IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна атакува руски линии, докато контраофанзивата набира скорост

Русия обстреля Херсон часове след посещението на украинския президент Зеленски в пострадалия от наводненията град

08:30 | 09.06.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO
Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO

Украйна предприе атаки срещу укрепените руски сили в югоизточната част на страната, докато контраофанзивата на Киев с висок залог, целяща решително да промени хода на 15-месечната война, набира скорост.

Украински официални лица заявиха, че извършват „локални атаки“ в югоизточната Запорожка и източната Донецка област, докато министърът на отбраната на Русия заяви, че силите на Москва са отблъснали украинските опити да пробият руските линии, пише The Wall Street Journal. 

Украинските нападения, при които са използвани западни бронирани машини и военни части, обучени от Запада, бележат началния етап на това, което военните стратези очакват да бъде едномесечна офанзива, целяща да изтласка руските сили от част от близо 20% от украинската територия, която те заемат.

Украинската контраофанзива е нова ключова фаза във войната, която руският президент Владимир Путин започна през февруари миналата година в опит да установи контрол над Украйна.

Посоката на нападенията предполага, че Украйна се насочва на юг към Азовско море, което е и част от очакваното усилие за прекъсване на сухопътния мост, който свързва континентална Русия с окупирания от Русия Кримски полуостров - критична база за инвазията на Москва в Украйна.

Украински официални лица заявиха, че няма да обявят началото на офанзивата, но преди няколко дни президентът Володимир Зеленски заяви пред The Wall Street Journal, че украинските сили са готови.

Украинските сили атакуват близо до град Орихив, който се разглежда като отправна точка за нападение към критичния, окупиран от Русия транспортен център Токмак, заяви в четвъртък украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр. Украинските сили водят боеве и около град Велика Новосилка в източната част на Донецка област, каза тя.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са предотвратили пробив на украинските войски в югоизточната Запорожка област, северно от Крим, като са ги отблъснали със значителни загуби.

Украинските официални лица не дадоха подробни коментари за резултатите от сраженията, но разкази, включващи снимки и видеоклипове, публикувани от руски военни блогъри, изглежда показват малък напредък на украинските сили, но на висока цена.

В началото на руската инвазия през миналата година украинските войски отблъснаха първоначално нападение срещу Киев, а след това с контраатаки си върнаха части от територията в южната и североизточната част на страната. През зимата и пролетта Русия продължи с настъпление, което не донесе много успехи, освен малкия източен град Бахмут, с цената на живота на хиляди войници.

Зеленски се нуждае от пробив, за да покаже на поддръжниците на страната си на Запад, че целта му да си върне цялата окупирана украинска територия е осъществима. За руския президент Путин пък това е тест дали силите му могат да се придържат към това, което вече са завзели, и да изтощят украинците и техните съюзници, които са предоставили военна и финансова помощ в размер на милиарди долари.

Тази седмица във Вашингтон председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти отказа да се ангажира с предоставянето на допълнителни средства за Украйна.

Запитан за перспективата за бъдеща американска помощ, президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък: „Факт е, че вярвам, че ще разполагаме с необходимото финансиране, за да подкрепим Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“. 

В Украйна Русия е изградила силни отбранителни линии в южната и източната част на страната, включително окопи и минни полета. Украйна ще се опита да ги преодолее с помощта на десетки хиляди войници, обучени на Запад и използващи западни танкове и друга бронирана техника.

Руски военни блогъри публикуваха снимки и видеоклипове на украински бронирани машини в действие, включително на бронирани бойни машини AMX-10 край Велика Новосилка и танкове Leopard 2 край Орихов. На някои от кадрите се виждат повредени украински превозни средства. 

Военните анализатори очакват украинските сили да направят пробиви в няколко района по протежение на фронтовата линия от около 1000 км, преди да ангажират повече сили, ако усетят шанс за пробив. Украинците биха могли също така да използват финтове, за да привлекат на едно място руските сили, след което да нанесат удар на друго място.

Украйна също така набляга на контраатаки по северния и южния фланг на Бахмут, единствената значима победа на Русия през последните месеци, за да обвърже вниманието на руските военни там. Подкрепяни от Украйна руски доброволци също така организират набези през североизточната граница на Украйна с Русия, за да се опитат да принудят Москва да прехвърли частите си там.

Междувременно в четвъртък Зеленски посети Херсон, който беше залят от разрушения по-рано голям язовир в окупираната от Русия Украйна.

Заобиколен от местни служители и помощници, 45-годишният лидер можеше да бъде видян да посещава засегнатата от наводненията част на града, преди да потегли с конвой от автомобили. Спасители с лодки и амфибии се придвижваха по наводнените улици, докато се чуваше артилерийски огън - знак за продължаващата наблизо битка с руските сили. 

