IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Започваме преговори с другите партии, коалиция няма да правим

Ако ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета "Денков", ще им преотстъпим председателски места на комисии в парламента, съобщи Кирил Петков

11:37 | 03.05.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От днес ГЕРБ-СДС започва преговори с другите партии, коалиция няма да правим. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНТ. „Имаме сериозни резерви по програмата на „Продължаваме промяната“-„Демократична България““, коментира той, тъй като според него „фискалният резерв няма такава структура, за каквато говорят от ПП-ДБ“, а "цели сектори" генерират дефицити.

„Проявихме отговорност, с това поведение, с опита да ни подкупват с комисии в парламента, те взривяват единствената добра за държавата ситуация с цел отиване на местни избори. В такова Народно събрание ние не можем да изберем и комисиите, няма ясно мнозинство", смята Борисов.

По думите му без редовно правителство държавата още през юни ще изпадне в колапс. "Те продължават да си играят на правителство на малцинството с 64 депутати. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са приключили, защото имаме общи неща свързани с правната реформа, енергетиката, отбраната и външната политика. В тази ситуация отговорността на всички партии е да се направи кабинет от личности за максимум шест месеца, при днешната ситуация бюджет няма да бъде приет", е мнението на Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков потвърди пред БНТ, че "Продължаваме промяната - Демократична България" е готова да преотстъпи на ГЕРБ-СДС председателски постове на парламентарни комисии, ако най-голямата парламентарно представена сила подкрепи проектокабинета "Денков".

"ГЕРБ, ако искат да имат контрол върху управлението на държавата, могат да го направят през председатели на комисии. Тази седмица в Народното събрание трябва да разпределим комисиите. Това се случва на квотен принцип. Ако се гласува нашето правителство, сме готови да преотдадем част от тези комисии на тях – например на регионалното развитие. До този момент винаги големите милиарди са се харчили от МРРБ“, посочи Петков.

Той смята, че най-добре е решенията за разходването на парите за строителство да се вземат в Народното събрание. „Защо това е важно – защото там камерите са пуснати и е прозрачно. Затова искаме да прехвърлим решението как да се харчат тези милиарди в парламента, а министърът ще изпълнява“, настоява Кирил Петков.

Той разкри, че академик Николай Денков е наредил своя отбор, без да има квотен принцип. „Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка. Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната". Той изтъкна, че предлагат правителство на малцинството, като парламентът ще има възможност за пълен контрол, както е по Конституция.

"Ние сме готови да разделим властта, както Конституцията го е измислила. Ние сме отговорна република и може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент – могат да привикват редовно министрите. Но това са нашите министри, които имат ангажимента тази програма да я спазват, защото идеята за смесени отбори, където не се знае кой носи отговорност, го играхме вече – да се знае какво се очаква да се направи, но министрите да не го правят. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите", обясни той.

Според Петков не е вярно, че джентълменското споразумение с ГЕРБ-СДС за ротация на председателството на парламента важи само при условие че двете формации управляват заедно. "Ротацията беше – законодателна програма и на всеки три месеца с условието шеф на правна комисия и шеф на парламента – нищо друго. Човек трябва да си държи на думата, ако иска някой да му вярва. Тука става въпрос за доверие и ние им дадохме доверие за три месеца", обясни Петков.

Той потвърди, че на местните избори в столицата "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" ще имат общ кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
Един Българин
преди 1 година
Тогава управляваше служебното правителство. А Борисов да си търси коалициите с ДПС и БСП, ИТН и всичката останала из)мет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
"Народната либов" по цариградско сака ли да си плати топлото с инфляция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
С ПМС No245 от 11.08.2022 г. са одобрени допълнителни плащания от бюджета на Министерството на енергетиката в размер на 800 млн. лв. за закупуване на природен газ и осигуряване на оборотни средства.На 11.08.2022 г. Министерски съвет взе решение за определяне на условията за предоставяне на заем на Булгаргаз ЕАД от Министерството на енергетиката. Заемът е обезпечен с настоящи и бъдещи вземанияна Булгаргаз ЕАД от Топлофикация София ЕАД;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още