IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрон е предизвикал пожар в руска рафинерия

„Вагнер“  търси подкрепления за войната в Twitter и Facebook 

06:32 | 31.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив EPA/БГНЕС
Снимка: Архив EPA/БГНЕС

Според губернатора на руския Краснодарски край в петролната рафинерия „Афипски" е избухнал пожар. Той вероятно е бил причинен от дрон, пише губернаторът Вениамин Кондратиев в Telegram. „Няма жертви." Рафинерията „Афипски" се намира недалеч от черноморското пристанище Новоросийск.

Междувременно украинските сили обстрелват руския град Шебекино за трети път в рамките на една седмица, съобщават руски източници. Най-малко един човек е ранен при артилерийската атака, съобщи губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков в новинарския канал Telegram. В резултат на обстрела са се запалили сгради и превозни средства. Шебекино се намира само на около седем километра от границата с Украйна.

По руски данни един човек е бил убит при украинско нападение срещу център за разселени лица в граничния район Белгород. Други двама души са били тежко ранени от украинския артилерийски огън, съобщи по-рано Гладков в Telegram. По думите му в обекта е имало възрастни цивилни и деца. Загиналият мъж е бил охранител. 

Белгородската област на границата с Украйна вече многократно е била поразявана от украински обстрел. Киев твърди, че подготвя мащабна контраофанзива, за да изтласка руските сили от окупираните от тях райони в Украйна.

А след атаките с дронове в Москва Русия заплаши Украйна с ответни удари. Освен Владимир Путин, който обвини Киев в терор и обяви ответна реакция, неговият близък довереник Рамзан Кадиров се закани да отмъсти: лидерът на съставящата Русия република Чечения в Северен Кавказ призовава за въвеждане на военно положение в Русия, за да се предприемат по-строги действия срещу Украйна. 

Украйна, многократно нападана от Русия, отрича да носи пряка отговорност за нападенията срещу Москва. „Скоро ще покажем в зоната на специалната военна операция какво е отмъщение в пълния смисъл на думата", пише Кадиров в блога си в информационния канал Telegram. За пореден път той заплаши и Западна Европа с руски атаки, като заяви, че Русия може да почука на вратите например на Германия или Полша.

ISW: Путин омаловажи нападенията на безпилотни самолети срещу Москва 

Американски експерти смятат, че руският президент Владимир Путин се опитва да омаловажи атаките с дронове срещу Москва. Кремълският лидер иска да прикрие ограничените си възможности за ответен удар срещу Украйна, се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW) във Вашингтон. 

Без да разполага с подкрепящи доказателства, Путин твърди, че руските сили са атакували щаба на украинското военно разузнаване преди два или три дни, се казва в доклад. 

„Акцентът на Путин върху минали и настоящи ракетни атаки вероятно е опит да сигнализира, че Русия вече активно отвръща на удара и не е необходимо да отговаря на по-нататъшни украински провокации", пишат експертите.

„Вагнер“  търси нови членове в Twitter и Facebook

Подкрепяната от Русия наемническа групировка „Вагнер" използва социалните медии, за да набира пилоти на дронове, лекари и психолози за бойни мисии, включително срещу Украйна, става ясно от материал на Politico. Според статията през последните десет месеца съответните обяви за работа в Twitter и Facebook са достигнали почти 120 000 преглеждания.

Публикациите са били публикувани на няколко езика, включително френски, виетнамски и испански, и са включвали телефонни номера и акаунти в Telegram. Според Politico групата „Вагнер" предлага заплата от 240 000 рубли (2800 евро) на месец и пакет от придобивки, включващ здравни грижи. Не може да се определи колко успешни са били рекламите, но те „почти сигурно нарушават условията за ползване на услугите на Twitter и Facebook", пише Politico.

Meta, компанията майка на Фейсбук, заяви, че ще премахне съдържание с „похвала или съществена подкрепа за „Вагнер" веднага щом разбере за него. Twitter не е отговорила на искането за коментар. Според Politico Facebook е изтрил само две от 60-те публикации след приключване на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 новините са такива каквито се случват, другото е от вашата пропаганда украсена от опорки и твоите измислиции! ... ти кво искаш, да не пишат нищо за войната ви... все едно нищо не се е случило? Знам че това искате, да си дерибействате, убивате и крадете с мълчаливото съгласие на белия свят, е няма да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Отправяш пожелание, или правиш констатация? Ако е пожелание, значи е нонсънс - в този сайт новините отдавна са само такива, които галят русофобското ухо. Без значение какви са новините за борсите и икономиката, г-н Попов специално се грижи за настроението на най-отбраната си публика и специално селектира тези новини за войната в Украйна, за да повдига инвестиционното настроение на най-твърдото инвесторско ядро в сред потребителите тук. Не се притеснявай, новините ТУК ще са само такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
khao
преди 9 месеца
супер.. всеки ден по няколко такива новини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, кажи ни какви закони са приели Евроатлантичетата. Какво те засяга Русия и нейните закони? Карти ли ще ходиш да им продаваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 16
Импeраторът
преди 9 месеца
До: zelka007 *** се управлява така - цитирам Путин :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
а в рассийката са приели закон , който налага глоба от 1млн рублей и 15 дена затвор , за който разпространява или използва карти , в които не са отразени новите територии на народите , които са упражнили правото си на самоопределение ... :))) ... в най-мирната държава в галактиката освен мир , царства и правото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още