IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат: "Има такъв народ" няма да подкрепи кабинета "Габриел"

Според медийни публикации в последните часове текат интензивни преговори между двете най-големи формации

07:17 | 22.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
В студиото на тв 7/8 се провеждаСлави Трифонов. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
В студиото на тв 7/8 се провеждаСлави Трифонов. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Лидерът на "Има такъв народ"  Слави Трифонов обяви, че партията му няма да участва в проектокабинета и няма да подкрепи ГЕРБ. Това се случва броени часове преди издигнатата за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да отиде на "Дондуков 2" с папка със състав и структура на Министерски съвет.

Новината се обявява няколко часа, след като медиите се появи информация за интензивни преговори между Бойко Борисов и лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България". Според публикациите се обсъжда съвместно правителство с втория мандат с ротационен председател - първо акад. Николай Денков, а след това Мария Габриел. 

Трифонов по традиция обяви решението си във Facebook. В публикацията той пише, че разговори по същество за състава и структурата с ИТН не са водени. Но и декларира, че партията му продължава да иска редовен експертен кабинет, както и че ще води разговори с ПП-ДБ и потенциалния трети мандатоносител. 


"Миналата седмица обещах “Има такъв народ” да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни лидери. От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с “Има такъв народ”. Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата. Нито за експертизата на хората в него. Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първи мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България", пише Трифонов. 

Изявлението му е интересно и поражда въпроси, защото през миналата седмица Габриел проведе срещи с ИТН в открита и закрита част, по време на които председателят на ПГ на най-малката партия Тошко Йорданов изтъкваше нуждата от редовен кабинет и не пропускаше да критикува доскорошните си коалиционни партньори от ПП-ДБ, с които сега Трифонов допуска разговор. 

Така часове преди да се разбере дали Мария Габриел ще предложи структура и състав на кабинет, подкрепа за него дават само от ДПС, което означава че имат 105 гласа (при необходими 121 от 240 депутати). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
RoyBatty
преди 10 месеца
Изгубих баса - Бях заложил, че ще се отметне час по-късно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 10 месеца
Бой ко Грабиел прецака най-ного еврокомисарчето си....................А славуца е куца прави същите номера к7ато при ратурянето на четворната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Бившият енергиен министър Александър Николов отрече да е сключвал договор за газ без търг.Бившият енергиен министър коментира, че са му повдигнали обвинения, защото трябва да се повдигат обвинения, но че все още той няма материали по делото.https://banker.bg/2023/02/18/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%BE/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
все едно некой е очаквал друго от славуца ... :))) ... толкова си могат завалийте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още