IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Разблокирахме механизма за доставките на F-16

Украинските военни са в Бахмут и всичко показва, че Руската федерация не е превзела града, заяви украинският президент

14:56 | 21.05.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще получи бойни самолети от Запада - кога, как и колко, засега е трудно да се прогнозира, стана ясно от думите на украинския президент Володимир Зеленски след края на срещите си в Хирошима. "Важното е, че разблокирахме механизма за доставките на F-16. Ще получим самолети, но не мога да ви кажа колко - това не е тайна, просто не зная", допълни той.

Доставките на бойните самолети е важно допълнение на системите за противовъздушна отбрана, които Украйна получи. Получените системи Patriot, Iris-T, NASAMS и др., не са достатъчни за защитата на украинското небе, уточни украинският президент.

Първата стъпка за доставката на самолетите е началото на обучението на пилоти, което може да отнеме от 4 до 6 месеца, стана ясно от разговорите в Хирошима. Украйна ще изпрати подготвени пилоти, които имат боен опит на обучението, коментираха от Киев по повод подготовката. САЩ заявиха в петък, че ще обучават украинци на F-16, но не на своя територия, без да дават повече уточнения. Най-важният пробив за Украйна в Хирошима всъщност е заявката на Байдън, че няма да пречи на трети страни да доставят свои самолети на Украйна.

Именно това наложи и личното присъствие на Володимир Зеленски в Япония в края на своя дипломатически маратон през изминалата седмица след срещи в Саудитска Арабия и участие в Арабската лига. 

В японския град украинският лидер участва в заседанието на лидерите на Г-7 и имаше редица двустранни срещи, включително и с американския президент Джо Байдън. Междувременно Байдън също косвено потвърди доставките на F-16 за Украйна, уверявайки, че те няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия, но ще могат да бъдат ползвани за унищожаване на руски позиции на територията на Украйна. Пред журналисти в Хирошима американският президент коментира, че не смята, че доставките на бойни самолети ще ескалират войната и призова за мир, който спазва суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Володимир Зеленски пък беше категоричен, че няма да има никакви дипломатически преговори, докато руските войски са на територията на Украйна.

Не просим оръжие - защитаваме общите ценности, отчете още украинският президент по време на брифинга си.  На въпрос за договорените оръжия по време на срещата на Г-7 той посочи, че Украйна получава "качествено оръжие" и увери, че ще получи всичко обещано, но не уточни кога ще започне дългоочакваната контраофанзива. "Русия ще разбере кога и къде ще направим нашата контраофанзива", допълни той.

По отношение на ситуацията в Бахмут,  за която двусмислени коментари по-рано привлякоха вниманието на медиите, Зеленски тоговори, че градът не е превзет и "и това не може да има 2-3 различни интерпретации", а украинските военни запазват позициите си. Той отказа да даде повече конкретика, но допълни, че Украйна ще спечели тази битка, отчитайки най-важните елементи - животът на хората.

Най-важното е, че в Бахмут не се случи тактическа грешка и хора не бяха взети в плен, коментира още Зеленски. "Военните знаят какво правят, така че да не допуснат наши хора да попаднат в плен на врага. Сега те вършат своята важна работа работа, сега те са в Бахмут, в коя точка няма да споделя, но всичко показва, че градът не е превзет от Руската федерация", допълни още той по време на брифинга.

Хирошима през 1945 година напомня на Бахмут и други украински градове днес, каза още украинският президент, който по-рано днес посети Мемориалния парк в Хирошима. "Всичко е тотално разрушено, няма сгради, няма хора", допълни още той по повод случващото се в Бахмут и допълни, че се надява всички разрушени градове да бъдат възстановени, както това се е случило и с Хирошима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: andy ... нефелен ... добри лазерни мерници , а ... ?! ... от няколко километра дрънка точно в центъра аутомобила ... :))) ... може и автомобил/танк/бмп в движение да дрънне с лазерно насочвана бомба ... а вие със седем гиперзвука един patriot не можете да целнете ... !! ... без аналог би казал шахматиста в кремля ... ваше ли беше там онова на изложението , дето дръжката на супер-дупер-жипката му остана в ръката ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: Alex Silver ... нема да го бесят ... ще го къпят в новичок ... православни ритуали там изповядват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Туй за Бахмут и Патриота е една и съща песен. Като съвета на оня, дето казвал "Дори и на калъп да те хванат, пак отричай".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Наркодьобилчето как си представя Фъ-16, излитащи от Полша или Румъния и влизащи в Укрорайха? Това си е чисто включване на отан в гражданската война. И този път Путин е длъжен да отговори подобаващо. Ако не го направи, рискува да го обесят в най-скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
andy
преди 10 месеца
До: zelka007Старите хамерикоски тapaлясници няма да могат даже да излетят. В ykpистан няма подходящи летища за тези допотопни кокони. Xaмеpикосите ще станат съвсем за смях с калпавите си оръжия. Стават само да се бият с хора облечени в бели чаршафи и тюрбани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
хаха ... гнъсъвите кoпейки ... вижте точността с която фърга обикновенни 200кг и 400кг бомби обикновен Ф16 , а не тези , които ще имаме ние ... да схванете поне малко що е целото квuчане от рашибозуците ... и що е то вискоточно оружие нефелници-ракетчици ... украинците ще разкостят ypyдливите *** ... https://***.youtube.com/watch?v=2GlBgENrOgY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 7
SnaGi
преди 10 месеца
До: Скъсана_УшанкаИ как изглежда отвън f16 50г по късно :))) Прочети малко за държавите, които имат и ф16 и миг 29 във ввс, на кое разчитат повече. Ф16 е направен за бомбене на индианци, чакам го с нетърпение в Украйна. Залагам, че ще издържи по малко от Пеитриъта, който и седмица не издържа. Та така с лъскавата американска реклама на оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 20
khao
преди 10 месеца
еййй, заради глуъъъпавия резидент и шепа нац.предатели изпусхаме шанса да разкараме старите мигове за някой лев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 37
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: mr. YodaДа, коментарът ти само доказва колко вакуум има между ушите ти, копейка! То и БМВ 5та серия е от 70те, излез на улицата да видиш как изглежда сега. Слабоумни копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 35
zelka007
преди 10 месеца
До: mr. Yoda ... истинските алкаши ровят със су57 в тайгата или лашкат миг31 по блоковете ... а ф16 е направен за летене и бомбене на блатни opkи ... само гледай наесен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още