IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО още не е готова за план за членство на Украйна, но ще опита да надгради връзките

Срещата във Вилнюс ще бъде трудна за Алианса, смятат наблюдатели

13:51 | 26.05.23 г.
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

На своята юлска среща във Вилнюс НАТО ще предложи надграждане на връзките с Украйна, въпреки че все още не е готова да предложи пътна карта за членството на страната, пише EurActiv, позовавайки се на свои източници.

Според тях членовете на Алианса ще предложат създаването на специален Съвет "Украйна - НАТО", в която Киев ще бъде пълноправен член, а не канен само за дискусии, както е сега. По този начин ще бъде отворена вратата за засилено сътрудничество между двете страни, включително и за споделяне на информация, съвместни учения, инвестиции в отбранителната индустрия, както и работа по оперативната съвместимост между въоръжените сили на Украйна и страните от НАТО.

По този начин страната ще може да изпълни стандартите на НАТО и това ще помогне за плавното присъединяване към организацията, когато "му дойде времето", обясняват източниците на EurActiv.

Идеята за създаването на този съвет набира популярност в Алианса. Нещо повече - много от държавите припомнят, че съществува аналогичен съвет между Русия и НАТО, макар и срещи в него да не се провеждат. 

През 2019 година Украйна прие промени в Конституцията, които предвиждат страната да стане член на НАТО и ЕС. През септември 2022 година Киев подаде молба за ускорено членство в НАТО в отговор на анексирането на четири украински области от страна на Русия. Малко преди това, в края на юни, ЕС даде статут на кандидат за членство на страната в общността.

Анализатори коментират, че въпреки няколко предприети реформи и опита, натрупан във войната в последните месеци, Украйна не е готова нито за членството си в НАТО, нито за ЕС. През лятото Брюксел ще представи своя преглед за напредъка на Украйна към членство в общността, а надеждите на Киев са до края на тази година да започне преговорния процес и отварянето на първите глави.

Що се отнася до НАТО, в Украйна и в самата организация нямат илюзии, че ще има покана за членство преди края на войната с Русия. През април в страната на изненадваща за мнозина анализатори визита пристигна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В Киев той направи не по-малко изненадващо изявление, че "бъдещето на Украйна е в евроатлантическото семейство, в редиците на организацията".

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че явно в НАТО са готови за "нова глава" в отношенията си с Украйна. Той коментира, че би пристъсвал лично в литовската столица само ако има сигнали за конкретни решения за страната му.

EurActiv отбелязва, че най-големите поддръжници на Украйна в Източна Европа - Прибалтийските държави и Полша, настояват да има гаранции, че Киев ще влезе в Алианса след края на войната. Именно те настояват за пътна карта или поне някакъв план за членството на страната.

Самият Столтенберг отново повтори своето очакване, че Украйна ще бъде член на НАТО. "Никой не може да каже със сигурност какво ще бъде крайното решение на срещата във Вилнюс по този казус", коментира той преди ден по време на събитие в Брюксел. "Всички са съгласни, че Украйна ще бъде член на Алианса", допълни обаче той.

Изглежда обаче, че не всички са на това мнение. САЩ и Германия са много внимателни в коментарите си за членството на Украйна в НАТО, а Унгария е явно против. Франция и Великобритания все още нямат ясно изразена позиция, допълва EurActiv.

Източниците на изданието са категорични, че предстоящата среща на върха във Вилнюс ще бъде много трудна за НАТО - организацията трябва да намери баланса и хем да потвърди политиката си за "отворените врати", хем да не се обвързва с обещания за бързо присъединяване на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още