IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Не планираме да въвличаме НАТО във война

Когато започнем да освобождаваме територии, ще разберете, че контранастъплението е започнало, каза украинският президент

18:19 | 02.06.23 г. 20
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна не планира да въвлича във война нито една държава от НАТО, коментира пред журналисти в Киев украинският президент Володимир Зеленски. "Ние сме адекватни хора и знаем, че няма да станем членове на НАТО, докато трае войната, и не защото не искаме, а защото е невъзможно", допълни още той.

По време на Втората среща на върха на Европейската политическа общност, която се проведе на 1 юни в Молдова, Зеленски заяви за пореден път готовността на Киев да се присъедини към Алианса и поиска гаранции за сигурността на страната, докато това стане факт. Днес той поясни, че Киев иска официализиране на всички помощи, въоръжение, финансова подкрепа и т.н. за Украйна, които сега не са вписани в документи, но съществуват реално.

"Трябва да бъде ясно казано, че тези гаранции за сигурността на Украйна ще бъдат валидни, докато страната не получи основната си гаранция за сигурност - членството в НАТО", допълни още украинският държавен глава.

Колкото до членството в Алианса, Зеленски е категоричен, че Украйна не желае алтернативи или заместител, защото да е част от НАТО е най-добрата гаранция за сигурността на страната. "Знаете ли за НАТО-вска държава, която да воюва с Русия. Знаете ли държава от НАТО, в която са разположени руски войски?", коментира още той.

В края на септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО в отговор на анексирането на четири украински области от страна на Русия. Още тогава в Киев коментираха, че не очакват да станат част от Алианса преди края на войната, но поискаха конкретни и ясни изявления за бъдещето на Украйна в НАТО. Очакванията са, че Киев може да получи подобни гаранции по време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в началото на юли във Вилнюс.

"Това не е кино - трудно ми е да кажа кога ще видите резултатите от контранастъплението", коментира още украинският държавен глава по повод дългоочакваната операция на украинските военни. Според него освобождаването на територията на Украйна от руската окупация ще е резултат от контранастъплението. "Когато това се случи, ще разберете, че контранастъплението се е случило", допълни още той.

В Молдова Зеленски коментира още и създаването на "ПВО коалиция", за която разговаря с различни европейски лидери. "Това е само началото", коментира Зеленски по време на брифинга в Киев след след срещата с президента на Естония Алар Карис. Според него Украйна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана, защото цели 100% унищожаване на изстреляните към територията ѝ ракети. Това ще бъде трудно изпълнимо без системи Patriot, както и ракети за тях, от които има дефицит, призна още украинският държавен глава.

В последния месец Русия обстрелва с ракети и дронове почти всяка нощ столицата Киев. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отбелязват, че почти всички от тях са унищожени от ПВО, включително и от американските Patriot. Преди ден системите отразиха удар от десет крилати ракети "Искандер", допълват още от ВСУ.

В началото на май Украйна съобщи, че благодарение на Patriot са били унищожени и няколко хиперзвукови ракети "Кинжал", показвайки отломките им. Русия не потвърждава информацията и на свой ред съобщи за унищожаването на американските системи за противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 17 rate down comment 18
aldy
преди 10 месеца
Натото няма ядрени оръжия. ЯО имат ФАЩ, Англия и Франция. Ако РФ си разкара ТЯО по дивизиите, тия "смелчаци" ще им се дръпне *** на задникка и бързо-бързо ще си оберат чукалата. Единственият, който може да отговори, са ФАЩ, но това означава незабавен стратегически ядрен удар, много вероятно по сценария на Сахаров. И това заради никаквецът Ze? Съмнявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 17
mr. Yoda
преди 10 месеца
вОлодимир шутОвски, лъже сАбаката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 15
danchomentata
преди 10 месеца
Крушки за мечо. Мечо си облече. топлото елече. с крушки в торбата. тръгна към гората. Зима иде вече. Той е умно мече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
излезна едно кратичко документално филмче за атаката на летището на Гостомел . има интервю с един от украинците , които са атакували расийките десантчици . баталията от първо лице . знаели са , че самолетите от рассия с основният десант са били излетели . и всичко е било или те или рашибозука и въпрос буквално на час докато кацнат . има кадри от камерите на каските на рашибозука , познайте как са взети от там ... дето уж купищата десантчици били постановка , а друзя антиваксъре-газовици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 13
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007A кажи за БЛРС че МВР то е заето с мигранти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
три неща са сигурни . украинците не желаят да имат нещо общо изобщо с рассийската с-г-а-н и се готови да се бият за това ... нема кой да ме убеди , че единият Зеленски и 5 човека около него държат под контрол 40млн население ... :))) ... рассийската военна машина е бутафорна в голямата си част ... НАТО-овската военна машина е чак плашещо превъзхождаща , прецизна и унищожителна ... дори чайниците подмениха наративите и приказките си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.facebook.com/GECATA7321/videos/vesna-zmijanac-svatovi-official-video-1990-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4/540437923211547/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
sssaaa
преди 10 месеца
*CuraHиН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
sssaaa
преди 10 месеца
Виждали ли сте Наркоман, Просяк или ***, които да не им трябва все нещо? И това ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, а тук вече става Година след Година. Поредица от неуспешни контраатаки може да се окажат, че Донорите се уморяват от непристанните лъжи и просешки прояви. А днес в САЩ се говори вече, че са успели да уговорят пряко с Русия начало на преговори за деескалация на напрежението. Дано наистина да е така и се спре този браДски конфликт и Славянски жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
danchomentata
преди 10 месеца
Страдаме от недостиг на шутове Краси Радков и он е заменим https://***.slavishow.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още