IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски поиска членство на Украйна в НАТО и доставка на западни изтребители

Най-добрата гаранция за сигурността на страната ни в бъдеще е членството в НАТО, каза украинският президент

22:17 | 01.06.23 г. 6
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска Украйна да бъде част от НАТО и изрази увереност, че ще бъде създадена коалиция от страни, която да достави на Киев западни изтребители и противоракетни системи Patriot, предава Ройтерс.

Украинският лидер участва в среща на европейските лидери в Молдова, която цели да засили западната солидарност и да увеличи натиска за конкретна подкрепа преди очакваната контраофанзива на страната му срещу нашествието на Русия.

В обръщение към лидерите в началото на срещата Зеленски поиска от страните членки на НАТО да заявят ясно дали приемат Украйна и също така повтори призивите си за западни изтребители, които да защитят украинското небе след пореден кървав удар срещу Киев.

Отбелязвайки, че изтребителите F-16, които иска, са доставяни от САЩ, Зеленски заяви след срещата, че е „чул силна подкрепа от много страни“ и добави: „С помощта на САЩ ще създадем тази коалиция“.

Миналия месец американският президент Джо Байдън подкрепи програми за обучение на украински пилоти за F-16, въпреки че то ще отнеме месеци, а западните страни все още не са заявили дали ще предоставят самолетите.

Докато Украйна получи изтребители, Русия ще продължи да има превъзходство във въздуха, заяви Зеленски и подчерта колко е важно незабавно да бъдат осигурени още системи за противоракетна отбрана Patriot.

Той допълни, че Украйна иска бъдещи гаранции за сигурност, ако членството в НАТО е невъзможно засега, но настоя, че най-добрата гаранция за сигурност е членство в НАТО.

Сред страните членки има разделение относно скоростта на приемане на Украйна, като някои от тях се опасяват, че прибързан ход може да приближи алианса до пряка конфронтация с Русия.

„Казахме на президента Зеленски, че заставаме зад Украйна, колкото е необходимо“, заяви президентът на Молдова Мая Санду на пресконференция в край на срещата на върха на 27-те страни членки на ЕС и 20 други европейски страни.

Тя беше домакин на срещата в замък само на 20 км от украинската територия и близо до подкрепяната от Русия област Приднестровие в Молдова.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който е ревностен съюзник на Украйна, заяви на заключителната пресконференция, че страната му ще помогне на Украйна да обучи пилоти на изтребители F-16, но допълни, че Варшава има твърде малко батареи Patriot, за да достави такива на Киев.

Лидерите използваха срещата в четвъртък като символичен израз на подкрепа за Украйна и Молдова, докато търсят решение на други проблеми, включително засилването на етническото напрежение в Косово и усилията към траен мир между Армения и Азербайджан.

Зеленски заяви в началото на срещата, че ще се стреми към ясна покана за Украйна за членство в НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс това лято.

Срещата на върха беше предизвикателство от гледна точка на сигурността и организацията за Молдова, бивша съветска република с 2,5 млн. души население, която се стреми към членство в ЕС на фона на обтегнати отношения с Русия.

Санду, която е прозападен лидер със силно обтегнати отношения с Москва след нашествието на Русия в Украйна миналата година, използва срещата на върха, за да поиска преговори за присъединяване на Молдова към ЕС възможно най-скоро.

В унисон с изявлението ѝ Зеленски заяви, че надеждите на Украйна за НАТО разчитат на „единство в алианса и работим за това“.

„Нашето бъдеще е в ЕС. Украйна е готова да се присъедини към НАТО“, заяви той.

Зеленски каза още, че Украйна работи за провеждане на срещата на върха за обсъждане на параметрите за прекратяване на войната, но все още не е определена дата, тъй като Киев искал повече страни да седнат на масата.

Френският президент Еманюел Макрон заяви след края на срещата на върха на ЕС, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции в областта на сигурността на срещата на НАТО във Вилнюс.

„Вилнюс трябва да изпрати ясно послание на Украйна и на украинците. Аз съм за по-силни, конкретни, много ясни гаранции в областта на сигурността“, каза Макрон пред репортери в Молдова и допълни, че ще проведе разговори по въпроса с германския канцлер Олаф Шолц в Потсдам на 7 юни.

„Дадохме дългосрочна перспектива на Украйна. Наложително е срещата на върха във Вилнюс да даде тези незабавни гаранции“, каза Макрон.

Той не уточни какви гаранции има предвид, но заяви, че те трябва да са по средата между получените от Израел гаранции за сигурност и пълноправно членство в НАТО.

Шолц каза пред репортери, че гаранциите трябва да бъдат подготвени така, че да дават на Украйна сигурност в случай на необходимост при опасност от нападение. Те са нужни също за стабилизирането на Украйна, което означава ангажимент към установяването на отбранителен капацитет от страна на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Президент Азербайджана Ильхам Алиев и премьер-министр Армении Никол Пашинян могут подписать мирное соглашение по Карабаху 1 июня во время саммита Европейского политического сообщества в Молдавии, передает агентство Рейтер со ссылкой на азербайджанского посла во Франции Лейлу Абдуллаеву. https://cdnn21.img.ria.ru/images/07e5/0b/1a/1760933339_0:0:3062:2048_1440x900_80_1_1_ca65712d8992fddf9ff75cbf90577b09.jpg.webp?source-sid=rian_photo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 10 месеца
До: sssaaa тоя най-горе в дясно ми мяза на такъв ... я го разучи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 10
sssaaa
преди 10 месеца
Не бе, питам си. Ако знаеш отговор на някой от въпросите ми сподели интересно ми е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 29
khao
преди 10 месеца
До: sssaaa ... за един приятел рашист ли питаш ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 13
sssaaa
преди 10 месеца
Някой знае ли колко Евреи има на тази снимка? А колко са те в Украйнското правителство? А колко са те в Брюксел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 13
cyclop
преди 10 месеца
Облечи се като президент вече бе, ***. И обръсни тая артистично занемарена, подържана в салон брадица. Вече стана като Джони Браво, втори сезон на сериала и не сменя сценичното облекло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още