IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Обявиха министрите в кабинета „Денков-Габриел” 

Асен Василев е министър на финансите и вицепремиер по еврофондоветете

17:36 | 02.06.23 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Двете коалиции „Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС обявиха състава на кабинета „Денков-Габриел”. 

Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков.  

Предложеният Министерски съвет е в състав: 

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията 

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата 

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията 

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Мнозинство за конституционна реформа

„Освен състав на правителство имаме и мнозинство за конституционна реформа”, обяви Габриел. Денков посочи, че само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес, затова са провели разговори за това как трябва да осигурят мнозинство за конституционната реформа.

Николай Денков уточни какво са обсъждали днес с ДПС. „Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. За регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в парламента. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки”, каза той. 

Габриел заяви, че общата програма предвижда да се работи върху приемане на законопроекти с ключови реформи, прозрачна и отговорна администрация. „Заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите…Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация“, каза Габриел.

За това, че двете коалиции са се разбрали за поименния списък с министрите стана ясно в четвъртък вечерта, а окончателният състав бе обявен днес.

Във финалния състав на правителството „Денков-Габриел” са включени повече експерти, както бяха и първоначалните заявки. Въпреки че номинацията на Асен Василев от „Продължаваме промяната“ за министър на финансите беше сред най-спорните, той фигурира във финалния състав като вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите.

Пътят до сформирането на съвместно правителство между първите две политически сили мина през редица препятствия.

Двете най-големи политически сили в българския парламент - ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България", се договориха за сформиране на правителство с втория мандат и с ротация на премиер. Общата им идея обаче се провали през уикенда, когато от ГЕРБ блокираха преговорите заради изтеклите записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

След като през уикенда ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за кабинет с втория мандат, Мария Габриел обяви, че условие преговорите да продължат е само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, отделно принципите и доверието. Оказа се, че от „Продължаваме промяната - Демократична България” са готови на всяка цена да изпълнят мандата и направиха отстъпки.

Николай Денков определи промяната в състава на правителството в сравнение с този, представен в началото на май, като консенсусна. Той подчерта, че са търсили състав, който да получи по-широка парламентарна подкрепа. „Трябваше да изтеглим няколко политически лица, за да стане кабинетът по-неутрален”, поясни Денков. По думите му съставът трябва да бъде и обществено приемлив. „Този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента си тежи на мястото и ще може да свърши работа", заяви Денков.

Въпреки готовността за съвместно управление Денков беше категоричен, че с ГЕРБ си нямат доверие.

Още преди да са обявили състава официално, лидерите на двете формации започнаха срещи и за конституционно мнозинство за съдебна реформа. Първите разговори бяха в групата на ДПС. „Не сме обсъждали кабинет и ние не участваме в кабинет и в разговорите за него. За реформи в конституцията - говорихме. Надявам се, че в това правителство Рамбовци няма да има”, заяви Мустафа Карадайъ.

Проектокабинетът „Денков-Габриел” вече събира и сериозни критики. Лидерът наВъзраждане" Костадин Костадинов нарече обявения състав на проектокабинета с премиер Николай Денков "кабинет на националното предателство", а номинираните за министри - политически лица. „Говорим за хора, които трябва да бъдат съдени за държавна измяна. Тези хора в момента искат да управляват държавата. Това е позор за България. Този кабинет е предателски. Този кабинет на практика ще унищожи България", каза Костадин Костадинов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера заяви, че не са канени на разговори, но и няма да участват в "коалиция на омертата". 

Трябва да се върви към трети мандат или към нови избори, написа в профила си във Facebook лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов. Според лидера на ИТН Денков трябва да върне втория мандат неизпълнен.

Припомняме, че президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков с призива да не го изпълнява.

Срокът, в който коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България” трябва да върне папката с мандата на президента е понеделник.

Условията на кабинета „Денков-Габриел”

В първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел.

За следващите 9 месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков ще заеме поста вицепремиер. 

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет ще се правят само със съгласието и на двете страни. Според решението на ПП-ДБ правителството с втория мандат се ангажира:

  • да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
  • да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
  • да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
  • да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
  • да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
  • да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ... дай да видя къде е пряката връзка Сашо Дончев - Радослав Рибарски - Румен Радев , щото не я намирам ... публикации в сураттефтера и разни от сорта на епицентър.бг , пропаганда.бг , блиц.бг не чета ... а па една жена казала хептен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef ама верно ли не е той, значи трябва да е близнака му! :D:D Сега ми кажи, защо всички "разбирачи" сте толкова тъъъпи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: SporqZaKefМакар че и аз не се оказах прав. Но напълно. Прогнозирах Рибарски (дясната ръка на Сашо Дончев), то пък се оказа дясната дясната ръка на Рибарски. Нещо като дясната ръка на дясната ръка на Сашо Дончев. ама 500 хиляди са си 500 хиляди : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: khao Твойта диагноза на Куха кутия върхо раменете ти е ясна от доста време, сега само я потвърди. Този Румен Радев не е президента. Не всяко магаре е Марко ама ти от де да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Vesna Zmijanac - Ne kuni ga majko - Disko Folk (1990) https://***.youtube.com/watch?v=rY3A6_Vn8k8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Vesna Zmijanac - Malo po malo - (RTS 31.12.2012) https://***.youtube.com/watch?v=L39uJvtFSpM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: 0pk таман реших че за сефте ще си доволна копейка, след като видиш че Рундьо ще е Мин на енергетиката :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 8
0pk
преди 10 месеца
Еee, тъкмо мислех да номинирам Зелков за министър на енергетиката, а кухича за министър на културата, те взели че събрали кабинета. Тези иначе така непримирими врагове са се прегърнали в името на Родината и с голямо недоверие един към друг ще разделят пицата. Любопитно е, че в списъка липсва министър на чекмеджетата, все пак колкото и да е постна пицата, трябва да се заделя по някой лев в чекмеджето. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Бог пред мене и я след него https://***.youtube.com/watch?v=3F8SOyXqsG8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
vbox7 Napadao svih, sedam metara tugeZa noci preduge https://***.vbox7.com/play:2a0182f3a8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още