IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намериха ли руснаците слабото място на украинската контраатака?

Западни анализатори се опасяват, че импулсът на украинските военни е изчезнал в последните дни

13:30 | 16.06.23 г. 44
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна започна своето дългоочаквано контранастъпление и властите съобщават за връщането на около 100 кв. километра територия, окупирана от руснаците. Към 15 юни освободени са седем населени места в Донецка и Запорожка област, а офанзивата е по три фронта, пише в своя анализ по повод 477-ия ден от началото на войната Институтът за изучаване на войната (ISW).

На този фон обаче руските военни кореспонденти съобщават за ограничени успехи на украинците. Според тях причината за това забавяне са системите за радиоелектронни бойни действия, които блокират работата на модерното въоръжение, с което разполага Украйна.

Става въпрос за комплекси "Мурманск - БН", които нарушават работата на въздушното разузнаване на Украйна. Системите "Красуха - 4" пък имат потенциал да блокират сигналите в диапазон до 300 километра и това затруднява използване на високоточните оръжия, които са насочвани с GPS, разказват още руските военни кореспонденти. Тези системи блокират и комуникацията на украинските военни, която е ключово значение при действия в толкова разгърнат фронт.

Особено видно е това в Запорожкото направление, категорични са от руска страна.

В същото време руски източници потвърждават за активизиране на атаките на украинските военни именно в западните части на Запорожка област и допълват, че причината за това е подобряване на метеорологичните условия. Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски също коментира, че контранастъплението е затруднено до известна степен заради проливните валежи в южните части на Украйна.

Един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк пък е категоричен, че контраофанзивата реално не е започнала, а се водят контранастъпателни действия.

От ISW отбелязват, че системите за радиоелектронни бойни действия мога да повлияят съществено на хода на военните действия. Отбранителната доктрина на руснаците предвижда първата фаза на отбранителната операция заглушаване и забавяне на атаката на противника, а втората - контраатака в слабите точки на противника, обясняват военните наблюдатели.

На този етап обаче не може да бъде потвърдено дали руската страна вече използва по-ефективно своите радиоелектронни системи и водят ли те действително до забавяне на украинското настъпление.

ISW също коментират, че придвижването на украинските военни по фронтовата линия в момента създава условия за по-широка офанзива, чиято цел на този етап все още не е ясна. За други западни военни анализатори в момента има признаци, че импулсът на украинските военни от първите дни на контраофанзивата е изчезнал, но и те признават, че е много рано да се правят изводи за развитието на ситуацията.

През есента Украйна успя да върне Херсон и Харковска област прикривайки успешно своите намерения и използвайки всякакви средства за дезинформация на противника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

44
rate up comment 8 rate down comment 35
yerdna
преди 1 година
But of course. РуZките анализатори коментирали... Същите тия обясняваха, че Киев ще падне за 3 дни, а цяла Украйна за седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... хех ... изпокрили се , ама не котките ами мyжиците из траншеите ... и на прибежки се ориентират кой към ростов на дон , кой към краснодар ... та , Олешка ваша ли е ?! че нещо из рассийските телеграми вият , че пак разни лодки се стоварват на брега , ама този път и понтони идат със страйкъри ... нещо се заплита там ... ще се търкалят пак свuне из калта ... щото изселиха войските към Макаривка . кажи верно , за 10 месеца за четвърти път ви пускат гола кука и кълвете ... безаналог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Къде виждаш да му се присмивам, глууупако? форминия идддиот си ТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 24 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: Да, значи и ти си усетил, че на Търчилъжи му има нещо на душевното здраве? Не е редно да му се присмиваш.. Гледай от мен - аз само му обяснявам къде греши. Скапана, скапана, ама копейка, а копейка по копейка - виж как за риба е изкарало детето. В момента я готви на фурна. То и твоите рупии не са много, но без хич е по-зле. Хайде, пък утре и ти за риба да изкараш. Гледай като него от тъмно да напишеш първия залп от коментари тук. И не забравяй за рандевуто с Мустафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 31
khao
преди 1 година
До: Tikva007 хахахахахаха! не е редно да се присмивам на душевноболни хора... ама карай, това все пак е една скапана копейка от род на овчари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 28 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: Чакайте утре заран пред паметника на съветската армия в София. Там ще ви инструктира лично Мустафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 33 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: През шпека ми е какво ще правиш. Изрецитира си измишльотините и отивай да заредиш в укронета. Понеже на фронта леопардите се изпокриха в мъглата, захапа кинжалите, че е по-лесно - много гледАли, малко разбрали. Днес цял ден ми се въртите на смени да ми правите сффирки и окапвате уан бай уан поради непригодност - да се чуди човек Мустафа за какво ви хрантути? Дано от фосфора в рибата нещо ти светне в мъглата от мечти и фантазии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 30
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ако не ти пукаше, нямаше да ми се обясняваш като малка пишколапачка и да смардиш като настъпено... :D:D я кажи след като разбихте контраофанзивата кога да ви чакаме пред Киев ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 30 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ахъм, а един мормот завива шоколад. Пак да питам - няма ли поне нещо за показване от тези 13 кинжала. Или онзи бойлер, дето показаха за първия свален кинжал още ви пази срам? А Буданов къде е? Някъде не прочете ли на кой етаж под земята му строшиха главата и с какво? Ти си брой онази ръжда карабъла до посиняване, нищо, че от Украйна нищо не остана само за една година, а на кютека краят не се вижда. Търчи-лъжи. Щатният фейконосец на сайта. Дежурният по шменти-капели. Био-БОТ лъжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 28
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... да не си посмял повече да напишеш , че не си би рycoфилстик !! oкака форума да се меткаш за честа на митрофанова ... жалко политкомисарче ... отивам да правя една риба на фурна после ще ти чета гърчовете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още