IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Коалиция с БСП и ДПС няма да правим

Пред ГЕРБ има три варианта – кабинет с нас, кабинет с ДПС, избори, коментира във Facebook съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

12:47 | 04.05.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ няма никакво намерение да прави коалиция с БСП и ДПС, а ще търси подкрепа от другите партии за правителство от личности. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите и обясни, че вчерашните му думи не са били разтълкувани правилно.

"Не сте ни разбрали добре, коалиция с БСП и ДПС няма да правим", отсече той в кулоарите на парламента, цитиран от БНР. Борисов е категоричен, че няма намерение да прави коалиция, както го обвиняват неговите опоненти, които всъщност „били в коалиция и с БСП, и с "Има такъв народ", които искали да го чегъртат“.

Депутатите решават за нови избори

По думите му личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори, или не. "Ние с уважение ще се отнесем към другите политически партии, ще им представяме нашата програма, ще използваме днешния ден. Ние предлагаме само личности за три месеца, за един месец, за шест месеца“, коментира той.

Борисов заяви, че не можа да има коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, за каквато мечтаят от ПП-ДБ, за да бият партията му на местните избори. „Няма да стане, няма да го позволя. Няма, каквато и да е реакцията на партията“, потвърди той и допълни, че ако това не се случи, „българите с право ще ни накажат“. Според него „както са тръгнали нещата, се очертава президентът дълго да управлява и затова са виновни всички – и политици, и медии“.

"Всички ще се засилим и ще паднем в пропастта, която е следващите избори. На президента Радев му желая да е жив и здрав, защото дълго ще управлява и е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички тези, които стоят отстрани от ДБ-тата, срамуват се ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че може да вземат нещо в местната власт. Но аз съм категоричен - няма да допусна да ми залепите етикет. Ясно ли е?", каза Борисов.

ПП: Има три варианта пред ГЕРБ

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков използва социалните мрежи, за да прогнозира три варианта пред ГЕРБ за съставяне на правителство. Според него пред партията на Бойко Борисов сега има няколко възможности:

"Вариант А: ГЕРБ могат да подкрепят това правителство и да контролират изпълнението на програмата на ПП–ДБ през парламента, и така да бъдат част от решението България да бъде една нормална европейска държава.

Вариант Б: ГЕРБ могат да се върнат назад в годините на задкулисието, да потърсят подкрепа от ДПС, БСП и „Има такъв народ“, знаейки много добре, че трябва да се съобразяват със студения резерв на г-н Доган, да работят в тясно сътрудничество с г-н Пеевски, да обсъждат евроатлантическите си политики с БСП, а може би и с „Възраждане“. Това може да бъде наречено правителство на малцинството на ГЕРБ с ключовата подкрепа на ДПС и помощ от другите партии.

Вариант В: Да предпочетат избори – реално обаче това пак ги води до план Б с ДПС, просто преговорите ще се водят по тениски заради по-горещото време, защото разпределението на силите ще е фундаментално същото. Тук просто президентът ще има още три месеца да управлява."

Ето защо ние от ПП-ДБ, избрахме стратегия на прозрачността – показахме си и законодателната програма, и управленската, и пълния състав на кабинета, за да може ГЕРБ с първия мандат да имат избора да направят информирано решение за бъдещето на България, заяви Петков.

"А сега – сега е време за тяхната отговорност – решение, което или ще придвижи държава напред или ще се върнем в тъмните години на корупцията и евразийско управление", каза още той.

Кирил Петков отчете какво е направила коалицията ПП-ДБ до момента:

"Още първия ден ясно заявихме, че България има нужда от редовно правителство, но не можем да подкрепим първи мандат и смесен кабинет във втори мандат.

С убеждението, че парламентът трябва да работи ефективно, предложихме ротационен принцип за председател на НС.

Предложихме законодателна програма, която трябва да се приеме начело с механизма за контрол над главния прокурор и създаване на антикорупционната комисия, която ГЕРБ прие.

Предложихме управленска програма за 18 месеца, която може да заведе България до Шенген и еврозоната, и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложихме кабинет начело с академик Николай Денков, български учен в топ 1% в целия свят, както и експерти като проф. Тагарев в отбраната.

Това направихме преди връчване на първия мандат, за да може от ГЕРБ да направят лесен избор, който е добър за България", обобщи Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още