IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофа, равнозначна на удар с ядрено оръжие

Екологична катастрофа, градове под вода и разрушена инфраструктура - щетите от взривяването на яз. "Каховка" са значителни

16:40 | 07.06.23 г. 11
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

На 6 юни 2023 г. беше взривена стената на язовир "Каховка" на р. Днепър, един от най-големите в Украйна, предизвиквайки мащабно наводнение. Обемът на водата в язовира в този момент беше около 18 млн. куб. метра. Украинските власти наричат случилото се най-мащабната екологична катастрофа в Европа, причинена от човешка ръка, в последните десетилетия.

И Русия, и Украйна, двете воюващи страни, се обвиняват взаимно за взривовете, които разрушиха безвъзвратно и ВЕЦ "Каховка" - машинната зала е взривена отвътре и в момента е под вода. Съоръженията са под контрола на Русия от февруари 2022 г. Украйна поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата, което се проведе късно снощи.

Руският представител в организацията Василий Небензя обяви, че отговорност за взрива носи Украйна и западните партньори, които я поддържат. Според него целта е привличане на вниманието, за да бъде доставено липсващо въоръжение и предизвикване на хуманитарна катастрофа. Украинският представител Серхий Кислица не беше изненадан от коментара на своя руски колега, посочвайки, че Русия не признава своите действия в Украйна. Той отбеляза, че само преди дни руското правителството прие странно постановление, което позволява да не бъдат разследвани инциденти с промишлени и водни съоръжения в окупираните територии на Украйна, причинени от терористични актове или военни действия.

Трудно е да се отговори коя от двете страни има право. Представителят на Албания обаче припомни, че в залата на Съвета за сигурност Русия многократно е заявявала, че няма да напада Украйна, че случилото се в Буча е постановка, че не обстрелва гражданска инфраструктура, както и че не депортира деца от Украйна и не ги предава за осиновяване в руски семейства. Фактите обаче показват точно обратното, допълни той.

"Денонощно виждаме доказателства, че Русия прави всичко възможно, за да разруши гражданската инфраструктура на Украйна", каза още представителят на Албания.

Наистина е много рано, за да бъде отговорено кой е извършил този взрив, но е факт, че разрушаването на един от най-големите язовири в Украйна може да има последиците на удар с тактическо ядрено оръжие по мащаба на щетите, смятат анализатори, цитирани от украинската информационна агенция "Униан".

Президентът на страната Володимир Зеленски очерта някои от тях по време на брифинг с местни журналисти - наред с наводненията, които заплашват между 35 и 80 населени места, липсата на нормалното водоснабдяване за няколко области - Херсонска, Запорожка, Днипропетровска, както и Крим, захранвани от яз. "Каховка".

Разрушени са и системите за напояване на плодородните земи в Херсонска област, което неминуемо ще ограничи реколтата и доведе до недостиг на хранителни продукти, включително и за бедните държави в Африка и Азия, за които Украйна е сред основните доставчици.

Намаляващите нива на язовира са критични за охладителните системи на Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа със своите шест реактора. Към момента централата е в безопасност, тъй като охлаждането не се извъшва директно от язовира, а от допълнително изградено езеро, но то се захранва от разрушения вече язовир.

Още от октомври 2022 година украинското разузнаване има данни за миниране на ВЕЦ "Каховка" и ги споделихме с нашите западни партньори, коментира Зеленски пред украински журналисти. Според него физически е невъзможно украинските сили да са извършили удар по съоръженията.

Експертите направиха оценка на евентуалните щети още преди месеци. Според тях, в зависимост от някои метеорологични фактори, под вода могат да се окажат 1126 кв. километра.

От военна гледна точка това има смисъл, защото спира настъплението на украинците към Крим. Но то носи и екологична катастрофа, изменяйки екосистемата в националния парк "Нижнодинипровск". Водите носят дънни утайки, характерни за всеки водосбор, към Черно море, а част от тях може да са токсични за флората и фауната, както и опасни за човешкото здраве.

Под заплаха са 71 животински вида и 32 растения, които са застрашени от изчезване и включени в Червената книга, разказва екологът Владислав Балинский от одеската организация "Зелен лист" в своя профил във Facebook.

Отделно от "Укрхирдоенерго" отбелязват, че от ВЕЦ "Каховка" са изтекли и 450 тона машинно масло, което носи допълнителни щети. Какъв ще е мащабът е още рано да се оцени, смятат в компанията. Те тепърва ще трябва да анализират как разрушаването на тази централа ще се отрази на експлоатацията на цялата Днепърска каскада, която се състои от общо шест ВЕЦ, последната от които е ВЕЦ "Каховка".

