IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Кабинетът „Габриел“ е безсмислен

Надеждата пак се фиксира във варианта на коалиция и договорености между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, прогнозира Цветанка Андреева

11:20 | 22.05.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Мария Габриел става безсмислен дори за говорене, като за пореден път се разпределят министерски кресла, преди да са се определили политиките. Това коментираха политолози пред Bulgaria ON AIR часове преди Мария Габриел да върне папката с мандата на президента Румен Радев и да обяви дали ще предложи състав и структура на Министерския съвет.

Снощи изненадващо лидерът на „Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят първия мандат. Така след позицията на Трифонов става все по-невъзможно кабинет с първия мандат да събере необходимите гласове в парламента. След отказа на „Има такъв народ" зад правителство начело с Мария Габриел остават само ГЕРБ-СДС и ДПС, което означава че имат 105 гласа (при необходими 121 от 240 депутати). 

„Дори да видим изпълнен мандата на ГЕРБ - какво от това? Ще видим някакви министри, но ще видим ли и политики…За пореден път се разпределят министерски кресла, преди да са се определили политиките, които ще изпълняват тези министри. Зад тези експерти ще стои едно мнозинство в парламента и то ще диктува дневния ред на правителството", каза политологът Георги Киряков в студиото на „България сутрин".

По думите му 10-те точки, по които Мария Габриел ще управлява страната, все още не са ясни.

Според политолога Цветанка Андреева изненада е отказът на Слави Трифонов да участва в коалицията. „Кабинетът на Мария Габриел става безсмислен дори за говорене. Надеждата пак се фиксира във варианта на коалиция и договорености между ГЕРБ и „Продължаваме промяната", прогнозира Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Киряков вижда едни и същи въпроси във всички парламенти, а изводът е един и същи - политическо неумение да се съставят добри коалиции.

Според публикации в медиите се обсъжда съвместно правителство с втория мандат с ротационен председател - първо акад. Николай Денков, а след това Мария Габриел. Според Андреева „една ротация е гаранция, че партньорите си имат доверие и няма да имаме еднопартийно безсмислено управление“. „Ротацията дава възможност да не се асимилират партньорите, а да си сътрудничат. Това ни лишава от възможността да имаме силна фигура на министър-председател. Ако днес Мария Габриел предложи имена, това би било демонстрация на управленски капацитет от страна на ГЕРБ", каза още Андреева.

Тя е на мнение, че партиите вече не могат да разчитат на електоралната подкрепа, която непрекъснато пада, на второ място е това, че вече имат общи врагове.

Според Киряков, президентът ще връчи третия мандат на партията с най-малко шансове за правителство - БСП. "Президентът има сметка да се налага. Трябва редовен кабинет, на този етап - само с първите две политически сили", допълни гостът.

Възможно ли е предложението за ротационен премиер с втория мандат коментираха политологът Румяна Коларова и ившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев по Нова телевизия.

Румяна Коларова каза, че подобно нещо е абсолютно невъзможно, ако няма подписано коалиционно споразумение. Това не става с „джентълменско споразумение”, а със сложно коалиционно споразумение. Това означава, че съставът на кабинета е резултат от номинации на двете страни”, заяви Коларова.  

Според Милен Керемедчиев България „се нуждае панически от правителство”. „Не само ножът е опрял до кокала, не само икономически вървим и буксуваме в грешната посока, но и във външно-политически план пред нашите европейски партньори всеки ден показваме огромна слабост и несигурност. Показваме, че не сме стабилен член на ЕС. Нуждаем се от правителство, защото ситуацията е катастрофална”, заяви Керемедчиев.

Според Милен Керемедчиев двама души в момента в държавата не искат да има правителство. „Това е главният прокурор, защото това го устройва. И президентът, който управлява със служебните правителства, безконтролно”, коментира Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 месеца
Абе да направят правителство, да разхвърлят бюджета и да се разтургат. Пък ако сварят и паметника да бишнат - се файда, нали зелкич? Тебе няма ли да те избираме премиер, да видим как ше погнеш поганите москали из държавата? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 11 месеца
Как ще е безмислен ? Някой трябва да удържи срещу атаките и защити вече увзвимите прес тъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още