IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Ясно е, че с втория мандат правителство не може да има

Пред ГЕРБ има три избора, заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков

11:43 | 05.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Ясно е, че с втория мандат правителство не може да има, вероятността е нула. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента преди началото на пленарното заседание, цитиран от БНТ. По думите му правилният ход е продължаване на разговора.

„Нито с втория мандат на ПП-ДБ, нито с третия, на когото и да го връчи президентът Румен Радев, може да се получи правителство. Единственият шанс е с първия, който предстои да бъде даден на ГЕРБ-СДС“, категоричен е лидерът на ГЕРБ. По думите му, това е станало окончателно ясно след вчерашните консултации, които проведе ГЕРБ-СДС с ДПС, БСП и ИТН.

Според него България изглежда „отвратително отвън, абсолютно неработеща, с безотговорна политическа класа“. Борисов изтъкна, че ГЕРБ-СДС са единствените, които искат да работят с ПП-ДБ.

„Имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност и нелогичност, че няма как с 64 депутати да ти дадат цялата власт", коментира Борисов по адрес на ПП-ДБ.

Той призова коалицията да започне отново преговори с неговата формация и изложи три варианта за развитие на политическата ситуация: управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ; кабинет с хоризонт от три месеца, който да прокара държавния бюджет и най-важните закони; или избори и катастрофа, както се изрази.

Борисов съобщи, че ще има лидерски срещи, когато всички премислят и има смисъл те да се проведат, и настоя ПП-ДБ да се върнат на масата за преговори.

Отговорът на ПП-ДБ

„Aко махнем целия театър, който се случва в момента, реално ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред тях има три избора“, заяви в кулоарите на парламента лидерът на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков. „Вариантите пред ГЕРБ са: да направят правителство на малцинството, на експертите, програмно и отиват при ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски“, допълни той.

Петков определи като втори избор от ГЕРБ-СДС да кажат: „Не можем да направим правителство, отиваме на избори, вчера чухме Борисов да го казва“. При този вариант, според него, ще се загуби ценно време, в което ще загубим и европейски средства, рискувайки да станем второстепенна страна в Европейския съюз.

„Третият вариант пред ГЕРБ е да подкрепи мандата на ПП-ДБ. Готови са да чуят препоръки, които са добри за България“, обясни Петков и призова ГЕРБ да кажат кой от трите варианта подкрепят.

Мнение

По думите на народния представител от редиците на ПП-ДБ Явор Божанков невъзможната коалиция с ГЕРБ-СДС, не е някакъв подъл ход. „Ние сме го обявили още в предизборната кампания“, припомни той по Нова ТВ.

Божанков поясни, че от партията на Бойко Борисов мислели, че разговорът за общобългарски програма и приоритети е фасада, която ще доведе до коалиция. „Това няма да стане”, категоричен е народният представител. Според Божанков обаче трябва с всички сили да се преследват трите приоритета, около които партиите се обединиха – съдебна реформа, еврозона и „Шенген”.

Депутатът твърди, че коалицията ПП-ДБ е направила повече от необходимото, за да може парламентът да работи. Като крачки в тази посока той посочи избора на председател на Народното събрание и състава на проектокабинет, който от ГЕРБ им поискаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
scott
преди 11 месеца
боеко тиквата си мисли, че може още да разиграва всички и да им дава наклона на ***, че и да го отразяват?Линч за селския хитрец.С ПЪРВИЯ МАНДАТ ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ТРЕБВА ДА ИМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: earth1225 дали ще мине, зависи от тия които ще гласуват за... и от моментния кворум.. но невярвам скритата коалиция герб дпс да стане явна... нови избори ще има с надежда че местните ще разместят нещо... не вярвам избирателната активност да се повиши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
До: earth1225... не би трябвало , математиката не излиза ... те двете партии едвам на ръба събират мнозинство по принцип за да управляват без да им е комфортно ... ако повече българи излезнат и гласуват , ще се елиминират от парламента недоразуменията внасящи смущения в системата , като нематолковазалухави и изрожденската орда от лузъри ... останалите четири ще се разберат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
earth1225
преди 11 месеца
Някой може ли да каже, Теоретично, ако при гласуване на кабинет на ББ, ПП гласуват въздържали се. Дали ще мине кабинета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още