IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев ще връчи първия проучвателен мандат на 15 май 

При нови избори рискуваме да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите, твърди президентът 

09:14 | 09.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Президентът Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Президентът Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев ще даде още малко време на парламентарно представените партии и коалиции, след като разумният срок, в който да връчи мандат за съставяне на правителство, изтече. Във вторник Радев обяви, че ще връчи първия проучвателен мандат в понеделник (15 май). 

След изборите на 2 октомври Радев връчи първия мандат на 63-ия ден, за да осигури колкото се може повече време на партиите да се споразумеят за кабинет – през което време управляваше неговото правителство. Днес е 36-ият ден след изборите на 2 април, така че този път първият мандат ще бъде връчен на 42-ия ден от вота. 

Президентът направи изказването си преди честванията по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

След като бъде връчен мандатът, от ГЕРБ ще имат седемдневен срок, в който да представят структура и състав на правителство. 

През миналата седмица партията победител на изборите обяви, че няма да подкрепят предложения им проектокабинет от "Продължаваме промяната - Демократична България" и започна срещи с другите парламентарно представени политически сили в опит да намери гласове за свой кабинет. Малко след съобщението на президента от ГЕРБ съобщиха, че ръководството на партията ще даде брифинг днес (9 май, вторник) от 12 часа.

„Вече повече от месец Народното събрание не е свършило никаква работа, няма резултата, а партиите вече започнаха да говорят за предсрочни избори. Разчитам, че следващата една седмица ще се използва по най-добрия начин. Народното събрание трябва да осъзнае голяма си роля. Изглежда, че сега интересите на държавата всъщност са подчинени на интересите на партиите”, каза Радев.

„Абсурдно е нови народни представители да говорят за избори, без да са свършили част от работата си“, заяви държавният глава. По думите му това е безотговорно. При нови избори рискуваме да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите, които другите държави вече провеждат, каза още президентът и обясни, че все още очаква много от 49-ото Народно събрание.  

"Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната. Големият риск от нови избори е от още по-малка избирателна активност".

Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма, подчерта Радев.  

На въпрос голяма ли е вероятността да има избори в края на август или началото на септември, президентът отговори, че е голяма.  Президентът поднесе цветя пред паметника на незнайния воин. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Президентът поднесе цветя пред паметника на незнайния воин. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Логично е обаче да се направят всички опити са сформиране на кабинет с първия мандат. Тогава вероятността е най-голяма", заяви президентът. 

Той смята, че е неправилно парламентаризмът в България да се залага под знака на местните избори . „Това не е политическата логика", поясни Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
Ама тази или следващата година? Ако президентът очаква някой в този парламент да работи и да приеме биджет и закони, малко се е объркал. Не бива да се отлага чак толкова процедурата, предният парламент всичко се проточи половин година до новите избори, което е много. Нормалното е ако няма правителство новите избори да са на 3-4 месеца след последните: 1 месец мандати + 2 месеца за кампания и избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Basi Еврозоната със стар бардак и без budget
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още