IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС обяви подкрепата си за мандата на ГЕРБ-СДС

Партията полага усилия за преодоляване на политическата криза в България, подчерта нейният лидер Мустафа Карадайъ

09:56 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БГНЕС
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БГНЕС

ДПС ще подкрепят мандата на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел, заяви пред журналисти лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

"Ние се отнасяме много сериозно към тази тема. Разговорите и срещите продължават. Полагаме усилия за преодоляване на политическата криза в България, защото без изход от политическата криза, няма как да решаваме проблемите на хората", посочи Карадайъ, цитиран от БНТ.

По отношение на предложението за експертен кабинет, той заяви, че от ДПС все още нямат предложения за имена.

Карадайъ отбеляза, че законите, свързани с правосъдната система, вчера са били разгледани в правна комисия, докладът е готов и на председателски съвет са решили да предложат на Народното събрание да ги включат като точки в дневния ред и да се занимават с тях.

По-рано тази седмица представители на ДПС се срещнаха с кандидата на ГЕРБ за премиер Мария Габриел, след която Карадайъ сигнализира, че неговата партия подкрепя предложението на ГЕРБ. Профилът на кабинета трябва да изглежда „европейски, по брюкселски“, коментира лидерът на ДПС по време на срещата.

Карадайъ заяви, че проблемите на българите се решават с инвестиции, а България закъснява с оперативните програми, с Плана за възстановяване и устойчивост. „От около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България от 2020 г., една стотинка не е целенасочено усвоена“, посочи той, акцентирайки върху това, че Габриел познава процедурите в Европейската комисия (ЕК).

Лидерът на ДПС подчерта, че от Движението имат самочувствието, че разполагат с „нелоши“ експерти в почти всички сфери. „Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ние ще вземем своето отговорно поведение с разум да решавамe и този проблем", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още