Часове по-късно руските сили обстреляха града, удряйки евакуационния център, който Зеленски бе посетил по-рано през деня, спирайки евакуацията и изпразвайки улиците от хора. Ръководителят на военната администрация на Херсонска област Олександър Прокудин заяви, че руските сили са се насочили към центъра на града и крайбрежните райони. По данни на прокуратурата в града най-малко девет души са били ранени при обстрела.

Според местен украински военен говорител в четвъртък водното налягане в Херсон продължава да се покачва, като се е увеличило с около 25 см спрямо предходния ден, което е по-малко увеличение, отколкото някои първоначално се опасяваха. Украинският президент заяви, че повече от 2000 души са били спасени от наводненията. Той не съобщи броя на жертвите. 

Кризисната среща на Зеленски и екипа му за снабдяването с вода. Снимка: The official channel of the President of Ukraine Volodymyr Zelenskiy Кризисната среща на Зеленски и екипа му за снабдяването с вода. Снимка: The official channel of the President of Ukraine Volodymyr Zelenskiy

„Сега се нуждаем от ясен и бърз отговор от страна на света на това, което се случва", каза той във вечерното си телевизионно обръщение към нацията в сряда.

Украйна обвини Русия, че е взривила във вторник язовира и електроцентралата „Нова Каховка" в окупираната от Русия част на Югоизточна Украйна. Разрушенията наводниха район, който е повече от три пъти по-голям от Вашингтон, и промениха формата на бойното поле в критичен момент от войната.

Според украински и западни официални лица и експерти наводненията са допринесли за усложняването на кризите, пред които е изправена Украйна, като са нанесли щети на околната среда и жизненоважната икономическа инфраструктура, чието възстановяване ще отнеме години. Пресушаването на язовира ще лиши десетки хиляди хора, както и ферми и други предприятия, от ключов източник на вода.

Посещението на Зеленски в Херсон е наситено със символика поради важната роля на града в хода на руската инвазия. Пристанищен град, разположен близо до устието на река Днепър и Черно море, Херсон бе единствената регионална столица, превзета от руските сили миналата година. След това той беше освободен от украинските сили през ноември в една от най-големите символични и стратегически победи на Украйна в конфликта. Районът на Херсонска област на юг и изток от реката, известен като левия бряг, остава окупиран от Русия.

Голяма част от Херсон е под вода. Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO Голяма част от Херсон е под вода. Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO

Военни експерти твърдят, че разрушаването на язовир "Каховка" ограничава някои от възможностите на Украйна на бойното поле.

Според местната полиция най-малко един човек, 53-годишен мъж, е загинал в резултат на наводненията в съседната Николаевска област.

Петима души са загинали в резултат на наводнението, съобщи в четвъртък назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, цитиран от руските държавни медии. Около 60 души са хоспитализирани в Херсонска област, а около 4500 души са били евакуирани, съобщават държавните медии.

Украински официални лица заявиха в четвъртък, че наводненията са по-тежки на източния, окупиран от Русия бряг на реката. Около 68% от територията на изток от реката са наводнени, а 32% от западния, контролиран от Украйна район са под водата, каза Прокудин, ръководител на военната администрация на Херсонска област.

Украински военни заявиха, че наводненията са убили и ранили руски войници и са причинили загуби на оръжия и военно оборудване сред руските сили, разположени в района. Руската 7-а въздушно-щурмова дивизия и нейният 22-ри армейски корпус са загубили бронирани машини, складове с боеприпаси и хранителни запаси, съобщиха украинските въоръжени сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
adimos
преди 7 месеца
https://***.youtube.com/watch?v=FAPwIEWzqJE&ab_channel=SHAMAN\
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 19
sssaaa
преди 10 месеца
Фекална Зелке, ще отговориш ли на въпроса ми? Ясно и категорично, не със тpoлeне както повечето пъти и избягване на отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: andy различни ама показващи едно и също нещо. унищожили сте един и един повреден, за 5 дена офанзива 1 танк... добре е! Очаквах да са 5-6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 20
andy
преди 10 месеца
До: andy Погледни в тубата. Има доста видеа на горящи и унищожени Леопарди и Брадлита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 14
andy
преди 10 месеца
До: zelka007Ти можеш да го питаш. Аз чета западни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: andy ... женя пригожин що рече , по въпроса за масовите украински загуби ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: ratten ?!?!?!... ае преведи за тия дето незнаем цииганскии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 21
andy
преди 10 месеца
"Украйна атакува руски линии, докато контраофанзивата набира скорост" :-))) Докато контраофанзивата боксува с масови загуби на жива сила и техника, yкpите решиха да си думнат язовира за оправдание да не атакуват за да не търпят още повече загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 21
andy
преди 10 месеца
До: zelka007"залагам на леки атаки" с масирани загуби... Затова и някои о бригадите им отказват да влязат в бои. За запада и укрикомандащите човешкия живот е без значение! Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 20
andy
преди 10 месеца
Украйна съобщи, че е готова за примирие ако Русия промени целите на СВО. Предусещам, че дните на украинския Кирчо, са преброени. Вероятно "Дeмopaтичният запад" ще го caмoyбиe.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още