IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато изведнъж руски неонацисти се бият срещу Путин с оръжия на НАТО

За Зеленски кадрите от Белгород са меко казано неприятни. Но защо той поема това с риск да се скара със западните си съюзници?

16:24 | 08.06.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV
Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

От около седмица руски доброволчески бойци се сражават на украинска страна в граничния регион Белгород. Кулминацията на действията им беше окупирането на село с около 5000 жители в началото на тази седмица. 

Предполага се, че бойците ще обвържат със себе си част от руската армия, която след това ще липсва за отбраната срещу украинското настъпление. Два пъти през последните седмици те навлязоха на руска територия. Успех за Киев. 

Въпросите за това кой обаче ръководи отрядите и с какви оръжия се сражават, може да постави Киев в трудно за обяснение положение. Едно от двете подразделения, действащи на руска територия, руският доброволчески легион „Свобода за Русия", поне отчасти се ръководи от десни радикали.

На един от използваните танкове бе изобразена свастика. За много руснаци това ще потвърди пропагандната теза на Москва, че Украйна е инфилтрирана от нацисти.

И сякаш това не е достатъчно, но наскоро видеозапис разкри, че някои от войниците са били оборудвани със западни оръжия. Според репортаж на Washington Post някои от бронираните автомобили, използвани при първата гранична атака на 22 май, очевидно са били доставени от САЩ и Полша.

Ясно правило за доставките на оръжия

Установени са и пушки от Белгия и Чешката република. Реакцията на правителството в Брюксел показва, че това не е останало незабелязано.

„Правилото е ясно: оръжията, които доставяме на Украйна, са за отбранителни цели и за защита на украинската територия", заяви министър-председателят Александър де Кроо пред белгийското обществено радио в понеделник. Той призова Украйна да „обясни ситуацията".

Де Кроо има всички основания да се обърне директно към Киев. Едва ли някой вярва, че руските антипутински сдружения действат независимо. Напротив.

„Те (отрядите) са платени и екипирани от Киев и по-специално се командват от украинското военно разузнаване (ВРУ)", обяснява британският експерт по въпросите за Русия Марк Галеоти в интервю за германския Tagesspiegel.

Много експерти споделят оценката на Галеоти. Тежкият артилерийски обстрел на руските гранични градове в Белгородска област от страна на украинската армия показва също така, че става въпрос за кампания, организирана от Киев. По същия начин трябва да се организира и снабдяването на войските в Русия.

Киев все още не е коментирал официално обвиненията за снабдяване на бойците с доставки от НАТО. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви пред Der Spiegel: „По наша информация руските доброволчески групи използват предимно руско трофейно оръжие или стари съветски оръжия“. 

Зеленски вероятно е на върха на командната верига - защо поема такива рискове?

Във всеки случай е много вероятно украинският президент да е на върха на командната верига. Всичко друго би било неприемливо за един главнокомандващ - с военен опит или не.

За Володимир Зеленски, който е на постоянна обиколка из западните столици, за да намира нови оръжия за страната си, снимките на неонацисти с натовски оръжия са неудобни. Въпреки това той изглежда приема риска да разстрои най-важните си съюзници. Но защо? 

Всъщност потенциалните военни ползи от нападението на руска територия са големи.

„Унищожаването на пътищата за снабдяване, командните структури, както и несигурността сред руското население, всичко това ще доведе до по-нататъшни нападения на руска територия и подкрепа на съответните групировки от страна на Украйна", казва пред Tagesspiegel експертът по Русия Щефан Майстер от Германския съвет за външни отношения (DGAP).

Въпреки че това предизвика допълнително раздразнение сред западните партньори, Майстер засега не очаква сериозни последици за Украйна: „В крайна сметка Западът ще трябва да приеме подобни действия". Много други червени линии вече са били преместени в тази война, добавя той.

Сдържаната реакция на САЩ, основният доставчик на оръжие за Украйна, също е намек в тази посока. „Разглеждаме съобщенията, че е възможно да са участвали американско оборудване и превозни средства", заяви преди малко повече от две седмици говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, позовавайки се на тези съобщения. Оттогава не се е случило много.

