IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел ще предложи министри, връща на президента изпълнен мандат

Според нея няма политическа логика ГЕРБ да подкрепи втория мандат на ПП- ДБ

11:20 | 17.05.23 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел ще върне изпълнен мандата на президента Румен Радев.

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента", заяви кандидатът за премиер Мария Габриел в кулоарите на Народното събрание. Тя посочи, че разговорите минават на следващ етап - обсъждане на поименния състав на кабинета.

„За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа на правителство с първия мандат, експертно правителство за една година с конкретни имена, но вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет. Оставам отворена за разговори с всички“, добави Мария Габриел, цитирана от БТА.

До този момент имена не са обсъждани, посочи тя. "Имаме нужда от бюджет, адресиране на проблемите с инфлацията, както и да наваксаме двугодишното закъснение по Плана за възстановяване. Съдебната реформа ще е ключова, защото от три години е в дневния ред на българското общество, каза Габриел и уточни, че не става дума само за смяната на главния прокурор.

Според нея няма политическа логика ГЕРБ да подкрепи втория мандат, който е на ПП- ДБ.

Вече стана ясно, че ПП-ДБ и БСП няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. От „Възраждане“ са на същата позиция, като политическата сила дори не се срещна с Габриел.

Тя увери, че процесът по формирането на правителство ще остане публичен, както е бил до момента. „Заставам с името и репутацията си. От 2009 г. отстоявам и в действията си своите принципи. За мен беше важно да бъдат спазени процедурите - от отпуск, до връчване на мандат, до много ясната отговорност и спазване на договори. За мен е важно да излъча същото послание, за което говоря. Не може седмици и дни да говориш, че искаш да поемеш отговорност и работещо правителство. Аз го направих, сега е ред на други”, каза Габриел.

„Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство“, заяви кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС вчера, след като получи папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Ако няма кабинет с първия мандат, няма да има и с втория“, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи да търси сечението, по което би могло да се направи правителство. Все още се надявам на разум от цялата политическа класа".

По думите му не е грешка, че Мария Габриел е поискала оставката на Иван Гешев.

Борисов заяви, че е поел личен ангажимент пред избирателите и евроатлантическите партньори за подкрепа на проектозаконите, внесени от служебния правосъден министър Крум Зарков, който днес ще бъде изслушан в парламента.

„Вторият мандат е единственото решение за България да не отиде на шести избори“, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков днес в Народното събрание. Петков отново каза, че "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС.

ПП- ДБ започват разговори за промяна в Конституцията

От "Продължаваме промяната - Демократична България" започват разговори за промяна в Конституцията, стана ясно от изявления на представители на коалицията в парламента.

„От последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура. Нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Започваме усилена работа за смяна на Конституцията“, каза Петков.

„Трябва да решим проблема със законността. Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата. Ние започваме разговори с всички сили, за да тестваме наличието на конституционен консенсус за преструктуриране на ВСС - да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. … Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се ограничат кадровите правомощия на главния прокурор“, коментира Христо Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
баце не ще да вдене , че проблема е той , а не партията ГЕРБ или ПП/ДБ ... или започва да вдява ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
МАГНИТНАЯ ВОСПРИИМЧИВОСТЬ характеризует способность горных пород к намагничиванию под действием магнитного поля безразмерный коэффициент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
МАГНИТНАЯ ВОСПРИИМЧИВОСТЬ характеризует способность горных пород к намагничиванию под действием магнитного поля (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още