IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус в началото на юли

Това е първото разполагане на подобни бомби от Москва извън Русия от падането на Съветския съюз

16:49 | 09.06.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kremlin Press Office/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Kremlin Press Office/Anadolu Agency via Getty Images

Русия ще започне да разполага тактически ядрени оръжия в Беларус, след като специални съоръжения за съхранение са готови на 7-8 юли, каза президентът Владимир Путин в петък. Това е първото разполагане на подобни бомби от Москва извън Русия от падането на Съветския съюз, предава Ройтерс.

Над 15 месеца след началото на най-голямата война по земя в Европа от Втората световна война Путин казва, че САЩ и западните им съюзници внасят оръжия в Украйна като част от разширяване на прокси война, целяща да постави Русия на колене.

През март Путин обяви, че иска да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус – очевидно предупреждение към водения от САЩ военен алианс НАТО заради подкрепата му за Украйна.

Водещи страни в НАТО казват, че те ще подкрепят Украйна и ще ѝ помогнат да се защити колкото време е нужно от това, което Киев определя като заграбване на земя в имперски стил от Русия, което застрашава оцеляването на украинската държава.

„Всичко върви по план“, каза Путин на беларуския президент Александър Лукашенко, докато обсъждаха планираното разполагане на ядрени оръжия като част от разговори в черноморския курорт Сочи.

„Подготовката на съответните съоръжения приключва на 7-8 юли и веднага ще започнем дейности, свързани с разполагането на подходящи видове оръжия на ваша територия“, е казал Путин според протокол от Кремъл.

Беларуският президент Лукашенко, от своя страна, е благодарил за това.

70-годишният Путин възприема войната като битка за собственото оцеляване на Русия, изправена пред определяното от него непрекъснато разширяващо се НАТО. Той предупреждава Запада, че Москва няма да отстъпи.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че Украйна няма да се успокои, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от страната му, която той иска да се присъедини към НАТО възможно най-скоро.

Ядреният ход на Путин се следи отблизо както от Съединените щати, така и от техните съюзници в НАТО в Европа и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия в конфликта.

След падането на Съветския съюз през 1991 г. Съединените щати и Русия работиха усилено, за да върнат в Русия огромния съветски ядрен арсенал, който преди това беше разположен в нови независими републики като Украйна, Казахстан и Беларус.

Само Съединените щати досега са използвали ядрени оръжия – при атаките през 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
sssaaa
преди 11 месеца
Когато САЩ разполагат Ядрено оръжие в страни около Русия, това е с Демократична цел и няма нищо нередно. Когато Русия за първйнпът разполага такива в съседна страна за нея става проблем? Разбирам да са разположили в Мексико или Бразилия, тогава да разбереш що реват Хамериканците. Има в Интернет карта на разположенните Ядрени оръжия около Русия. Погледнете ги и ще разберете кой е обиколен с вражеско Ядрено оръжие, САЩ или Русия? Защо не напишете една статия за това -кой, къде ги е разположил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 11 месеца
Половината Европа е с разположени американски ТЯО. РФ трябва да си въоръжи дивизиите с ТЯО и да не се прави на дуррак, защото ще им излезе през носа това добряшко поведение. Те отдавна трябваше да цапнат Полша и Румъния за транспортирането на натовските оръжия. Много по-вероятно е отан да удари първо с ТЯО, защото не без основание очаква, че отново ще има "озабоченост". Както стана с крайцера "Москва", СП1 и СП2, Кримския мост, нападението на стратегическата авиация, атаката срещу Кремъл и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
aldy
преди 11 месеца
Списувачите как разбраха, че ТЯО е във вид на бомби? Май нещо не са в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 11 месеца
гениален ход.. току що даде зелена светлина на НАТО да разположи ядрени оръжия до тяхната граница! Друг е въпроса дали ще го направиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 11 месеца
Russia says the measure is routine, and the troops will be in Nicaragua for purposes of training, law enforcement or emergency response. https://***.aljazeera.com/news/2022/6/10/nicaragua-authorises-deployment-of-russian-military-forces
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още