясното съзнание, че това не може да се осъществи само с една политическа сила“, отбеляза Габриел.

На въпроси, свързани с позицията на България за войната в Украйна, Габриел отговори, че иска да има правителство с ясно заявена евроатлантическа ориентация и държи на пълна солидарност с Украйна. „Решенията не се вземат от един човек”, побърза да допълни тя. И подчерта, че позицията на ЕС и на България е в защита на Украйна.

Асен Василев от ПП зададе въпроси във финансовата сфера. Той посочи, че години наред средствата са отивали при малък на брой хора, визирайки управлението на ГЕРБ. И попита какви действия би предприела Габриел по отношение на Пловдивския панаир, за да остане държавна собственост на държавата.

Габриел заяви, че не би толерирала никакви корупционни практики.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също се присъедини към срещата на ПП-ДБ, призова лидерите на втората политическа сила да помислят отново и да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

„Преспете още веднъж, помислете… за седмици, за месеци ще изведем България на коренно различен път. По-лошо за тези две години от служебни правителства няма“, посочи Борисов. „Ще проиграем голям шанс. Не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори или други неестествени формати. Имаме шанс и План за възстановяване, еврофондове с капацитет да ги свършим“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обаче отговори, че най-големият проблем е, че ПП-ДБ нямат доверие на ГЕРБ.

"От утре започваме срещите с останалите партии, ако се договорим с тях за споделено управление да приемем бюджет, да тръгнат еврофондовете, можем много бързо да наваксаме изоставането", заяви след срещата с ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му правителството трябва да има поне докато се приеме бюджет и за 2024 г., или около година и половина като минимум.

"Българският еврокомисар участва години наред в политическия живот, може би знае кое е разковничето за решаване на много от въпросите, тя ще взима сама решенията си", каза още Борисов.

В рамките на срещата с ПП-ДБ Мария Габриел отново очерта приоритетите, по които ще работи, ако бъде избрана за министър-председател.

Тя постави акцент върху овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др.

Сред приоритетите си Габриел изброи още: създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023; правосъдна реформа; модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор; преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда; опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина. 

По думите ѝ между двете коалиции има много теми с допирни точки. "Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг", заяви Мария Габриел към ПП-ДБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 11 месеца
До: данчонефелнатарубла ... верно ли онзи генералисимус жуков се е върнал от Берлин с 40 трофейни тоалетни чинии ... ?! ... и ние се чудим що рашибозуците влачат санитарен фаянс ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/PozivSeptemvri23.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: данчонефелнатарубла ... гледам фаща те редкото под материали за герб и пп ... :))) ... едните купиха и въоръжиха Ф-16ките , другите снабдиха Украйна с 122мм снаряди ... а и двете партии искат да доставяме оръжие , сал резидента и коопейкин останаха стожерите на решетников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
""Трябва да си сменим чипа", каза Симеон Сакскобургготски през 2011 година. Тогава, като го чух, ми стана и обидно, и малко смешно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още