Някои от руските паравоенни, борещи се срещу Путин, са били оборудвани със западни оръжия. Снимка: ЕРА Някои от руските паравоенни, борещи се срещу Путин, са били оборудвани със западни оръжия. Снимка: ЕРА

Неонацист от Кьолн за лидер

Целта оправдава средствата: под този девиз Зеленски не бива да се вглежда прекалено внимателно в това кой в момента се бори за Украйна в Русия. Най-малкото лидерът на групата „Свободна Русия", Денис Никитин (бойно име: „Капустин"), сам е член на руската дясноекстремистка сцена.

Той формира корпуса си от руснаци в изгнание, които се сражават на страната на Украйна, откакто Кремъл започна войната срещу съседката си през 2014 г., която по това време все още беше ограничена до Крим и Източна Украйна. Групата извърши първото си нападение на руска територия през декември миналата година в Брянска област. По това време Русия все още ги наричаше „украински терористи".

Никитин не е непознат и за Германия. Роден е в Москва, а е израснал в Кьолн. „Денис Никитин, руски гражданин с разрешение за пребиваване в Германия, висок 1,88 м, 106 кг, бойна машина" - така го описва Der Spiegel в статия от 2019 г.

Никитин е един от водещите ръководители и организатори на неонацистката хулиганска сцена и сцената за бойни изкуства в Германия. През 2008 г. той основава дясна модна марка под името White Rex.

В интервю за FAZ по повод неотдавнашните инциденти в Белгород Никитин се опитва да релативизира дясното си минало по доста странен начин. Фактът, че цени семейството и другарството, не означавал, „че искам да отварям концентрационни лагери или че съм някакъв расов маниак", казва той. Той е враг на „мултикултурализма, ислямизацията, „Деня на Кристофър стрийт".

Никитин обвинява Путин, че е оставил Русия на „ислямисти, кавказци и азиатци", „чужди културни елементи". От това отношение той генерира своята неприязън към империалистическата политика на Путин.

Фактът, че сега се бие на страната на Украйна, не може да скрие тази основна нагласа. „Капустин (Никитин) и неговият „легион" са непредсказуема група. В краткосрочен план със сигурност са полезни за Украйна, тъй като предизвикват хаос в пограничните райони на Русия", писа историкът и експерт по Източна Европа Матю Веховски малко след първата атака срещу Белгород в края на май. В дългосрочен план обаче групата е опасна, „защото са десни екстремисти и луди“, признава и той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Съвсем резонно - команди в линукс, писан на *С*, са ти твърде високо топка и ти изтрива файла, за да не бъгясаш. Затова те насочвам към нещо по-подходящо за твоето ниво: ДОС и фортран. Там можеш да въртиш постоянно стринговете *опорки, копейки, глууупав глуууупак* и пр. без риск от fatal error linux/device.h. А в литературен план - виж под теб класически пример за вкиснат зелев сок, за да не те мъча повече да си напрягаш 8-битовата шина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ебрее! :D всеки път като ти чета коментарите стигам до /dev/null :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче = амбразурчик-отрядник = съблюдател-напътственик на иделогическите наративи = или както khao казва , полезен форумен (цензура) ... цел живот си търкал бюрата по партийни форуми и си громил в речи колективният запад , са на дърти години кво друго да правиш ?! пак същото но с пенциа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 10 месеца
Когато изведнъж български писарушки се бият срещу истината с оръжия на Сорос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: 1: * Тоест, прочети отново какво съм писал, но този път с разбиране. 2:^ IF *: пак не ти се получи, THEN GOTO 1:*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ясно, тоест това което правиш ти всеки ден е зелев сок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Може и по-просто: отклоняване от съществото на конкретен въпрос чрез писане на гллуппости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Зелев сок в арсенала на Търчилъжи е форма на изразяване, имитация на мисъл с характерно смраддливо ухание на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 басии колко писане зада зададеш елементарен въпрос с очевиден отговор :):)Я да питам и аз нещо тъъъпо в темата, а ти кво влагаш в израза .. зелев сок? :D:D моля по същество, без обичайните лакърдии и съчинения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Изчаках търпеливо да употребиш думата *политкомисарче* 1000 пъти, за да те отстрелям с един въпрос: какво влагаш в тази дума? Тя има 2 корена: политика и комисар. Според теб, коя политическа сила или идеология съм прокламирал към днешна дата и какъв смисъл влагаш в коренообразуващата дума *комисар*(че)? Ще имам и уточняващи въпроси, ако отговориш по същество. Опитите да мънкираш с вкиснат зелев сок и алабала ще бъдат неутрализирани с вербални феккалии. Отговори само по същество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още