IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Засега няма нужда от нова мобилизация, трябва ли да се върнем в Киев?

Целите на Русия в Украйна може да се променят според положението, но основният им характер ще се запази, заяви руският президент

19:13 | 13.06.23 г. 7
Руският президент Владимир Путин ръководи среща с военни журналисти в Москва. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин ръководи среща с военни журналисти в Москва. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че засега не вижда необходимост от допълнително мобилизиране на мъже, които да воюват в Украйна, но допълни, че всичко зависи от това какво Русия иска да постигне там и запита дали силите на Москва трябва да се опитат отново да превземат Киев, предава Ройтерс.

„Днес няма такава необходимост“, каза Путин в излъчвана по телевизията среща с руски военни кореспонденти и военни блогъри в отговор на въпрос за нова мобилизация след обявената миналата година „частична мобилизация“ на 300 хил. запасняци.

Путин допълни, че министерството на отбраната не вижда необходимост от нова вълна на мобилизация.

„Някои публични фигури казват, че имаме нужда да мобилизираме един или два милиона души. Зависи от това какво искаме“, заяви руският президент.

„Трябва ли да се върнем там?“, запита Путин, имайки предвид Киев, който руските сили не успяха да превземат на ранните етапи от т. нар. от Москва „специална военна операция“ в Украйна.

Путин каза също, че Русия трябва да се бори с вражески агенти и да подобри отбраната си срещу нападения дълбоко в собствената ѝ територия, но допълни, че няма нужда да следва примера на Украйна и да обявява военно положение.

„Няма нужда да се въвежда някакъв вид специален режим или военно положение в страната. Няма нужда от такова нещо днес“, заяви руският президент.

Мащабната контраофанзива на Украйна започна на 4 юни и не е успешна в нито една област, каза Путин и допълни, че човешките загуби при украинците са десет пъти по-големи, отколкото при Русия. Украйна е изгубила над 160 от танковете си и 25%-30% от бойната техника, доставена от чужбина, а Русия е изгубила 54 танка, твърди още руският президент.

Ройтерс не може да провери независимо твърденията му.

Путин каза още, че Украйна преднамерено е нанесла удар на язовира Каховка на 6 юни с ракети HIMARS, доставени от САЩ, крачка, която според него е попречила и на усилията на Киев за контраофанзива.

Целите на Русия в Украйна може да се развият според положението, но основният им характер няма да се промени, заяви още Путин.

В случай на продължаване на обстрела на региони в страната Русия ще разгледа възможността за създаване на "санитарна зона" на територията на Украйна, допълни още той.

Междувременно руските държавни медии съобщиха, че Кремъл е денонсирал споразумението с Украйна за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския проток. Законът е подписан от руския президент и е публикуван на официалния държавен портал за правна информация, предава БГНЕС.

„С приемането на Донецката народна република, Запорожка и Херсонска области в състава на Русия бреговете на Азовско море и Керченския проток започнаха да принадлежат само на Русия. Поради факта, че Украйна е загубила статута на крайбрежна държава по отношение на тези водни площи, се е наложило прекратяване на споразумението“, посочва се в законодателството.

Споразумението между Русия и Украйна беше подписано на 24 декември 2003 г. Керч.

През февруари тази година Върховната рада на Украйна денонсира всички споразумения за сътрудничество с Русия в Азовско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 10 месеца
До: Ivel Ввъпрос на 3 дена, нали! ... вече го видяхме! Явно ти си най просссстата копейки от всичките, даже не си актуализирал опорките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 14
Ivel
преди 10 месеца
Киев е въпрос на време да бъде превзет, почакайте и ще го видите. От Украйна ако изобщо нещо остане ще е Лвовска и Ивано Франковска област или нищо ако поляците си ги вземат обратно като дар за оказаната помощ. Не са добри перспективите на Зеления, времето работи против него, до месец, два парите от запада постепенно ще намалеят в съотвествие с неуспехите на офанзивата. Украйна е на системи, спре ли вливането, краят е близо. Догодина са изборите в УСА, на Байданович започва да му пречи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 20
khao
преди 10 месеца
До: sssaaa буахаха, абе да бичи мобилизация и ич да не му дреме.... естедтвеното им желание ще дойде в движение ... пак по естествен пъъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 17
sssaaa
преди 10 месеца
Според мен "Ниския" иска да ни каже 2 неща. 1. Ако продължават атаките над руска територия скоро ще трябва да обявят военно положение. 2.Понеже атаките над Русия няма да спрат ще обяви военно положение, но сега чака търпеливо за да покаже, че достатъчно търпение е проявил, търсене на диалог с Евроатлантиците няма резултат и е притиснат да защити Родината си. Според мен иска самото Руско общество да го поиска по естествен път с набезите които се случват сега на тяхна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 26
khao
преди 10 месеца
хахахаха, сега няма... но утре ще има спешна нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 31
evlogi
преди 10 месеца
Оттатък Киев ще се върнете даже,деева некадърниците ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 30
zelka007
преди 10 месеца
ти да видиш ... "трябва ли да се връщаме там ?!" ... ххаххаххаааа ... ооохоохоохххх ... как подготвя отдалече почвата за : "ние си изпълнихме задачите успешно и се прибираме !!" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още