Ихор Сирота, изпълнителният директор на "Укрхидроенерго", в чиито активи са всички държавни водни централи, обеща, че на мястото на разрушената ВЕЦ "Каховка" ще бъде построена нова. Това обаче ще коства поне 1 млрд. долара и няколко години (след края на войната).

Една неочаквана последица с непредвим характер вероятно ще се окажат мините - фронтовата линия в Херсонска област е силно минирана и бързодвижещите се води могат да повлекат наноси с мини и да ги изпратят на неочаквани места, заплашвайки мирното население. Херсонската област е всъщност един от най-минираните райони на Украйна, беше отбелязано по време на извънредното заседание на ООН късно снощи.

Ефектите от тези разрушения тепърва ще се оценяват, след като водата се отдръпне, но те ще бъдат добавени към щетите върху околната среда. По данни на Министерството на околната среда в Украйна към края на май те са на стойност около 53 млрд. долара. Става въпрос за отражението върху водите, почвите и въздуха, унищожените гори и паркове и т.н. 

От октомври насам Русия извършва масови обстрели на гражданска инфраструктура и по данни на енергийните компании в страната са пострадали малко над 40% от мрежата, а по всяка ТЕЦ и ВЕЦ в страната има следи от ракетен обстрел. Щетите вече се оценяваха на около 1 млрд. долара, а страната няма много време, за да се подготви за следващия зимен сезон.

Тази зима енергийната система на Украйна се срина на няколко пъти и единствено благодарение на по-меката зима и "армията от генератори", които по консервативни оценки са с мощността на един ядрен реактор, премина през сериозното изпитание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 10 месеца
Щом РФ си е гръмнала СП-тата, значи и сега си е гръмнала Каховската стена. Така ще ви кажат и от козяк, така ще редят и козяците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... и ще фърга тактически ядрена бомба , щото видиш ли кьопавата му армия не може да вземе Бахмут 6 месеца ... ?! ... и ще изпозарази цялата житница на света ?! щото не е само Украйна , ми наоколо са Полша, Германия , Румъния и България ... айде за домашно , що рашибозуците нема да се отметнат от зърнената сделка и къде отива над 50% от изнесеното по нея зърно ... :))) ... жокер от публиката : не нито в Африка нито в Европа ... по нефелни от рашибозуците са само форумните полезни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... над половината внос на царевица и пшеница в Поднебесната е от Украйна ... !! ... Фащаш ли на къде клонят разговорите в кремля ?! ултра сконфузената и пoпuкана физиономия на комплексарчето да си спомняш с общите им снимки ?! некъф занулен детеубиец , дето шшииббааннаата му държаивца не може един трактор да произведе собствен , една сеялка или водоноска ... ще му прецаква папото на трудолюбивото население ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... Поднебесната кинкалерия е най-големият вносител на зърно в света ... !! ... НАЙ_ГОЛЕМИЯТ !! ... кат за държава с население от 1,5млрд сещай се защо ... през последната петилетка вносът на царевица , пшеница , ечемик и пр. зърнени култури на Поднебесната кинкалерия от Украйна се е УЧЕТВОРИЛ !! Украйна е най-големият вносител на зърно в Китай ... !! ... и некво комплексирано жуже в кремля ще му прецаква продоволствената сигурност на държавата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Пиши ме без домашно - не знам. Сподели, какво знаеш за срещите м/у Путин и царчето на кинкалерията - ти трябва да си присъствал и да нямаш тайни за какво си говорят на 4 очи двама главатари на ядрени държави и 2 от 5-те постоянни членове на СС на ООН. Няма как да не са те пуснали да им светиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех ... смахнатото политкомисарче в делириум за ЯО ... айде за домашно , защо царчето на Поднебесната кинкалерия на два пъти се среща със зануленото кривогледо детеубийче от кремля , да му обясни как стоят нещата в този свят ... какво толкова важно купува Поднебесната от Украйна ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 25
khao
преди 10 месеца
До: v_tin Руснаците, които бягат и искат да забавят украинците... супер лесно се вжда кой има най голям интерес? За чий украинците да си разрушават техния ВЕЦ ? нали утре ще трябва да си напояват земите и да пият вода украинците от Крим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахахаххаха, кой е тоя някой, щото не се сещам? :D:D:D и по интересното къде и как ще се случи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
Както върви, някой ще си изпроси и ядрен удар. Даже още не се е случил, защото зависи от Путин. Вече доста гръмко се чуват гласовете, които сочат Путин за виновник за всички проблеми с войната, заради нерешителната му политика още от 2014 г. и всичките му опити да намери мирен компромис. Молете се да не дойде непредвидено на негово място някой, който сега пита: *А за какво са ни ядрените оръжия, щом не можем да ги използваме?!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 7
v_tin
преди 10 месеца
КОй има интерес от такъв удар- руснаците които са на ниския бряг или хох...лите които са на високия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още