IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Не планираме да въвличаме НАТО във война

Когато започнем да освобождаваме територии, ще разберете, че контранастъплението е започнало, каза украинският президент

18:19 | 02.06.23 г. 20
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна не планира да въвлича във война нито една държава от НАТО, коментира пред журналисти в Киев украинският президент Володимир Зеленски. "Ние сме адекватни хора и знаем, че няма да станем членове на НАТО, докато трае войната, и не защото не искаме, а защото е невъзможно", допълни още той.

По време на Втората среща на върха на Европейската политическа общност, която се проведе на 1 юни в Молдова, Зеленски заяви за пореден път готовността на Киев да се присъедини към Алианса и поиска гаранции за сигурността на страната, докато това стане факт. Днес той поясни, че Киев иска официализиране на всички помощи, въоръжение, финансова подкрепа и т.н. за Украйна, които сега не са вписани в документи, но съществуват реално.

"Трябва да бъде ясно казано, че тези гаранции за сигурността на Украйна ще бъдат валидни, докато страната не получи основната си гаранция за сигурност - членството в НАТО", допълни още украинският държавен глава.

Колкото до членството в Алианса, Зеленски е категоричен, че Украйна не желае алтернативи или заместител, защото да е част от НАТО е най-добрата гаранция за сигурността на страната. "Знаете ли за НАТО-вска държава, която да воюва с Русия. Знаете ли държава от НАТО, в която са разположени руски войски?", коментира още той.

В края на септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО в отговор на анексирането на четири украински области от страна на Русия. Още тогава в Киев коментираха, че не очакват да станат част от Алианса преди края на войната, но поискаха конкретни и ясни изявления за бъдещето на Украйна в НАТО. Очакванията са, че Киев може да получи подобни гаранции по време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на юли във Вилнюс.

"Това не е кино - трудно ми е да кажа кога ще видите резултатите от контранастъплението", коментира още украинският държавен глава по повод дългоочакваната операция на украинските военни. Според него освобождаването на територията на Украйна от руската окупация ще е резултат от контранастъплението. "Когато това се случи, ще разберете, че контранастъплението се е случило", допълни още той.

В Молдова Зеленски коментира още и създаването на "ПВО коалиция", за която разговаря с различни европейски лидери. "Това е само началото", коментира Зеленски по време на брифинга в Киев след след срещата с президента на Естония Алар Карис. Според него Украйна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана, защото цели 100% унищожаване на изстреляните към територията ѝ ракети. Това ще бъде трудно изпълнимо без системи Patriot, както и ракети за тях, от които има дефицит, призна още украинският държавен глава.

В последния месец Русия обстрелва с ракети и дронове почти всяка нощ столицата Киев. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отбелязват, че почти всички от тях са унищожени от ПВО, включително и от американските Patriot. Преди ден системите отразиха удар от десет крилати ракети "Искандер", допълват още от ВСУ.

В началото на май Украйна съобщи, че благодарение на Patriot са били унищожени и няколко хиперзвукови ракети "Кинжал", показвайки отломките им. Русия не потвърждава информацията и на свой ред съобщи за унищожаването на американските системи за противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 Както и да свърши войната, Русия губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 тоест нещо като твоя живот от последната година, след провала на тридневната война... седиш, гледаш като *** пишейки пожелания от вида... ей сега ще видите кво ви правим, само да загреем! ... добре че знем що за тъъъпак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
Трите коментара след моя #14 напомнят на агресивното крряскане на шимпанзе в клетка. Но когато се набеснее и се умори, то сяда унило, гледа ттъппо, с едната ръка си подпира главата, а с другата си бърка в газа и си мирише пръста. Сега и на вас ви е времето да вдигате тупуррдия, докато демократичните медии тиражират киевските измишльотини, но начинът, по който ще свърши украинската война ще е такъв, че ще изглеждате досущ като депресираното шимпанзе от примера по-горе. За сега микрофонът е ваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахаха, тоя е от вашата порода на меки китки... за туй го любиш, нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 Украинците вече показаха огромен резултат, празноглава твар. Спряха цялата армия на opките, утилизират ги ежедневно и скапаната им техника, свалиха им гащ-ите и цял свят видя, че царят е гол, направиха за смях всички лозунги за велики и безаналогови москалски ламарини, а митът за великия мордорски солдат отиде в канала. И най-важното, светът вече не се страхува от алкохолиците и техните изнудвания и спря инвестициите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 11
Импeраторът
преди 10 месеца
До: Амеба007 като не убивате деца с такива клипове ли ви стават чурите :? много ниско ниво копейници, ама като ви радва както чеченците козите, действайте....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 17
Tikva007
преди 10 месеца
*Когато това се случи, ще разберете, че контранастъплението се е случило", допълни още той.* Кллоунът си остава кллоун и независимо колко скъпо го обличат медиите и колко ефектно и артистично го осветяват на манежа, в един момент омръзва. И публиката му го показва. Както и работодателите му. Показателен жест на премиера на Люксембург, който говори: *Стига пляммпа! Или покажи резултат като за $100 млрд., или млъкни!*. *https://m.youtube.com/watch?v=9WRAkJ3heIM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 21
Импeраторът
преди 10 месеца
Аз ще попитам само по-добре ли живеят хората след като рашистите окупираха територията на Украйна? По-малко ли загинаха след като рашистите спряха "геноцидът" на рускоговорящите? Нали разбирате, че рашисмът е обикновена агресия. Войната може да спре още днес - рашистите си тръгват от Украйна и плащат щетите. Високо е толкова просто. Приказките за война с НАТО, ядрена война и прочие са приказки от тип ще умре от глад и студ без рашистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Я, всичката безмозъчна копейка вдигната по тревога да спами и да се плюнчи. Даже и тpoлът с многото регистрации са довели да цъка минуси :))) Всевъзможни лузъри и загубеняци са копейките, мразят всички успяващи и живеещи добре. Те сами си знаят, че никога няма да са от тази група, но са на принципа "не е важно я да съм добре, важно е Вуте да е зле".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 19
adimos
преди 10 месеца
Фашистът зеленски се стреми към световна война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още