IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: България е център на енергийната политика на Балканите и Източна Европа

Страната ни има капацитета да трансферираме природен газ и енергоресурси от множество източници, изтъква държавният глава

09:23 | 29.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От държава, през която само е преминавал руски газ, България се е превърнала в център на енергийната политика на Балканите и Източна Европа, заяви пред БНТ президентът Румен Радев в кулоарите на осмия Делфийски икономически форум, на който присъства заедно с министри от кабинета. Форумът, който събира над 990 политици, дипломати и експерти, обсъжда геополитическите сътресения, последиците от войната в Украйна и енергийната и икономическа сигурност на Европа.

Българският държавен глава посочи още, че идеята да бъдем газов хъб е вече на практика реализирана и че имаме капацитета да трансферираме природен газ и енергоресурси от множество източници.

България не е повече пасивна, а партньор, който по най-добрия начин реализира собствения си интерес и този на партньорите, посочи той.

Само за седем месеца България е преобърнала отношението към себе си: от пасивна територия към активна страна, определяща енергийната политика в региона, заяви Румен Радев.

"Спомняте ли си в какво състояние беше България и българската енергетика до август месец миналата година. Без доставки, без газ, без договори, без търгове, без слотове, без терминали, без интерконектор и с цени на горивата и газа в небесата", изтъква държавният глава.

Президентът припомни организираните прозрачни търгове за газ, ползването на терминали за втечнен газ в Гърция и Турция, инициативата "Солидарити ринг" за трансфер на азерски газ към ЕС.

"Ние завършихме интерконектора с Гърция и започнахме този със Сърбия, ще го завършим октомври месец тази година. "Лукойл" най-сетне се регистрира в България и плаща данъците си тук. Имаме в момента най-ниските цени на горива в Европа. Продължаваме и нататък с Гърция. През февруари подписахме споразумение за проучване на нефтопровода Александруполис-Бургас", споделя още Радев.

България в момента по най-добрия начин оползотворява своето географско положение, добави Радев.

"От територия, през която просто преминаваше руски газ, България се превърна в центъра на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа. Превърна се в ценен, уважаван, търсен партньор в сферата на енергетиката", изтъква още президентът.

Радев посочи, че сме обърнали отношението на партньорите към нас, които ни търсят. И от север, и от юг.

"Спомняте си как преди години от сутрин до вечер ни просвещавах с мечтата за газов хъб в България, но този газов хъб се реализира едва в момента, защото не можеш да правиш истински функционален газов хъб, когато имаш само един източник на газ. В момента България получава газ и от Азербайджан, и имаме достъп до 6 терминала в Средиземно море, и до газопреносните системи и на Гърция и на Турция, тоест ние едва сега реализираме тази концепции, но със съвсем друго, на много по-високо и ефективно ниво", подчерта Радев.

Вицепремиерът Атанас Пеканов посочи от своя страна, че България активно участва в усилията на ЕС да осигури енергийната си независимост.

"В последните месеци бяха направени ключови стъпки именно в това - завършването на интерконектора, стъпките след това, както и подписването на споразумението "Солидарити ринг" буквално преди броени дни, ни поставя буквално на централно място като входна точка в Европа за всички тези енергийни теми", изтъква Пеканов.

По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани, която лидерите също обсъждат, Радев посочи, че РСМ трябва да впише българите в Конституцията си, какъвто ангажимент е поела.

"Има много ясно решение на ЕС, отразено в преговорната рамка за Македония, която тя е приела, това е изискване на ЕС, не просто българско изискване", заяви президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Ако почнем да си добиваме ние газ с нашите си залежи, ще имаме за десетилетия напред, тогава може да станем наистина енергиен център на Балканите и на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
много източници минус един ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още